Σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Συνθήκες πολιτικής όξυνσης διαμορφώνο­νται στο εσωτερικό πο­λιτικό σκηνικό, τις ο­ποίες όμως φαίνεται να συντηρούν και η κυβέρ­νηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά τη χθεσινή προ ημερησίας συζήτη­ση για την Παιδεία στη Βουλή, που προκάλεσε η Ν.Δ., οι δύο «μονομάχοι» ανανέωσαν το ραντεβού στο... κοι­νοβουλευτικό Ελ Πάσο, καθώς έπει­τα από σχετικό αίτημα του Κυριά­κου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και ζήτησε τη διε­ξαγωγή (προσεχώς) και νέας προ η­μερησίας, αυτή τη φορά για τη δια­φθορά

και τη διαπλοκή.

Έτσι αναμένεται να συνεχιστεί το «σίριαλ» και ο «σκυλοκαβγάς» για τις τηλεοπτικές άδειες που λόγω Καλογρίτσα - του πρώην, πλέον, πλειοδότη για τη δεύτερη άδεια - έλαβε προεκτάσεις διαμάχης για τη διαπλοκή και τη διαφθορά και συμπαρέσυρε την Τράπεζα Αττικής.

Η τελευταία έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα εδώ και μερικές μέρες ως «άντρο» διαφθοράς και διαπλοκής λόγω θαλασσοδανείων σε κόμμα­τα κι επιχειρηματίες, κατάσταση την οποία η κάθε πλευρά «φορτώνει» στην απέναντι: η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνη­ση ότι μέσω της Τράπεζας Αττικής επιχείρησε να «προικίσει» τον Καλογρίτσα για να λάβει μέρος στον «στημένο» διαγωνισμό και να πά­ρει τηλεοπτική άδεια, η κυβέρνηση προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι υπάρχουν πολλοί γαλαζοπράσινοι σκελετοί στην ντουλάπα της συγκε­κριμένης τράπεζας.

Χθες στη Βου­λή ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι κανείς δεν θα βρει την κυβέρνηση πίσω από κάποιο δάνειο, αντιθέτως «αν θέλε­τε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλί­σεις, να ψάξετε στα βιβλία σας. Πά­νω από 200 εκατ. ευρώ χρωστούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

«Προνομιακή» ατζέντα;

Η νέα προαναγγελθείσα προ ημερη­σίας δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να συντηρήσει τους υψηλούς τόνους σε έναν τομέα που η ίδια εξακολουθεί να θεωρεί προνομιακό της πεδίο, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από το μιντιακό σύστημα και την αντιπολίτευση, η οποία βγαίνει «στα κεραμίδια» κα­τηγορώντας το Μαξίμου ότι θέλει να στήσει τη δική του διαπλοκή.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι επιθέσεις εκείνων που εξέθρεψαν τη διαπλοκή όλα τα προηγούμενα χρόνια (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) δεν μπορούν να χτυπήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυ­βέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, ακόμη κι αν αυτή, για λόγους πολιτικής της επιβίωσης, «αποπειράθηκε» να διαμορφώσει ένα φιλικό προς την ίδια μιντιακό περιβάλλον - το τε­λευταίο προφανώς είναι κάτι που δεν ομολογείται.

Από την άλλη φαίνεται πως το στενό κυβερνητικό επιτελείο επιλέ­γει να αξιοποιήσει την κόντρα με τη Ν.Δ. και τους καναλάρχες έτσι ώστε και να υπερβεί την αμηχανία που έδειχναν να έχουν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη τις προη­γούμενες μέρες σχετικά με τον Κα­λογρίτσα αλλά και αναφορικά με την όλη διαχείριση του θέματος των αδειών, καθώς και να συσπειρώ­σει κυβέρνηση και κόμμα απέναντι στην απειλή της «αριστερής παρέν­θεσης» που καλλιεργείται από την α­πέναντι πλευρά.

Επιπλέον το μέτωπο για άδειες δεν φαίνεται να λήγει σύντομα και για έναν αντικειμενικό λόγο, καθώς την Παρασκευή αναμένεται, σύμ­φωνα με πληροφορίες, συζήτηση στο ΣτΕ για τον νόμο Παππά, αλλά όχι απόφαση.

Από τον Φίλη στον Καμμένο

Αντιθέτως χθες έγινε αισθητή η προσπάθεια να κλείσει ή έστω να αμβλυνθεί το μέτωπο με την Εκ­κλησία, το οποίο άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης - θέλοντας πιθανότατα να προβάλει προοδευ­τικό προφίλ εν όψει συνεδρίου. Ο πρωθυπουργός κάλυψε και από το βήμα της Βουλής τον υπουργό του, που θέλησε να βγάλει «φλας αριστε­ρά», μιλώντας για διάλογο με την Εκκλησία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών (λέγοντας ταυτόχρονα «όχι» στην κατήχηση) αλλά και διακριτούς ρό­λους με την πολιτεία που μέσω των θεσμών της έχει τον τελικό λόγο σε ζητήματα εκπαίδευσης. Και ο ίδιος ο Φίλης θέλησε να κατεβάσει τους τόνους και να στείλει μηνύματα δι­αλόγου και συναίνεσης. Αναφορι­κά με τις δηλώσεις Φίλη περί του ρόλου της Εκκλησίας κατά την κα­τοχή και τη χούντα, ο Τσίπρας πε­ρίπου ανασκεύασε για λογαριασμό του υπουργού του προσγειώνοντας τη συζήτηση στο σήμερα και στον θετικό ρόλο που, όπως είπε, είχε η πλειονότητα των ιεραρχών στο προ- σφυγικό. Ωστόσο, ο Καμμένος «εκ­πυρσοκρότησε» από τα δεξιά, αφού στο θέμα του διαλόγου με την Εκ­κλησία υπερθεμάτισε, διαβεβαιώνοντας τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυ­μο, με τον οποίο είχε χθες συνάντη­ση, ότι ο πρωθυπουργός τού είπε για «διάλογο από μηδενική βάση» (το Μαξίμου διαψεύδει και παραπέ­μπει σε όσα είπε ο πρωθυπουργός δημόσια).

Διαβεβαιώσεις

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αρχίζει η φάση της δεύτερης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι επιθυμία δική της είναι αυτή να κλείσει γρήγορα, ει δυνατόν ώς το τέλος Οκτωβρίου, το πολύ αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να προλά­βει και τα «σκάγια» των δανειστών, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή είναι έτοι­μοι να χρεώσουν τις καθυστερήσεις στην ελληνική πλευρά.

Το μόνο πολιτικό επίδικο σε αυτή την αξιολόγηση είναι τα εργασιακά και η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων - υποδη­λώνεται δηλαδή ότι γενικά η δεύτε­ρη αξιολόγηση είναι μια διεκπεραί­ωση επί τεχνικών ή πολιτικά ανώ­δυνων θεμάτων, επομένως δεν συ­ντρέχουν λόγοι ανησυχίας ούτε ως προς την κυβερνητική συνοχή ούτε ως προς τους χρόνους.

Εν ολίγοις από την κυβέρνηση επιχειρείται να δοθούν διαβεβαιώσει ότι βαίνουν καλώς, και ειδικότερα ότι:

♦ Παρά την τεράστια υπονόμευση, το θέμα «άδειες» προχωρά κανονι­κά.

♦Η ολοκλήρωσης της δεύτερης α­ξιολόγησης θα προχωρήσει χωρίς εμπόδια ανοίγοντας τον δρόμο για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και τη δυνατότητα της χώρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παρά τις γνωστές δυσκολίες που προκύπτουν από τη στάση του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, η κυβέρνηση επι­καλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο επίτροπος Οικονομι­κών Πιερ Μοσκοβισί και ο επικε­φαλής του Ε5Μ Κλάους Ρέγκλιγκ, που σε πρόσφατες αναφορές τους υποδεικνύουν ως χρονικό ορίζοντα κατάληξης της συζήτησης αυτής το τέλος του 2016.

αντιπαράθεσηΚυβέρνησηΒουλήπαιδείαΦίληςΕκκλησίαΚαμμένοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚαλογρίτσαςIssue: 1936Issue date: 29-09-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα