Σφοδρές αντιδράσεις από ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο για το ν/σ της Κεραμέως

Με πτυχίο κολεγίου εγγραφές στο ΤΕΕ και στο Οικονομικό ΕπιμελητήριοΕΛΛAΔΑ

 

Υποχρεωτικά θα πρέπει να εγγράφονται πλέον στο ΤΕΕ οι πτυχιούχοι κολεγίων στην ειδικότητα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και στο Οικονομικό Επιμελητήριο οι απόφοιτοι της ειδικότητας του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας δίνει ίδια επαγγελματικά δικαιώματα

σε πτυχιούχους κολεγίων και ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Η διάταξη ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Το θέμα ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση ΤΕΕ που κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για αιφνιδιαστικές κινήσεις αναφέροντας ότι «βάζει μπροστά, ψευδόμενο, το κοινοτικό δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Αποτελεί ντροπή να κοροϊδεύει το υπουργείο τους βουλευτές και τους πολίτες ότι δήθεν είναι υποχρεωμένο από αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων» τονίζει το ΤΕΕ. «Αρέσει δεν αρέσει, σε οποιονδήποτε, η χώρα έχει Σύνταγμα και η Ευρώπη ιδρυτικές συνθήκες. Ουδείς μπορεί να τα διαστρεβλώνει, ούτε στο πνεύμα, ούτε στο γράμμα τους».

«Τον φόβο για το τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τον αποδεικνύει η μεθόδευση του υπουργείου Παιδείας: η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς» αναφέρει το ΤΕΕ.

«Η ποιότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως στον χώρο των μηχανικών, δεν υπηρετείται από καμία προσπάθεια εξίσωσης προς τα κάτω» τονίζει το ΤΕΕ.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι με βάση και την κοινοτική νομοθεσία και την λογική θέματα ισοδυναμίας και ισοτιμίας επαγγελματικών προσόντων τα κρίνουν οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς»

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, την οποία κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την επαγγελματική ισοδυναμία, δηλαδή την επαγγελματική αναγνώριση όσων οικονομολόγων έχουν σπουδάσει σε κολέγια, οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της σχετικής αξιολόγησης.

Το γεγονός ότι αρμόδιο για να γνωμοδοτεί επί του θέματος ορίζεται ένα τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, μειώνει το κύρος της διαδικασίας, απαξιώνει την ίδια την αναγνώριση και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του επιστημονικού επιπέδου των οικονομολόγων.
Είναι επίσης απορίας άξιο γιατί η κυρία Κεραμέως επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση, χωρίς να μας καλέσει, ως τον αρμόδιο επιστημονικό φορέα, να συζητήσουμε επί του θέματος, όταν έχουμε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος.

Η σπουδή της Υπουργού Παιδείας να περάσει ερήμην μας τη συγκεκριμένη τροπολογία, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την κατέθεσε εκπρόθεσμα στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο μοναδικός Φορέας, ο οποίος μπορεί να πιστοποιήσει μέσα από αξιόπιστες και απόλυτα επιστημονικές διαδικασίες την αναγνώριση της επαγγελματικής επάρκειας του οικονομολόγου και του λογιστή - φοροτεχνικού, είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Και αυτό πρέπει να το θυμηθεί, έστω και τώρα, η Υπουργός Παιδείας.

Άλλωστε, οι κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες επικαλείται, δεν έχουν καμία απολύτως εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αποτελούν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις».

υπουργείο ΠαιδείαςΤΕΕΟικονομικό ΕπιμελητήριοπτυχίοκολλέγιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα