Στα 558 δισ. ευρώ το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΕΛΛAΔΑ

Με επιπλέον 2.000 ευρώ χρεώθηκε κάθε πολίτης στο τρίτο τρίμηνο του 2018, λόγω της εντυπωσιακής αύξησης του δημοσίου χρέους κατά 21,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το ιδιωτικό χρέος καλπάζει και απειλεί με ασφυξία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας παράλληλα το συνολικό κατά κεφαλήν χρέος στα 50.727 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του προηγούμενου έτους, το δημόσιο

χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στα 335 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 21,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 11 δισ. ευρώ (τότε είχε διαμορφωθεί στα 324,1 δισ. ευρώ). Η αύξηση του χρέους θεωρείται φυσιολογική εν μέρει, καθώς η χώρα μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός έτους έλαβε επιπλέον βοήθεια ύψους 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, εγείρεται σοβαρός προβληματισμός για την κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η οικονομία, καθώς προέκυψε και νέα καθαρή αύξηση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ, πέραν των χρημάτων που λάβαμε από τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι άνευ αντικρίσματος, καθώς λόγω της υπερ-φορολόγησης παρατηρείται συνεχής αύξηση του ιδιωτικού χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά τα περιορισμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες δεν οδηγούν σε μηδενισμό το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο δημόσιο χρέος σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αφού το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 182,2%! Ακολουθούν οι Ιταλία με 133% και η Πορτογαλία με 125%. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η Εσθονία με 8% (!) και ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 21,7% και η Βουλγαρία με 23,1%. Αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας κινείται πάνω από το 4% στο δεκαετές ομόλογο και ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται στο 2%, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η οικονομία κινείται σταθερά σε φάση στασιμοχρεοκοπίας, δηλαδή παρουσιάζει σταθερά αυξητικό χρέος και καθηλωμένη ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνία φτωχοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κάθε πολίτης αυτής της χώρας (λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός στα 11 εκατ.) χρεώθηκε μέσα σε έναν χρόνο με επιπλέον 2.000 ευρώ ή μία τετραμελής οικογένεια με επιπλέον 8.000 ευρώ! Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική, καθώς λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον υπερφορολόγησης και υπερ-εισφορολόγησης με ταυτόχρονη αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Επιπλέον, πλήττονται η κατανάλωση και παραμένουν στα… αζήτητα οι επενδύσεις, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Ωστόσο, το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τα όσα συνέβησαν το 2015 με το τρίτο μνημόνιο.

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, όπως φαίνεται στον πίνακα 1, οδηγεί σε κατά κεφαλήν αύξηση στα 30.454 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται ήδη χρεωμένη με 121.816 ευρώ, όταν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017 το κατά κεφαλήν χρέος ήταν 28.545 ευρώ ή 114.181 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Η προβολή του δημοσίου χρέους με βάση τον αριθμό των 4.134.000 νοικοκυριών της χώρας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι καθένα από αυτά είναι χρεωμένο με 81.035 ευρώ, όταν, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017, το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί στα 75.955 ευρώ. Άρα, μέσα σε ένα έτος, κάθε νοικοκυριό βρέθηκε με… επιπλέον χρέος 5.080 ευρώ!

Ιδιωτική… θηλιά 226 δισ. ευρώ!

Περισσότερα από 8 εκατ. οφειλέτες οφείλουν συνολικά σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες το ποσό των 226 δισ. ευρώ, δηλαδή 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το τέλος του 2017.

Οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνουν το κατά κεφαλήν ιδιωτικό χρέος στα 20.545 ευρώ ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 (συγκρίσιμα μεγέθη) ήταν 18.727 ευρώ. Έτσι, αν λάβουμε υπόψη ότι στη χώρα υπάρχουν 4.134.000 νοικοκυριά, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι το ιδιωτικό χρέος που βαρύνει καθένα από αυτά διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 54.668 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017, το χρέος ανά νοικοκυριό βρισκόταν στα επίπεδα των 49.830 ευρώ (δες σχετικό πίνακα 2).

Η κατάσταση στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους είναι ανεξέλεγκτη, καθώς αυτό αυξάνεται σχεδόν κατά 1,7 δισ. ευρώ μηνιαίως προς το Δημόσιο, ενώ έχει σταθεροποιηθεί σχετικά με τις οφειλές προς τις τράπεζες. Κάθε μήνα μένουν απλήρωτοι φόροι σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ενώ τα μηνιαία «φέσια» στα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνονται στα 700 εκατ. ευρώ. Η υπερφορολόγηση και τα σημάδια επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών μέσα στους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τις κατά κεφαλήν επιβαρύνσεις. Τελευταία ευκαιρία για ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών νοικοκυριών είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, αν και θεωρείται αμφίβολο εάν θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα όσο υπάρχει τόσο υψηλή φορολόγηση και ταυτόχρονα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η «θηλιά» των 558 δισ. ευρώ που αφορά στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων μεταφράζεται σε κατά κεφαλήν χρέος ύψους 50.727 ευρώ και συνεπώς μία τετραμελής οικογένεια είναι… λερωμένη κατά μέσο όρο με το ποσό των 202.908 ευρώ. Τέλος, καθένα από τα 4.134.000 νοικοκυριά της χώρας είναι «φεσωμένο» με 135.700 ευρώ!

δημόσιο χρέοςυπερχρεωμένα νοικοκυριάεπιχειρήσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα