Σέρλοκ Χολμς: Πώς ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έφτασε να μισεί το δημιούργημά του (Video)

Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, έγινε διάσημος χάρη στις αστυνομικές περιπέτειες και στον ήρωα που δημιούργησε, τον διάσημο και διαχρονικό Σέρλοκ Χολμς.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1859, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, και από το 1876 έως το 1881, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ το ίδιο διάστημα καλλιέργησε και την αγάπη του για τα φυτά σπουδάζοντας παράλληλα πρακτική βοτανολογία στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.

Γρήγορα όμως άρχισε να ενδίδει στη συγγραφική του κλίση, γράφοντας μικρά διηγήματα που αντλούσαν τα θέματά τους στο μυστήριο

και τα παραφυσικά φαινόμενα.

Έτσι, οι πρώτη του συγγραφική δουλειά ήταν το διήγημα «The Mystery of Sasassa Valley», μια ιστορία που εκτυλίσσεται στην Αφρική, ενώ η πρώτη του επιστημονική δημοσίευση ήταν το άρθρο «Gelsemium as a Poison», που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal  και συνδύαζε τις γνώσεις βοτανολογίας και ιατρικής. Οι δύο αυτές δημοσιεύσεις έγιναν με διαφορά λίγων ημερών τον Σεπτέμβριο του 1879.

Στη συνέχεια, το 1880, ο Ντόιλ δούλεψε σαν γιατρός στο φαλαινοθηρικό «Hope», ενώ τον επόμενο χρόνο πήρε το πτυχίο Ιατρικής, και το 1885 αποφοίτησε ως Doctor of Medicine (MD) αποκτώντας ένα δίπλωμα πολύ ανώτερο από τη βασική ιατρική εκπαίδευση της Αγγλίας.

Σέρλοκ Χολμς

Ο Κόναν Ντόιλ, έγραψε την πρώτη περιπέτεια του ΣέρλοκΧολμς, το 1886, σε ηλικία 27 ετών. Ήταν η νουβέλα «Σπουδή στο Κόκκινο», που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ο Ντόιλ, εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς, από τον καθηγητή του στο πανεπιστήμιο, Τζόζεφ Μπελ.

Όπως έγραφε ο Ντόιλ σε μια επιστολή του προς τον καθηγητή Μπελ:

«Σε σένα οφείλω τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς. Με δίδαξες την αξία της επαγωγικής μεθόδου, την έννοια της δημιουργικής παρατήρησης, και τον τρόπο να καταλήγω σε επιστημονικά συμπεράσματα. Αργότερα, εγώ χρησιμοποίησα και μεγέθυνα τις μεθόδους που μας δίδαξες και προσπάθησα να δημιουργήσω έναν επιστήμονα ντετέκτιβ που θα έλυνε τις υποθέσεις βασισμένος στις μεθόδους αυτές».

Ο Κόναν Ντόιλ, συνδύασε και τις ιατρικές του γνώσεις, κι έτσι επινόησε και τον χαρακτήρα του γιατρού Γουάτσον, του αχώριστου φίλου και συνεργάτη του Σέρλοκ Χολμς, δημιουργώντας έτσι ένα από τα δυνατότερα δίδυμα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το βιβλίο έκανε μεγάλη εκδοτική επιτυχία, κι έτσι το 1890, ήλθε η δεύτερη περιπέτεια του Χολμς, «Το Σήμα των Τεσσάρων», ενώ τους επόμενους μήνες κυκλοφόρησαν και πέντε μικρές ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς στο περιοδικό «Strand Magazine».

Αρνητικές συνέπειες

Όμως η εκδοτική αυτή επιτυχία δημιούργησε στον συγγραφέα ανάμικτα συναισθήματα απέναντι στον δημοφιλή ήρωα που είχε δημιουργήσει. Έτσι, το 1891, ο Κόναν Ντόιλ σε μια επιστολή προς τη μητέρα του άρχισε να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιτυχία του Σέρλοκ Χολμς.

Ο Ντόιλ έγραφε στη μητέρα του:

«Σκέφτομαι να δολοφονήσω τον Σέρλοκ Χολμς. Να τελειώνω μια και καλή μαζί του. Απασχολεί το μυαλό μου ολοκληρωτικά, και δεν με αφήνει να κάνω άλλα πιο σημαντικά πράγματα».

Η μητέρα του έντρομη του απάντησε: «Όχι! Δεν θα το κάνεις! Δεν μπορείς! Δεν πρέπει!»

Ο Ντόιλ, για να απαλλαγεί από τους εκδότες του, ζήτησε μια υπέρογκη αμοιβή για να συνεχίσει τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, αλλά οι εκδότες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν κάθε τίμημα. Έτσι, ο Κόναν Ντόιλ έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος συγγραφέας της εποχής του.

Τον Δεκέμβριο του 1893, ο Ντόιλ, δημοσίευσε την τρίτη νουβέλα του, «Το Τελικό Πρόβλημα», όπου ο Σερλοκ Χολμς και ο καθηγητής Μοριάρτι (ο αιώνιος εχθρός του), βρίσκουν τον θάνατο όταν παλεύοντας πέφτουν στους καταρράκτες του Ραϊχενμπαχ.

Ο Κόναν Ντόιλ είχε επιτέλους απαλλαγεί από τον Σερλοκ Χολμς, και τώρα μπορούσε να αφοσιωθεί στη συγγραφή των ιστορικών διηγημάτων, που τόσο αγαπούσε.

Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς

Όμως η ευδαιμονία του συγγραφέα κράτησε για οκτώ χρόνια. Η απαίτηση του αναγνωστικού κοινού και οι πιέσεις των εκδοτών, ανάγκασαν τον Κόναν Ντόιλ να επιστρέψει με την τέταρτη νουβέλα – περιπέτεια του Σέρλοκ Χολμς, «Ο Σκύλος των Μπάσκερβιλ», που κυκλοφόρησε το 1901.

Ο Ντόιλ το 1903, δημιούργησε τη λέσχη «The Crimes Club», στην οποία συμμετείχαν 100 μόνον άτομα, συγγραφείς, επιστήμονες, νομικοί και γιατροί. Η λέσχη συνεδρίαζε τέσσερεις φορές το χρόνο, και εξερευνούσε θέματα που αφορούσαν το έγκλημα, την εξέλιξη των κακοποιών, την εγκληματικότητα στην κοινωνία, και τρόπους διαλεύκανσης των σοβαρών εγκλημάτων.

Ο συγγραφέας έτρεφε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για το μεταφυσικό. Ξεκίνησε μελετώντας τα μεταφυσικά φαινόμενα και τις αναφορές που επιζούσαν στη λαϊκή παράδοση της Αγγλίας, έγινε μέλος του «Ghost Club» και στη συνέχεια οργάνωνε πνευματιστικές συνεδρίες, έκανε πολλά πειράματα τηλεπάθειας, συναντήσεις με μέντιουμ, μελέτησε φαινόμενα poltergeist, και εμβάθυνε στον κόσμο του μεταφυσικού γράφοντας και το δίτομο έργο «The History of Spiritualism» το οποίο κυκλοφόρησε το 1926.

Ο Κόναν Ντόιλ, πέθανε στο σπίτι του, το 1930, πλούσιος και διάσημος. Είχε επιτέλους απαλλαγεί από τον Σέρλοκ Χολμς, και είχε επίσης μεριμνήσει ώστε ο για δεκαετίες προσωπικός του γραμματέας, Άλφρεντ Γουντ, να λαμβάνει μετά τον θάνατό του αποζημίωση 250 λιρών Αγγλίας ετησίως. 

Διαβάστε επίσης:

Έλενα Χατζηαλεξάνδρου: «Η επίτευξη του στόχου ήταν το ζητούμενο και η απάντηση σε όσους με αμφισβήτησαν»

Όσκαρ 2024: 5+1 ταινίες που… φλερτάρουν με το Χρυσό αγαλματίδιο (Videos)

Ο κόσμος του θεάτρου με τη ματιά της Βαρβάρας Δούκα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σέρλοκ Χολμς, Πώς, Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Video,serlok cholms, pos, ser arthour konan ntoil, Video