Σκοπιανό: Καθοριστικό το νέο τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα

Ξεκαθαρίζει τη θέση του ο ΚαμμένοςΠολιτική

Η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί κι εκτός απροόπτου (που θα μπορούσε να φέρει μια νέα εμπλοκή), όλα δείχνουν ότι θα είναι καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων

εξέφρασα την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα αύριο η αισιοδοξία μου θα ευοδωθεί» ανέφερε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤELMA» των Σκοπίων. Με τη συνέντευξη αυτή ο Ζάεφ ενίσχυσε περαιτέρω τα μηνύματα υπέρ της λύσης και ουσιαστικά απευθύνθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο καλώντας σε στήριξη και κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Λίγες ώρες πριν, νωρίς το μεσημέρι, με δηλώσεις του προϊδέαζε για θετικές εξελίξεις: «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό, θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δύο χωρών»

Ήδη ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Μαξίμου μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό είχε προαναγγείλει ότι το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Ζάεφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Γύρω στις 5 το απόγευμα τελικώς έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος κάλεσε τελικά τον Αλέξη Τσίπρα και είχαν συνομιλία μιας ώρας (γύρω στις 3 το μεσημέρι), ενώ ανανέωσαν το τηλεφωνικό ραντεβού για το πρωί της Τρίτης.

Προσεκτικό το Μαξίμου

Πάντως, παρά τις αισιόδοξες «διπλές» δηλώσεις Ζάεφ, καθώς και την αισιοδοξία που εξέπεμψε ο Νίκος Κοτζιάς με τη συνέντευξή του στο δελτίο του Kontra Channel , το Μαξίμου επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους. Γνωστοποίησε το τηλεφώνημα και το νέο ραντεβού με μια λιτή ανακοίνωση που απλώς προσέθετε ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν σε καλό κλίμα. Αργότερα, κυβερνητικές διαρροές υπογράμμιζαν εκ νέου ότι «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Κοτζιάς: ο Ζάεφ έχει επιλέξει όνομα

Από την άλλη ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε το τηλεφώνημα «αποφασιστικό βήμα» το οποίο εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί με το νέο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων αποκάλυψε σε σχέση με το όνομα ότι από τα τρία ονόματα που είναι στο τραπέζι (Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία) ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει και μάλιστα είπε πως υπουργοί Εξωτερικών προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων έχουν δηλώσει ότι είναι το καλύτερο κι έχει πολλά προτερήματα. Άφησε δε να εννοηθεί πως η επιλογή είναι μεταξύ των δύο γεωγραφικών προσδιορισμών «Άνω» (Gorna) και «Βόρεια» (Severna), με τον χρονικό προσδιορισμό «Νέα» (Nova) να μένει πιο πίσω.

Γλώσσα «μακεδονική» ανήκουσα στη σλαβική οικογένεια

Επίσης, σε σχέση με την γλώσσα η συμφωνία θα προβλέπει πως «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία», και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέμεινε στους ισχυρισμούς των τελευταίων ημερών περί αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας το 1977, φάνηκε ότι η γλώσσα θα χαρακτηρίζεται «μακεδονική» υπό τις διευκρινίσεις που προαναφέρθηκαν.

Το «αγκάθι» του erga omnes

Το ζήτημα πάντως που φέρεται να αποτελεί τη βασική εκκρεμότητα ως το νέο τηλεφώνημα, είναι το erga omnes και το πώς αντιλαμβάνονται οι δύο πλευρές την υλοποίησή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Νίκος Κοτζιάς χθες «η συμφωνία για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από τη σκοπιανή Βουλή, να περάσει από δημοψήφισμα στα Σκόπια, να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα και τελευταία θα την εγκρίνει και η ελληνική Βουλή. Μόνο τότε θα ισχύσει ό,τι συμφωνηθεί». Από την άλλη πλευρά ωστόσο φαίνεται να διαφωνούν με αυτή τη σειρά των βημάτων.

Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες;

Εφόσον λοιπόν η νέα τηλεφωνική επικοινωνία κυλήσει απρόσκοπτα και δεν υπάρξει κάποια νέα αναβολή ή εμπλοκή, από κει και πέρα ξεδιπλώνεται ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα κινήσεων: οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στις Πρέσπες, το πιθανότερο εντός του Σαββατοκύριακου, για τη μονογραφή της συμφωνίας, ενώ ως τις 17 του μήνα θα πρέπει να την εγκρίνει η Βουλή της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί των Εξωτερικών στης 25 - 26 Ιουνίου που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την πρόσκληση ένταξης και ακολούθως αυτή θα επικυρωθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει στις 11 - 12 Ιουλίου η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου εκεί αναμένεται ο πρωθυπουργός με επιστολή του να ενημερώνει ότι όταν ολοκληρωθούν τα βήματα της συμφωνίας τότε η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.

Συνέντευξη Καμμένου για … «κομματικά ζητήματα»

Στο μεταξύ, σήμερα ο Πάνος Καμμένος παραχωρεί στις 11 το πρωί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεδομένου ότι η αναγγελία της συνέντευξης Τύπου συνδέθηκε με το Σκοπιανό, το κόμμα με ενημερωτικό σημείωμα διευκρίνισε πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα. Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνέντευξη Τύπου αφορά ζητήματα του κόμματος».

Πάντως εκτιμάται ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκ των πραγμάτων θα ερωτηθεί για τη διαφαινόμενη συμφωνία και ως εκ τουτου θα υπενθυμίσει πως το κόμμα του δεν στηρίζει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στη ονομασία της γείτονος, ωστόσο στηρίζει την κυβέρνηση καθώς η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάταξη της οικονομίας σε συνδυασμό με το χτύπημα της διαπλοκής.

Αλέξης ΤσίπραςΖόραν ΖάεφΣκοπιανόΜακεδονίατηλεφώνημαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα