Σενάρια ανασχηματισμού στη Γαλλία: Έτοιμος να διώξει τον πρωθυπουργό του ο Μακρόν

ΚΟΣΜΟΣ

 

Έντονη είναι η φιλολογία των τελευταίων ημερών για αλλαγές στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «La Republique En Marche» στη Γαλλία. Αρχικά, η εφημερίδα «Le Figaro» δημοσίευσε πληροφορίες περί παραίτησης του Γάλλου προέδρου, τις οποίες διέψευσε το Ελιζέ.

Τον τελευταίο καιρό, ακούγεται έντονα το σενάριο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να είναι ο πρώτος που θα δει την πόρτα της εξόδου.

Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις από το ίδιο

του το κόμμα να αντικαταστήσει τον Φιλίπ για τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του. Έγγραφο – «φωτιά» που είχε συντάξει ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος REM, Ζιλ Λε Ζοντρ, είδε το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό το έγγραφο, ζητείται λίγο πολύ μια κοινοβουλευτική «ανταρσία» με σκοπό να εκδιωχθεί ο Φιλίπ και να γίνει ανασχηματισμός.

Ο Λε Ζοντρ προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού τον 72χρονο Ζαν Ιβ Λε Ντριαν, νυν υπουργό Εξωτερικών. Ως εναλλακτική, προτείνεται και ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ. Αρκετοί βέβαια βουλευτές του REM διαφώνησαν με τον Λε Ζοντρ.

Ανασχηματισμός προ των πυλών;

Τα γαλλικά μέσα επισημαίνουν πάντως ότι ο Μακρόν θα κάνει κυβερνητικό ανασχηματισμό, με πιθανή ημερομηνία μεταξύ 28 Ιουνίου και 14 Ιουλίου.

Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι τυχαίο. Στις 28 Ιουνίου είναι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών και η 14η Ιουλίου η εθνικής επέτειος από την άλωση της Βαστίλης.

Ο Γάλλος πρόεδρος περιμένει τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για να δει εάν ο πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ, θα επανεκλεγεί στην Χάβρη. Εάν όχι, τότε θα είναι ο πρώτος που θα αντικαταστήσει, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «La Depeche».

Το κόμμα του Μακρόν έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από το «αντάρτικο» 17 βουλευτών, τον Μάιο που μας πέρασε.

Ο Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα άρχισε να σημειώνει σταδιακή πτώση μετά την εκλογή του, είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν χάρη στη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνησή του.

Πιστεύεται ότι με τον ανασχηματισμό αυτό, ο Μακρόν επιθυμεί να κάνει μία στροφή προς τα αριστερά και να επιστρέψει στις σοσιαλιστικές του ρίζες. Αντίθετα, ο Φιλίπ θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το «συντηρητικό» στοιχείο στο προοδευτικό και κοινωνικά φιλελεύθερο κόμμα «La Republique En Marche».

Πιο δημοφιλής ο Φιλίπ από τον Μακρόν

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τις επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κοροναϊού.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δει τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το 30%. Σε δημοσκόπηση του Ιουνίου από το Ifop – Fiducial για το Paris Match, ο Μακρόν συγκέντρωνε ποσοστό δημοτικότητας της τάξης του 40%, ενώ ο Φιλίπ είχε 53%.

Ο Φιλίπ και όχι ο Μακρόν ήταν αυτός που κέρδισε τα εύσημα για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού, ενώ δύσκολα θα βρεθεί αντικαταστάτης του με κεντρώο προφίλ. Η γαλλική εφημερίδα L’ Express αναφέρει παρασκηνιακές διαφωνίες μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών της Γαλλίας, με τον Εντουάρ Φιλίπ να ζητά μια πιο αργή άρση των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό.

Αλλά και στο θέμα της αστυνομικής βίας και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και του Ανταμά Τραορέ, ο Φιλίπ βγήκε κερδισμένος. Ο Μακρόν έμεινε αξιοπρόσεκτα σιωπηλός κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Αντίθετα, ο Φιλίπ είπε τα σωστά λόγια τη σωστή στιγμή τόσο σε επίσκεψή του στο αρχηγείο της αστυνομίας όσο και σε επίσκεψη του σε προάστιο με μετανάστες στο Παρίσι. Αφενός, στήριξε «τη δύσκολη δουλειά» των αστυνομικών, αφετέρου φάνηκε ενωτικός δηλώνοντας ότι «Δεν υπάρχουν Γάλλοι διαφορετικής καταγωγής. Είμαστε όλοι παιδιά της Δημοκρατίας και η Γαλλία προστατεύει όλα της τα παιδιά».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στους Γάλλους την Κυριακή, κάνοντας έναν απολογισμό της διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού και ανακοινώνοντας περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο Μακρόν θα μιλήσει και για την οικονομία και τις διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Πηγή: in.gr

ΓαλλίαΜακρόνανασχηματισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα