Στα άκρα οι σχέσεις Ρώμης-Παρισιού - Απειλείται ακόμα και με ακύρωση της συνάντησης Κόντε-Μακρόν

ΚΟΣΜΟΣ

Η εξαιρετικά σκληρή στάση που τηρεί πλέον η Ιταλία στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με την άρνησή της να δεχθεί μετανάστες που μπαίνουν στα χωρικά της ύδατα, έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις της με τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις Μακρόν περί «κυνισμού» της Ρώμης έριξαν λάδι στη φωτιά, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτη της ξενοφοβικής και ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι να «αφρίζει» κατά του Γάλλου προέδρου.

Ο Σαλβίνι απαίτησε «επίσημη συγγνωμή» από το Μακρόν, λέγοντας ότι «αν η επίσημη

συγγνώμη δεν έρθει, ο πρωθυπουργός (Τζουζέπε) Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στην Γαλλία», αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση κορυφής με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αν δεν του ζητηθεί επίσημα συγγνώμη από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται να μην εννοεί να μεταβεί στο Παρίσι, την Παρασκευή, για την προγραμματισμένη, επίσημη επίσκεψή του.

Σύμφωνα με ό,τι αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, από πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης διαρρέει ότι ο Κόντε φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία, αν ο Μακρόν δεν ζητήσει συγγνώμη στην Ιταλία, θα μείνω στην Ρώμη. Δεν υπάρχει καμία ταλάντευση. Όποιος λαθεύει, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να ζητά συγγνώμη. Να ζητηθεί συγγνώμη στην Ιταλία, πριν από εμένα. Σώσαμε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, όλοι η Ευρώπη πρέπει να το θυμάται».

Μπροστά στις οργισμένες αντιδράσεις Σαλβίνι, το Παρίσι επιχείρησε να δράσει πυροσβεστικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «κατανοούμε πλήρως το βάρος που οι μεταναστευτικές πιέσεις σημαίνουν για την Ιταλία και τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτή η χώρα. Καμία από τις δηλώσεις που έγιναν από τις γαλλικές αρχές δεν θέτει σε αμφισβήτηση αυτό το γεγονός».

Προσέθεσε, δε, ότι «είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο και την συνεργασία που διατηρούμε με την Ρώμη για το θέμα», υπογραμμίζοντας ότι «για τις χώρες μας, είναι ουσιαστικής σημασίας να φθάσουμε γρήγορα σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, για την ενίσχυση της κοινής μας δράσης προς τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και, ευρύτερα, για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΙταλίαΣαλβίνιμεταναστευτικόπροσφυγικόΓαλλίαΜακρόνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα