Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Σβήνουν οι ελπίδες, φουντώνει η απόγνωση

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ρεσούλ Σερντάρ κάνει ρεπορτάζ έξω από ένα γκρεμισμένο ξενοδοχείο στο Καραμάνμαρας στην Τουρκία. Λέει πως περίπου 60 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Survivor in Turkey-Syria earthquake rubble sparks hope for more 'miracles'

https://t.co/5dLGfpcMCs

BBC News (World) (@BBCWorld) February 8, 2023

«Δυστυχώς από το περασμένο βράδυ δεν έχουν ανασύρει ούτε έναν ζωντανό. Κάποιους νεκρούς μόνο, που έχουν καεί, γιατί έχει ξεσπάσει φωτιά από άγνωστη αιτία, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη δουλειά των διασωστών», λέει ο Ρεσούλ Σερντάρ.

Το ξενοδοχείο αυτό είναι το ένα από τα περίπου 1000 κτήρια που έχουν καταρρεύσει στο Καραμάνμαρας. Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 600 ανθρώπων. Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera επισημαίνει πως οι διασώστες δουλεύουν ασταμάτητα , «αλλά κάθε λεπτό που περνά οι ελπίδες λιγοστεύουν».

Οι … προεκλογικές υποσχέσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέφτηκε την Τετάρτη το Καραμάνμαρας. Ο ίδιος δεν άκουσε τις οργισμένες αντιδράσεις των σεισμόπληκτων- φρόντισαν γι αυτό οι φύλακές του. Αλλά παραδέχτηκε πως «υπάρχουν προβλήματα», γιατί «δεν είναι δυνατό να είσαι έτοιμος για μια καταστροφή σαν κι αυτή».

Η δικαιολογία του Ερντογάν είναι έωλη. Γιατί τα 1000 κτήρια που κατέρρευσαν ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία οικοδομές που δεν πληρούσαν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας. Γι αυτό δεν ευθύνεται κανένας άλλος από τον κρατικό μηχανισμό, που τουλάχιστον οφείλει να προλαμβάνει επιβάλλοντας κανόνες.

Και το αλισβερίσι του συστήματος Ερντογάν με τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία. Επίσης, όσο μεγάλο κι αν είναι ένα χτύπημα από τον σεισμό, μια χώρα σαν την Τουρκία, που πρέπει να έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς, οφείλει να έχει αναπτύξει ένα σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών. Προφανώς η Τουρκία δεν το έχει. Κι ας εισπράττει το κράτος από το 1999 τον λεγόμενο «φόρο σεισμού», για να στηρίξει –υποτίθεται- τους μηχανισμούς έγκαιρης επέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

President Erdoğan in quake-hit Gaziantep https://t.co/GkeHIfAIAg pic.twitter.com/60D7tGF95P

— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) February 9, 2023

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους σεισμόπληκτους πως σε ένα χρόνο θα έχει ανοικοδομηθεί η περιοχή. Ωραία υπόσχεση, κι εύκολη ενόψει εκλογών. Και σαφέστατο το μήνυμα προς τις κατασκευαστικές, που έχουν ήδη βάλει στα ταμεία τους αρκετά δισεκατομμύρια από το 2000 μέχρι σήμερα.

Επιχειρήσεις ανάσυρσης νεκρών και όχι διάσωσης

Η Στέφανι Ντέκερ, απεσταλμένη του Αl Jazeera στο Γκαζίαντεπ λέει πως οι διασώστες δουλεύουν ασταμάτητα παρά τους μετασεισμούς. Περισσότεροι από εκατό έγιναν από τη Δευτέρα, κάνοντας πιο ευάλωτα τα ήδη καταπονημένα κτήρια.

Σε ένα σωρό ερειπίων η Στέφανι Ντέκερ βλέπει τους διασώστες να προσπαθούν, αλλά «πλέον πρόκειται για επιχείρηση εντοπισμού νεκρών και όχι διάσωσης», όπως λέει, «εδώ και ώρες οι διαστώστες μας λένε πως δεν ακούν κανέναν ήχο, καμιά φωνή από τα ερείπια».

«Όσο περνά ο χρόνος σβήνουν οι δυνατότητες εντοπισμού ζωντανών ανθρώπων κάτω από τους τόνους τσιμέντου», λέει η Στέφανι Ντέκερ.

Συρία: Όταν η υποκρισία περισσεύει

Στην Συρία η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Τι αποτελέσματα μπορεί να έχει μια επιχείρηση διάσωσης ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα άτομα, ούτε τα εργαλεία για να γίνει έρευνα στα ερείπια;

Earthquake Syria, Turkey: Survivors struggle to stay warm, fed; death toll exceeds 19,000 https://t.co/Pa6N5ZgyAM

— ABC7 Eyewitness News (@ABC7) February 9, 2023

Ο Αγιάντ Σακίρ, κάτοικος του Χαρέμ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέει στο Al Jazeera  ότι μόνος του ψάχνει, σκάβοντας με τα χέρια, για να εντοπίσει τον εξάδελφο και την οικογένεια του. «Χτες βγάλαμε τέσσερις ανθρώπους, τη γυναίκα και τρία  από τα παιδιά τους. Σήμερα ξανάρθαμε και βγάλαμε τον σύζυγο, που είναι ξάδελφός μου», λέει ο Αγιάντ. «Έχουν άλλον ένα γιο και μια μικρή κόρη και περιμένουμε να τους βγάλουμε κι αυτούς».

Ο Αμπάντα Ζίκρι, εθελοντής διασώστης λέει πως με την ομάδα του κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς έναν άνδρα και ένα νεαρό κορίτσι από ερείπια κτηρίου στο Χαρέμ, αλλά δούλευαν 50 ώρες χωρίς σχεδόν καμία βοήθεια και με απίστευτες ελλείψεις σε εργαλεία.

«Πάνω από 400 χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 250 μερικώς. Ζητούμε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», λέει ο Αμπάντα Ζίκρι. Αλλά μέχρι τώρα συζητούν οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας και προφανώς όταν καταλήξουν σε αποφάσεις θα είναι ήδη πολύ αργά….

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κατασκοπευτικό το κινεζικό μπαλόνι, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Είχε κεραίες παρακολούθησης

Roger Waters στον ΟΗΕ: Παράνομη αλλά όχι απρόκλητη η ρωσική εισβολή – Έξαλλοι οι Ουκρανοί

ΕΕ σε Ζελένσκι: Ηχηρά χειροκροτήματα και ακλόνητη στήριξη χωρίς απτές δεσμεύσεις (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα