«Σφήνα» ΣΥΡΙΖΑ στο… φλερτ Μητσοτάκη προς τη νέα γενιά

Βασικό πολιτικο-εκλογικό «ατού» είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η νέα γενιά και ειδικά οι ηλικίες έως 34-35 ετών, στους οποίους φαίνεται να έχει αυξημένη επιρροή σε σχέση με το συνολικό εκλογικό ακροατήριο.

Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί στους νέους σε μια προσπάθεια να κάμψει τη δυσαρέσκεια του προηγούμενου διαστήματος για

τη διαχείριση της πανδημίας, τα λοκντάουν και την επακόλουθη καταστολή.


Την ίδια ώρα, θεωρούν ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε διάφορα πεδία είναι αποδεδειγμένα κατά των νέων, επομένως οι όποιες απόπειρες προσέγγισης θεωρείται ότι δεν έχουν στέρεο υπόβαθρο, είναι δε αναγκασμένη να εξωραΐζει συνθήκες όπως η εργασιακή προοπτική, την ώρα που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο με το οποίο εξαπολύει επίθεση στην εργασία και ειδικά στους εργαζόμενους της νέας γενιάς.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια που γίνεται στο επίπεδο της καθημερινής ρητορικής κι εκφώνησης του αντιπολιτευτικού λόγου να υπογραμμιστούν όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους η νέα γενιά δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει τις κυβερνητικές επιδιώξεις και προσπάθειες για πολιτικοεκλογική διείσδυση στο νεανικό ακροατήριο.

Στην κορυφή της ατζέντας


Σε πολλά από τα κεντρικά θέμα της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν μπροστά τους νέους και τα όσα υφίστανται από την κυβέρνηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή διαδηλώσεων και συναθροίσεων σε πλατείες.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, όπου ασκείται κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην καταστολή έναντι της ασφάλειας των πολιτών από το έγκλημα. Έτσι στην αρχή της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός «έταζε τάξη και ασφάλεια», αλλά «δύο χρόνια μετά τις εκλογές το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ξύλο στη νεολαία σε πανεπιστήμια και πλατείες».


Γενικότερα, από τη μία οι θετικές αναφορές στους νέους πυκνώνουν, το ίδιο και οι επιθέσεις στην κυβέρνηση για τις πολιτικές έναντι των νέων. Συνοπτικά η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στερεί κάθε προοπτική από τους νέους στην εκπαίδευση και την εργασία, ενώ όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και το ξέσπασμα των νέων σε πλατείες και πάρτι χωρίς τήρηση των μέτρων η Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους στοχοποιεί ως ανεύθυνους κρύβοντας τις δικές της ευθύνες, ότι δηλαδή η ίδια έδωσε στρεβλά μηνύματα με τη μη λήψη μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς, επενδύοντας μονομερώς στους περιορισμούς και την καταστολή.

Δυσοίωνο το μέλλον με ΝΔ


Στην Παιδεία ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αναδεικνύει το νομοσχέδιο «Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη» υποσχόμενος ότι θα το καταργήσει, τόσο για τον περιορισμό των εισακτέων κατά 25.000 φέτος, συνθήκη που τους μετατρέπει σε πελατεία για τα κολέγια, όσο και για το ελεύθερο η αστυνομία να επιχειρεί εντός των πανεπιστημίων. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση – επιχειρώντας να προκαλέσει μια συζήτηση για τους νέους στη Βουλή – προς τον πρωθυπουργό με θέμα τη μη εφαρμογή των αλλαγών στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Στο κείμενο της ερώτησης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η σπουδή σας, λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ να αλλάξετε εν μέσω της πανδημίας τους όρους εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το βάρος που αισθάνονται στις πλάτες τους οι μαθητές-υποψήφιοι και δυσχεραίνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τους, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει την εγκληματική σας αδιαφορία για τη νέα γενιά του τόπου μας».


Στην εργασία η Κουμουνδούρου αναδεικνύει την ακόμη πιο δυσχερή θέση στην οποία περιέρχονται όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά ιδιαίτερα οι νέοι, με το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την κριτική που αρθρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η προοπτική που επιφυλάσσεται στους νέους είναι αυτή της ελαστικής εργασίας, χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση, υπό τη διαρκή απειλή απόλυσης, με χαμηλούς μισθούς τέτοιους που να μην επιτρέπουν την απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία, τη δημιουργία νέας οικογένειας κ.λπ.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι επανέρχεται η αρνητική για τη χώρα προοπτική του brain drain, καθώς ένα ποσοστό νέων με ανώτατες σπουδές και μεταπτυχιακά – διδακτορικά θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία και αμοιβή αντίστοιχη των προσόντων του.


Η αναφορά του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ότι δεν θα επέλεγε για εργασία κάποιον με διδακτορικό, με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο, ήρθε πάνω στο κατάλληλο τάιμινγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων πως «προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει (σ.σ.: τους νέους) να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας. Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της».


Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να απευθύνεται προς τη νέα γενιά και με θετικές προτάσεις στα πεδία της εργασίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, και της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά στο πλαίσιο της πρότασής του για το ταμείο ανάκαμψης, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα δίνεται έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία – σημειώνουν δε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά οι δημόσιες δαπάνες για την έρευνα ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ.

Το μήνυμα το οποίο θέλει να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη μία επενδύει στις «καλές» θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης και γνώσης, ενώ από την άλλη μεριμνά για τη διασφάλιση του πλαισίου προστασίας της εργασίας στις υπηρεσίες και δουλειές όπως εστίαση, τουρισμός, τηλεφωνικά κέντρα, εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, ταχυμεταφορείς, διανομείς κ.λπ.

Ειδήσεις σήμερα

Αιχμές Φίλη κατά Τσίπρα για την Εκκλησία και το «ξήλωμά» του από το υπουργείο Παιδείας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Νίκο Καρανίκα

Άδωνις για Καρανίκα: «Να αποκρύψω την θετική συμβολή του διότι διαφωνώ μαζί του;»

Keywords
Τυχαία Θέματα