Σκληρή κριτική Στουρνάρα στο Ταμείο: «Κινδυνολογεί το ΔΝΤ» - Αμετακίνητος ο Τόμσεν
Κριτική για τα λάθη του παρελθόντος και τη διαφωνία του για μία σειρά εκτιμήσεων του ΔΝΤ που περιλαμβάνονται στην τελευταία του Έκθεση, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή που απέστειλε προς το Ταμείο.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο διοικητής της
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το Ταμείο θεωρεί ότι θα χρειαστεί ένα επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων, χωρίς όμως να εξηγεί, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί συμβαίνει αυτό. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος), ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών είναι 18% και είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους αντί να είναι ένα βασικό σενάριο.
«Δεδομένου ότι τη πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.
Για την εκ των υστέρων αξιολόγηση του προγράμματος του 2012, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως η έκθεση αυτή ενώ περιέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο που εξετάζει χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία, δεδομένου ότι επικρίνει όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών μεταξύ του Ιουλίου του 2012 και Ιουνίου 2014, επιβεβαιώνει ότι:
1. το ΔΝΤ πίεσε για όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας,
2. το ΔΝΤ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, δεδομένου ότι ήταν αδικαιολόγητες (με δεδομένη την τελική έκβαση) ζητώντας πρόσθετα παραμετρικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμη και όταν ήταν περισσότερο από σαφές ότι το 2013 η δημοσιονομικές εξελίξεις οδηγούσαν προς ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα καθ΄ υπεραπόδοση,
3. το ΔΝΤ επέμεινε στην πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοώντας τις απόψεις των αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΕΚΤ, και αποδείχθηκε ότι κατάφωρα υπερεκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποτίμησε τον αντίκτυπο στην οικονομία,
4. το ΔΝΤ υποβάθμισε σταθερά την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Αμετακίνητος ο Τόμσεν
Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».
Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει περιοριστεί το χάσμα» καθώς οι «Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Ο κ. Τομσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ισχυρίστηκε όμως πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο - βιώσιμο (sustainable).
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία συζητήθηκε η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, ορισμένα «στελέχη εξέφρασαν τη διαφωνία τους» στα ζητήματα που σχετίζονται με το δόσιο χρέος. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως κάποιοι χαρακτήρισαν ιδιαιτέρως συντηρητικές τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, τούτο δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Τομσεν υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και τούτο διότι, όπως υποστήριξε, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών, επιφέροντας αντι-αναπτυξιακές συνέπειες. Ο ίδιος είπε ότι όσο το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο είναι πιθανός ο κίνδυνος να προκύψει μία νέα κρίση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τούτο δεν είναι κάτι που αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
ΣτουρνάραςΔΝΤταμείοΤόμσενHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εντολή Πούτιν σε ρωσικό στρατό: 'Ετοιμαστείτε για πόλεμο'
- Σοκαριστικό: 17χρονη αθλήτρια υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα του αγώνα και... [video]
- Τα οφέλη της φλούδας πορτοκαλιού
- Ηλιάκη στη Μενεγάκη: Χώρισα Ελένη, να το πούμε να τελειώνουμε!
- Φωτογραφίες: Γιγάντιος κροκόδειλος καταβροχθίζει ζέβρα και το θέαμα... παγώνει το αίμα
- Αλλάζουν ημερομηνία οι εξετάσεις στα Λύκεια
- Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι για τη δραστηριότητα στο Αιγαίο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Goldman Sachs: Έτσι θα κερδίσει η Λεπέν τις εκλογές στη Γαλλία
- Μπόμπιρας ακούει κλαρίνο για πρώτη φορά και η αντίδρασή του είναι επική (Video)
- Πήρε μία βίδα και την έβαλε στο τηλεκοντρόλ - Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας τι συνέβη (Video)
- Καμπανάκι από Παπαζάχο για τους σεισμούς: Να είναι σε ετοιμότητα στη Λέσβο (Video)
- «Στόχος ο κρόταφος του Τραμπ» - Σοκαριστικό εξώφυλλο που κάνει λόγο για δολοφονία του Αμερικανού προέδρου (Photo)
- Ξανά μάνα η Μαντόνα στα 58 της!
- Καταιγίδες και την Τετάρτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Αποκάλυψη Αγγελικής Νικολούλη: Γιατί τον τελευταίο καιρό υποχρεώθηκα να λάβω τα μέτρα μου - Αλλά δεν φοβάμαι (Video)
- ΕΣΗΕΑ για ΔΟΛ: Λύση στο αδιέξοδο
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Σκληρή κριτική Στουρνάρα στο Ταμείο: «Κινδυνολογεί το ΔΝΤ» - Αμετακίνητος ο Τόμσεν
- Καταιγίδες και την Τετάρτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Ξανά μάνα η Μαντόνα στα 58 της!
- Κοτζιάς για ταξίδι Τσίπρα στη Γαλλία: Δεν είναι υποχρεωτικό να ανακοινώνονται όλες οι επαφές μας στο εξωτερικό
- «Στόχος ο κρόταφος του Τραμπ» - Σοκαριστικό εξώφυλλο που κάνει λόγο για δολοφονία του Αμερικανού προέδρου (Photo)
- ΕΣΗΕΑ για ΔΟΛ: Λύση στο αδιέξοδο
- Αποκάλυψη Αγγελικής Νικολούλη: Γιατί τον τελευταίο καιρό υποχρεώθηκα να λάβω τα μέτρα μου - Αλλά δεν φοβάμαι (Video)
- «Βόμβα» από το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε.: Η Ελλάδα θα φύγει μόνη της από το ευρώ
- Μπόμπιρας ακούει κλαρίνο για πρώτη φορά και η αντίδρασή του είναι επική (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επικοινωνιακά «αναχώματα» για το αφορολόγητο ψάχνει η κυβέρνηση
- Κουμουτσάκος σε Κουράκη: Αλλο η ποίηση και άλλο η Βουλή
- Αλλάζουν ημερομηνία οι εξετάσεις στα Λύκεια
- Στρατηγική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στη συνεδρίαση Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Τσίπρα
- Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου: Αντιπλημμυρική θωράκιση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις (video)
- Ευρωδικαστήριο: Να χορηγείται βίζα σε άτομα που κινδυνεύουν από απάνθρωπες μεταχειρίσεις
- Μαζί θα δέσουν την άμυνα!
- Εχεις τη σωστή φυσική κατάσταση για την ηλικία σου; -Τα τεστ που θα σε βοηθήσουν να μάθεις [εικόνες & βίντεο]
- Κίνα: Περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες για ξένες επιχειρήσεις