Σκληρό πρέσινγκ στην Ελλάδα να στείλει αντιαεροπορικά στην Ουκρανία – Διαψεύδει η κυβέρνηση, για κρυφές συμφωνίες μιλά η αντιπολίτευση

Βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς πλέον φέρεται να συζητάει ανοικτά την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στο Κίεβο. «Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά» τόνισε ο Π. Μαρινάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το σημερινό δημοσίευμα

της αμερικανικής εφημερίδας «Financial Times», κάνει λόγο για «έντονες πιέσεις» που δέχονται από τους συμμάχους τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Ισπανία προκειμένου «να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία».

Όπως αναφέρεται, παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες, μόνον η Γερμανία ανακοίνωσε την παροχή ενός συστήματος Patriot.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι «ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους Ισπανούς και Έλληνες πρωθυπουργούς Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη να παράσχουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία».

Κατά το δημοσίευμα, ειπώθηκε πως οι δύο χώρες, που οι Ένοπλες Δυνάμεις τους διαθέτουν συστήματα «Patriot» και S-300, δεν έχουν «τόσο μεγάλη ανάγκη, όσο η Ουκρανία και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή». «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», είπε μία από τις πηγές που επικαλούνται οι FT.

Greece and Spain under pressure to provide Ukraine with air defence systems https://t.co/Dpyi2R3u2g

— FT Europe (@ftbrussels) April 22, 2024

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το Κίεβο «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία».

Γίνεται αναφορά επίσης ότι ασκείται μικρότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, που διαθέτουν επίσης «Patriot», «δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία».

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον τρία συστήματα «Patriot», ένα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την γερμανική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε προαναγγείλει ουσιαστικά την περασμένη Παρασκευή, μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας με τον Ζελένσκι, πως αναμένει ότι «θα ανακοινωθούν σύντομα» νέες υποσχέσεις για προμήθειες αεράμυνας χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των «Financial Times», ωστόσο ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για το δημοσίευμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, έγινε και σχετική επίσκεψη του πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αεράμυνα ή την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας», επιχειρώντας να διαψεύσει ουσιαστικά το δημοσίευμα.

Για την ακρίβεια είπε ότι δεν γνωρίζει τις πληροφορίες περί πιέσεων από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα να στείλει το σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στο Κίεβο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαρινάκη για την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία».

«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία», υπογράμμισε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» σημειώνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά -εμμέσως πλην σαφώς- και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης από Ρέντη: «Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής»

Προβληματισμός στην κυβέρνηση: Τα μηνύματά της δεν «περνάν» στους πολίτες

Η Αγγελική Δεληκάρη περιγράφει το περιστατικό με το χαστούκι από πρώην υποψήφια βουλευτή της Νίκης: «Με χτύπησε με όλη της τη δύναμη» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα