Σπριντ λόγω Λιβύης - Με το πόδι στο γκάζι ο Δένδιας - Υπογράφεται στις 2 Ιανουαρίου ο East Med

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Να προλάβει τις εξελίξεις και να μην... παγιδευτεί στους εορταστικούς ρυθμούς επιχειρεί η κυβέρνηση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την Κυριακή ταξίδι - εξπρές με τρεις σταθμούς: Βεγγάζη, Κάιρο και Λευκωσία. 
Μπορεί η ελληνική διπλωματία να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει το (διεθνές) δίκαιο με το μέρος της και ότι η Τουρκία με τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο έχει απομονωθεί, εντούτοις το διπλωματικό σπριντ

του υπουργού Εξωτερικών μάλλον υποδηλώνει ότι γίνεται προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. 

Στη Βεγγάζη ο Δένδιας συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με τον οποίο, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπέγραψαν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης. Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι η Λιβύη δεν θα... τελειώσει εύκολα, δεδομένου ότι είναι έτοιμοι να εμπλακούν και επισήμως μεγάλοι παίκτες, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Αίγυπτος.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος, πάντως, της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από αυτόν που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι κινήσεις του οποίου στη γεωπολιτική σκακιέρα δείχνουν ότι θέλει να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε μια «τουρκική λίμνη», πνίγοντας μέσα σ’ αυτήν τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ. 

Επιπλέον, αν και η συγκεκριμένη απειλή δεν διατυπώνεται ευθέως προς την Ελλάδα αλλά προς την Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει ακόμα μια φορά το χαρτί των προσφυγικών ροών δηλώνοντας πως, αν δεν σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, τότε είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
Εξ ου και η ανακοίνωση το απόγευμα της Κυριακής από το Μαξίμου ότι η συμφωνία για τον αγωγό East Med θα υπογραφεί στην Αθήνα την πρώτη... εργάσιμη μετά τις διακοπές και βέβαια πριν περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τετ α τετ συνάντηση που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

«Στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα Διακρατική Συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τον ενεργειακό αγωγό East Med. Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. 
Σημειώνεται πως το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι Μητσοτάκης και Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στο επίκεντρο της οποίας, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, βρισκόταν η ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. 

Χριστουγεννιάτικο υπουργικό 
Πάντως, προς το παρόν, η κυβέρνηση προς τα έξω δίνει μια εικόνα ότι διατηρεί την ψυχραιμία της. Από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας δεν έλειψαν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο Δένδιας ενημέρωσε τα μέλη του για το μπαράζ επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες. 
«Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες» λέγεται ότι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 
Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι η υπογραφή για τον East Med, που αξιολογήθηκε στη συνεδρίαση ως «θετικό» γεγονός, καταδεικνύει τα ανακλαστικά των κρατών της περιοχής, ενώ, παράλληλα, σηματοδοτεί μια σημαντική πρωτοβουλία που θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής όσο και στον εφοδιασμό της Ευρώπης. 
Ακολούθως, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τα 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. Ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Το επίδομα γέννησης...
Από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεχώρισαν επίσης η ρύθμιση για το επίδομα γέννησης αλλά και το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις πορείες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εισάγει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού. 
Ειδικότερα, πρώτη φορά θεσμοθετείται επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. 
Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. 
«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

...και το «συνέρχεσθαι»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (και υπουργός Δημόσιας Τάξης επί Σημίτη) συνεχίζει να είναι πρόσωπο ενδιαφέροντος, κυρίως γιατί ο «σοσιαλδημοκράτης» που ανέλαβε ένα κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη μάλλον δείχνει να συγκεντρώνει πάνω του σφοδρές αντιδράσεις. Και αυτό γιατί η... μετεγγραφή του κυβερνητικού σχήματος με την υπόθεση «Κουκάκι» μάλλον φέρνει περισσότερο τη δεξιά ατζέντα στην κυβερνητική επικαιρότητα απ’ όσο ενδεχομένως θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, μέσα σε λίγες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναγκαστεί να βγάλει ανακοινώσεις εξηγήσεων: τελευταία αυτή για τα όσα έγιναν στις 20 Οκτωβρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας για τη γυναίκα με ψυχική πάθηση που «πρωταγωνιστεί» σε βίντεο με αστυνομικούς που την εξευτελίζουν και τη βρέχουν με μάνικα. 
Για το περιστατικό, όπως και για την καταγγελία ότι έγινε σύλληψη δικηγόρου που ήταν παρών και κατήγγειλε τον βασανισμό, το αρχηγείο ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώνει την έρευνα και ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν.
Στο υπουργικό συμβούλιο, πάντως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ανάγκη «να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί:
● το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης,
● το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής». 
Για το ίδιο ζήτημα, που δείχνει ότι αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός σημείωσε μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. 
Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Ν.Δ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν ακόμη από τους αρμόδιους υπουργούς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, αλλά και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Επίσης αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η επιλογή τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ειδικότερα, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επελέγησαν οι σύμβουλοι επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα ως αντιπρόεδροι του ΣτΕ, και η Ασημίνα Σαντοριναίου ως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Σενάρια για ΠτΔ
Εν τω μεταξύ, καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εντείνεται η σεναριολογία σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει ο Μητσοτάκης για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ο όρος σεναριολογία δεν χρησιμοποιείται τυχαία, καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει να διαρρεύσει το παραμικρό για τις προθέσεις του, πέραν κάποιων γενικών παρατηρήσεων στενών συνεργατών του.
Από εκεί και πέρα, δεδομένης της «σιγής ασυρμάτου» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όλα τα ονόματα που έχουν ακουστεί έως σήμερα ως πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μοιάζουν περισσότερο να εκφράζουν τις προσωπικές προτιμήσεις των προτεινόντων παρά μια έστω και όχι απολύτως σαφή στάση της κυβέρνησης και του κόμματος. Έτσι το εύρος των ονομάτων που έχουν ακουστεί έως τώρα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς καλύπτει όλο το φάσμα, από την παραδοσιακή Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς. 

Πιο αναλυτικά, ένας μικρός αλλά όχι αμελητέος αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά ενώ την ίδια στιγμή (και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδεικτικό σχετικά με την ασάφεια που επικρατεί στους κόλπους της Ν.Δ. σχετικά με το ζήτημα) ακόμη και ηχηρά ονόματα του αποκαλούμενου καραμανλικού μπλοκ έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στη δεύτερη θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίον στηρίζει ανοιχτά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν τον είχε ψηφίσει τον Μάρτιο του 2015. 

Από εκεί και πέρα, καλώς ήρθατε στο... χάος, καθώς η ονοματολογία - σεναριολογία περιλαμβάνει ονόματα, μεταξύ άλλων, όπως της πρώην προέδρου του Συνασπισμού και πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε. Μαρίας Δαμανάκη, της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, αλλά και της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου – τα ονόματα αυτά μοιάζει να συνάδουν με μια υπόρρητη προτίμηση του Μαξίμου να βρεθεί μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. 

Όλα αυτά φυσικά τελούν υπό δυο αιρέσεις: πρώτον, όπως προαναφέρθηκε, πως ο Μητσοτάκης ακόμα δεν έχει αφήσει να διαρρεύσει τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του και δεύτερον πως, παρότι πλέον η προεδρική εκλογή έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής, υπάρχουν σενάρια που θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική, αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

ΝΔΚυβέρνησηΜητσοτάκηςΔένδιαςΠρόεδρος ΔημοκρατίαςEAST MEDΤουρκίαIssue: 2105Issue date: 24-12-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
σπριντ, λιβυη, med, γκαζι, med, σπριντ, εκλογικός νόμος, Χριστούγεννα, ρωσία, αιγυπτος, κυπρος, ελλαδα, αθηνα, ηπα, επιδομα, συλληψεις, σαμαρας, μπλοκ, συριζα, ΠΑΣΟΚ, βουλη, date, video, popular, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, επιδομα παιδιου, κοινωνια, εκλογικός νόμος, βιντεο, ρωσία, γυναικα, ηπα, θητεια, ισραηλ, κυπρου, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, υψος, αγκυρα, αικατερινη, ατζεντα, βεγγαζη, γεγονος, γινει, γινεται, δαμανακη, δευτερο, δημοσιο, δειχνει, δρομος, εγινε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, ενημερωση, επενδυσεις, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, ευαγγελια, ευθυμιου, ευρωπη, ζωης, ζωνες, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, λευκωσια, μαξιμου, μεριμνα, μητσοτακης, μπλοκ, νικο, ονομα, ονοματολογια, ορος, παιδι, παιδια, υπογραφη, πονοκεφαλος, πρισμα, ρυθμιση, συλληψη, σχεδιο, ταλαιπωρια, τουρκια, φυσικα, φορα, χαος, χρηστος, ψυχραιμια, ασφαλεια, date, δικαιωμα, δουλειες, ευστρατιου, χωρα, κομματι, κυριακη, μια φορα, μοιαζει, πηγες, πληροφοριες, popular, ταξιδι, θεματα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα