Σκουρλέτης: Η ΝΔ θέτει σήμερα θέμα αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική;

Πολιτική

«Σήμερα, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, για πρώτη φορά από την Αριστερά, ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός αναδύεται. Η αντιπαράθεση θα είναι σαφής και προγραμματική. Ο καθένας εκεί πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι σήμερα η ψήφιση μίας ιστορικής συμφωνίας

συμπίπτει με την ιστορική επέτειο ανάδειξης της για πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε πολλές φορές στη ΝΔ, σχολιάζοντας τη χθεσινή παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στη Βουλή.

«Η ΝΔ όσες πιρουέτες και συμψηφισμούς και αν κάνει, πρέπει να απαντήσει στο αμείλικτο ερώτημα: Υιοθετώντας το σύνθημα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική", θέτει σήμερα θέμα αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική; Θέτει θέμα αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών που προσδιόρισαν αυτά τα σύνορα;» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσο ανεύθυνοι και αν είστε, όσο και αν πολιτευόσαστε χάριν της ψηφοθηρίας ή των ισορροπιών που θέλετε να κρατήσετε στο εσωτερικό του κόμματός σας, μετά την εισβολή όλων των ακροδεξιών στελεχών, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, δεν μπορείτε να αφήσετε αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα» πρόσθεσε και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στη Βουλή, «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με μια τοποθέτηση εθνικιστικού χαρακτήρα» αλλά δυστυχώς «ο πρόεδρος της ΝΔ, χθες άφησε πολύ μεγάλο χώρο στον εθνικισμό».

«Μέρα με την ημέρα ένα μεγάλο κόμμα, αυτό της δεξιάς παράταξης της ΝΔ, μεταλλάσσεται και γίνεται ένα κόμμα που ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά, ανοίγει τον δρόμο στις πιο ακραίες εθνικιστικές προσεγγίσεις» επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε πως αυτό το κλίμα «προσπάθησε να το μαζέψει την πρώτη μέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, με έναν διαφορετικό λόγο, και κάνα δύο άλλοι βουλευτές προσπάθησαν να δημιουργήσουν άλλες ισορροπίες».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ αντέδρασε στα γεγονότα του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής. «Ακόμα και σε αυτά τα επεισόδια που δεν έχουν προηγούμενο, τις επιθέσεις που έγιναν στη Βουλή, τις καταδικάσατε γενικά και αόριστα. Δεν είναι έτσι όμως. Αυτές οι επιθέσεις έχουν υπογραφή, έχουν ονοματεπώνυμο! Είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, του νεοφασισμού, του ναζισμού! Γιατί δεν το λέτε αυτό; Τι είδους ισορροπίες επιδιώκετε; Πώς μπορείτε να πολιτεύεστε έτσι χωρίς να υψώνετε σαφή τείχη σε αυτές τις επικίνδυνες απόψεις;» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Μας είπατε ότι υπήρξε σχεδιασμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για να διαλύσουμε τα άλλα κόμματα. Εμείς δημιουργήσαμε το Μακεδονικό θέμα; Εμείς διαμορφώσαμε την ενδιάμεση Συμφωνία; Εμείς ανακαλύψαμε την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας; Πώς αρνείστε τον εαυτό σας με τόσο μεγάλη ευκολία; Πως αποδέχεστε τη Σαμαροποίηση αυτού του χώρου, έτσι αμαχητί;» επέμεινε.

Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε τη συνολική παρουσία του ΚΚΕ στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτός ο τρόπος ανάλυσης της σημερινής πραγματικότητας δεν τιμά την ικανότητα που έχει επιδείξει η Αριστερά, να αναλύει τα πράγματα και να τα προσλαμβάνει διακρίνοντας τις πολλαπλές αντιθέσεις που διαμορφώνουν το σημερινό κόσμο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ένα κόμμα ιστορικό όπως το ΚΚΕ θα έπρεπε να διαθέτει έναν πιο αναλυτικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, ιδίως για εκείνα τα ζητήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο προς την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής.

«Σήμερα ψηφίζεται μια ιστορική συμφωνία, που συμπίπτει με την ιστορική επέτειο της ανάληψης της διακυβέρνησης, για πρώτη φορά, αυτής της χώρας από την Αριστερά, με δημοκρατικό τρόπο. Είναι 25 Γενάρη. Σήμερα κλείνουν 4 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε μια επίπονη προσπάθεια» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Η έξοδος από τα μνημόνια, η Συμφωνία των Πρεσπών επέφεραν μεγάλες ανακατατάξεις στην κοινωνία και στον πολιτικό χάρτη, δημιούργησε δρόμους μιας νέας πολιτικοποίησης και σήμερα ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός αναδύεται και εκεί η αντιπαράθεση θα είναι σαφής και προγραμματική. Ο καθένας εκεί πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».

ΣΥΡΙΖΑΣκουρλέτηςΚυβέρνησηΑντώνης Σαμαράςσυμφωνία των ΠρεσπώνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα