Σι Τζινπίνγκ: Ο… ειρηνοποιός Κινέζος πρόεδρος στο Κρεμλίνο – Ο σινορωσικός άξονας και η «φόρμουλα Ζελένσκι» (video)

Τη Μόσχα επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επέλεξε να κάνει στη Ρωσία το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό αφότου εξασφάλισε τρίτη προεδρική θητεία, στις 10 Μαρτίου.

Επίσης, θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί τον Πούτιν, τον οποίον έχει χαρακτηρίσει ως τον «καλύτερο φίλο του», αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Κίνα και η Ρωσία

έχουν φιλία «άνευ ορίων», όπως διακηρύσσουν οι δύο πλευρές. Ωστόσο η διμερής στενή σχέση έχει δοκιμαστεί εξαιτίας του πολέμου. Η Κίνα έχει μπλοκάρει ανακοινώσεις στο πλαίσιο του G20, με τις οποίες επιχειρήθηκε η καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και απείχε από ψηφοφορίες στον ΟΗΕ για το ίδιο θέμα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «τη στενή σχέση και στρατηγική συνεργασία» που έχουν αναπτύξει.

Ο ειρηνοποιός Σι στο Κρεμλίνο

Ο Κινέζος ηγέτης θα επισκεφθεί την Ρωσία κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμφωνα με τους αναλυτές θα εμφανιστεί ως μεσολαβητής με στόχο την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία θα γίνει το ταξίδι του Σι στο Κρεμλίνο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το Πεκίνο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, τις οποίες όμως αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα η Δύση.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο μήνα έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο 12 σημείων, με τις θέσεις και τις προτάσεις του Πεκίνου για τον πόλεμο, με το οποίο τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, του τερματισμού των μονομερών κυρώσεων και επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στην χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν, ανέφερε ότι το ταξίδι γίνεται «για τη φιλία και την ειρήνη».

«Στη βάση της μη – συμμαχίας, μη – σύγκρουσης και μη – στόχευσης κάποιου τρίτου μέρους, η Κίνα και η Ρωσία προωθούν περισσότερη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει «αντικειμενική και τίμια θέση» στον πόλεμο και «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών».

Το ταξίδι του προέδρου Σι στο Κρεμλίνο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και διότι τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη για να συζητήσει τις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου. «Πραγματικά θέλω να πιστεύω ότι η Κίνα δεν θα προμηθεύσει με όπλα την Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα του ουδέτερου ειρηνευτικού μεσολαβητή στον πόλεμο, αλλά παράλληλα ισορροπεί με την «άνευ ορίων» φιλική σχέση με τη Μόσχα.

Η κινεζική πρόταση και η «φόρμουλα Ζελένσκι»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του και εξέφρασε τη ανησυχία του Πεκίνου ότι ο πόλεμος τείνει να είναι εκτός ελέγχου.

Ο Κιν Γκανγκ στην συνομιλία του με τον Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε επίσης τη θέση του Πεκίνου υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας επισήμανε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η Κίνα θέλει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία, διαβεβαιώνοντας το Κίεβο «για την αντικειμενική και δίκαιη στάση» του Πεκίνο στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο Κουλέμπα από την πλευρά του έγραψε στο twitter ότι συζήτησε με τον Κιν «τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας» και ότι «σημείωσε» τη σημασία της «ειρηνευτικής φόρμουλας» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου. Η «φόρμουλα Ζελένσκι» προβλέπει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, κάτι που χαρακτηρίζει «μη διαπραγματεύσιμο», την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων, την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει τους Ρώσους που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

During my call with China's State Councilor and Foreign Minister Qin Gang today, we discussed the significance of the principle of territorial integrity. I underscored the importance of @ZelenskyyUa’s Peace Formula for ending the aggression and restoring just peace in Ukraine.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 16, 2023Ο σινορωσικός άξονας

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας «θα ωφελήσει τόσο τους δύο λαούς, όσο και τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «είναι εντελώς διαφορετική από την προσέγγιση συγκεκριμένων χωρών, που μετακινούνται προς την λογική του Ψυχρού Πολέμου, εμπλεκόμενες σε μικρούς  κύκλους και αντιπαραθέσεις και λαμβάνουν θέση ηγεμόνα, ασκώντας τακτική εκφοβισμού άλλων χωρών».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι σινορωσικές εμπορικές σχέσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, κάτι που αποτελεί ζωτικής σημασίας έσοδο για τη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Τι σηματοδοτεί η απόφασή της να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία (Videos/Photos)

Η Βενεζουέλα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στον στρατό

ΗΠΑ: Αστυνομικοί κατηγορούνται για τον θάνατο μαύρου κρατούμενου από ασφυξία (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σι Τζινπίνγκ, Κινέζος, Κρεμλίνο –, Ζελένσκι,si tzinpingk, kinezos, kremlino –, zelenski