«Σοκ» για τα F-35: Το πιο κρίσιμο τεστ για τα μαχητικά… αναβάλλεται για το 2022

Ακόμα ένα επεισόδιο προστίθεται στο σίριαλ την πλήρους ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 δίνοντας νέα «πυρομαχικά» στους επικριτές του προγράμματος, που ζητούν τη δραστική περικοπή του.

Όπως είχε γράψει topontiki.gr τον περασμένο Νοέμβριο, για να δωθεί από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το «πράσινο φως» στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin να περάσει σε πλήρη

παραγωγή των μαχητικών, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα πολύπλοκο και πολυδάπανο τεστ προσομοίωσης, το επονομαζόμενο Joint Simulation Environment (JSE).

Η συγκεκριμένη δοκιμασία προβλέπει ότι το F-35 στη διάρκειά της θα πρέπει να λειτουργήσει σε συνθήκες μάχης με αντιπάλους πολύ εξελιγμένα οπλικά συστήματα της Ρωσίας και της Κίνας, όπως τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και το κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς J-20, προκειμένου να αξιολογηθεί το αξιόμαχό του.

Πέντε χρόνια… φαγούρα

Το JSE αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2017, ωστόσο, εν συνεχεία μεταφέρθηκε για τον Δεκέμβριο του 2020. Όμως, ούτε και τότε πραγματοποιήθηκε και τώρα σύμφωνα με το Bloomberg, προγραμματίζεται για τον Αύγουστο του 2022, ήτοι πέντε χρόνια μετά την πρώτη ημερομηνία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να αγοράζει F-35 για τα δημοσιονομικά έτη 2021 και 2022 χωρίς τα μέλη του να έχουν πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων, αλλά -κυρίως- των μειονεκτημάτων του μαχητικού, σε μία φάση που η κριτική για το κόστος του προγράμματος φουντώνει διαρκώς.

Τεστ του… τεστ

Για να γίνει κατανοητό πόσο πολύπλοκο είναι το τεστ, αρκεί να αναφερθεί ότι τον Μάρτιο του 2022 προγραμματίζεται μια δοκιμή του προσομοιωτή, δηλαδή ένα… τεστ του τεστ, για να φανεί αν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του μαχητικού και τις πραγματικές ικανότητές του.

Μετά το τεστ, θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να αναλυθούν τα δεδομένα και να συνταχθεί έκθεση που θα παραδωθεί στο Πεντάγωνο, στην οποία θα αναφέρεται αν το μαχητικό είναι έτοιμο για πλήρη παραγωγή, που είναι και το πιο κερδοφόρο κομμάτι του προγράμματος για την εταιρεία.

Photo: Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα