Σόφι Ιντ Βελτ «καρφώνει» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μισεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», «βλέπει το κράτος δικαίου ως διαπραγματευτικό χαρτί»

Παραμένοντας πιστή στη φήμη της ότι δεν μασάει τα λόγια της, η Σόφι Ιντ Βελτ δεν χάνει χρόνο και εξαπολύει επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος σε ένα εστιατόριο απέναντι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Ιντ Βελτ υποστηρίζει, μιλώντας στο Politico, ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την εξουσία που έχουν ώστε να αποφασίσουν το μέλλον της φον ντερ Λάιεν, η οποία

επιδιώκει την επανεκλογή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αλλάξει ριζικά την ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, υπέρ του Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι καθόλου μεγάλη οπαδός του ελέγχου και της λογοδοσίας», είπε η Ιντ Βελτ. «Μπορείτε να δείτε πόσο σημαντικό είναι για αυτήν να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να είναι κοντά στους ηγέτες των κυβερνήσεων. Μισεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν θα περάσει ούτε λεπτό περισσότερο εκεί από όσο είναι απολύτως απαραίτητο», είπε.

Έστω για λίγο, το Κοινοβούλιο — που γενικά θεωρείται το πιο αδύναμο από τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ — είναι ζωτικής σημασίας για τη φον ντερ Λάιεν, την πιο ισχυρή ηγέτη ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ: ​​Πρέπει να πείσει τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτές να την ψηφίσουν για να πάρει μια δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στη 13:00 στη βάση του Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η φον ντερ Λάιεν με τους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της φιλελεύθερης ομάδας της Ιντ Βελτ, Renew Europe, οι ευρωβουλευτές δεν θα έπρεπε να επικεντρώνονται τόσο πολύ στη νομοθεσία, αλλά στην επιβολή μιας «λίστας μέτρων» που θα επιβεβαίωναν εκ νέου τον ρόλο του Κοινοβουλίου ως άγρυπνου φύλακα επί της εκτελεστικής εξουσίας, είπε η Ιντ Βελτ.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει – ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας εξαρχής – να πει στη φον ντερ Λάιεν να κάνει προσβάσιμα τα διαβόητα γραπτά μηνύματά της με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής εμβολίων για τον Covid Pfizer, να καταπολεμήσει τις νομικές παραβιάσεις από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Ελλάδας, να δεσμευτεί για μηνιαίες συνεδριάσεις ερωτήσεων και απαντήσεων χωρίς σενάριο με τους ευρωβουλευτές και να διεξαχθεί εμπιστευτική ψηφοφορία στα μέσα της θητείας της το 2027.

Όταν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα, η Ιντ Βελτ δεν θα είναι ανάμεσά τους. Μετά από 20 χρόνια ως βουλευτής, κυρίως για το φιλελεύθερο προοδευτικό ολλανδικό κόμμα D66, δεν επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει μια έδρα με το πανευρωπαϊκό Volt στο Βέλγιο, ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τα επόμενα βήματά της.

Η Ιντ Βελτ επαίνεσε την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν στα ζητήματα της Ουκρανίας και της πανδημίας.

Αλλά είπε: «Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι με το ιστορικό της όσον αφορά τη διαφάνεια … ότι πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα είναι, ξέρεις, ποιος άλλος; Στη συνέχεια, όμως, το Κοινοβούλιο πρέπει να εξασφαλίσει μια επανεξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων», είπε. «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές του εξουσίες, κάτι που δεν το έχει κάνει, ούτε μία φορά τα τελευταία πέντε χρόνια».

«Βλέπουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία να υποχωρεί παντού», είπε η Ιντ Βελτ, προσθέτοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση μεταξύ των ψηφοφόρων να θέλουν «αυταρχικούς» ηγέτες.

«Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ αναστατωμένοι όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο. Δεν φαίνεται να βλέπουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυταρχισμού και της αποδυνάμωσης του δημόσιου ελέγχου», είπε.

«Δεν έχει νόημα να γκρινιάζουμε για την άνοδο της ακροδεξιάς αν ταυτόχρονα αποδυναμώνουμε τους θεσμούς στους οποίους εισέρχονται».

Ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που έχει γίνει πολύ πιο ισχυρό —με περιορισμένο συνοδευτικό έλεγχο— τα τελευταία χρόνια είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι 27 εθνικοί ηγέτες συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών με τη φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή, όπως είπε η Ιντ Βελτ, επιδιώκει συστηματικά την έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων πριν προτείνει νέους νόμους και η υποτέλειά της στις εθνικές πρωτεύουσες έχει «ενταθεί» μόνο υπό τη φον ντερ Λάιεν.

Δεν είναι η φον ντερ Λάιεν αρκετά ισχυρή για να συγκρουστεί με τους εθνικούς ηγέτες; «Δεν θέλει».

«Δεν κάνει απολύτως τίποτα στην Ελλάδα, η οποία πραγματικά μετατρέπεται γρήγορα σε ένα κράτος μαφίας», είπε η Ιντ Βελτ, η οποία συνέταξε μια έκθεση για το ελληνικό σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό spyware. Αναφέρθηκε επίσης σε δημοσίευμα του POLITICO σχετικά με την «ταφή» μιας έκθεσης για το κράτος δικαίου υπό την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

«Πολιτικοποιεί το κράτος δικαίου, το μετατρέπει σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι σαν το απόλυτο αμάρτημα. Και αυτό είναι κάτι που αυτό το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει πριν την ψηφίσει», είπε η Ιντ Βελτ.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» στο ΚΥΣΕΑ η προμήθεια των F-35 και των S-100

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Όχι κύριε Πολάκη! Δεν θα το βουλώσουμε!»

Τσακλόγλου: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία – Παράνομο και ασύμφορο οι εργοδότες να καθιερώσουν μόνιμα την έκτακτη βάρδια

Keywords
Τυχαία Θέματα