«Σημειωτόν» πάνε οι διαπραγματεύσεις στο παρά πέντε της συμφωνίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική και κρισιμότερη φάση μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις μετά την μαραθώνια νυχτερινή διαπραγμάτευση και την αναβολή για τις 18:00 της τελικής συνάντησης κυβέρνησης-κουαρτέτου.

Κόκκινα δάνεια, επικουρικές συντάξεις σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έχουν πέσει και πάλι στο τραπέζι και εξετάζονται ένα - ένα αναλυτικά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εναγωνίως αναζητά συμφωνία στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ στα τέλη της εβδομάδας,

όπως και στη συνεδρίαση του Eurogroup…Ωστόσο φως στην άκρη του τούνελ δεν έχει φανεί ακόμη!!!

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως ώριμο για συμφωνία είναι το φορολογικό, ενώ για να κλείσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα χρειασθούν εκατέρωθεν υποχωρήσεις, κυρίως όσον αφορά το ποσό των δανείων – στεγαστικών, προς ΜμΕ κλπ - που θα εξαιρούνται από την πώληση σε funds.

Συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και σε ένα σχέδιο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο μπορεί να συνδυάζει μικρές μειώσεις στις υψηλότερες, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και αξιοποίηση αποθεματικών των Ταμείων.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε ότι αφορά τα φορολογικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να συμπληρωθούν τα δημόσια έσοδα και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

Από την άλλη πλευρά το κουαρτέτο «διαρρέει» πως αποτελούν βάση για συμφωνία , οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογική διοίκηση και στα «κόκκινα δάνεια», ενώ η βασική διαφορά είναι στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% το ΔΝΤ και 3,5% η ΕΕ).

Έτσι ο κλοιός σφίγγει για κατασχέσεις για οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και για την απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Για τα κόκκινα δάνεια εξετάζουν να εξαιρεθούν μόνο αυτά που αφορούν την α’ κατοικία για ευάλωτες ομάδες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποσό των δανείων – στεγαστικών, προς ΜμΕ κλπ - που θα εξαιρούνται από την πώληση σε funds και θα έχουν επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες και στις προβλέψεις επισφαλειών των τραπεζών.

Γι αυτό ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κλήθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα(!) στο Χίλτον για να δώσει στοιχεία και εκτιμήσεις .Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην προστασία των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία για τρία επιπλέον χρόνια.

Έμφαση δίνουν στην ανάκαμψη, καθώς ζητούν, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, να έχει υιοθετηθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Όπως αναφέρεται στο draft «η στρατηγική ανάκαμψης λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη τόσο εντός και μεταξύ των γενεών».

Έτσι προτεραιότητα για άλλη μια φορά δίνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής!

ΚυβέρνησηκουαρτέτοραντεβούμέτραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα