Στα μπλόκα οι αγρότες – Θέλουν «μπλάκ άουτ» στη χώρα από τις 20 Ιανουαρίου

ΕΛΛAΔΑ

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν για τις 20 Ιανουαρίου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που πρόσκεινται στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, δηλώνοντας έτοιμοι να «μείνουν στα μπλόκα για όσο χρόνο χρειαστεί», όπως επεσήμαναν οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απευθύνοντας κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο για μαζικές κινητοποιήσεις, στο σύνολό του οι ομιλητές σημείωσαν «δεν υπάρχει περιθώριο για μοναχικούς διαβάτες, ούτε και έχουμε πλέον

την πολυτέλεια της διάσπασης».

Στη σημερινή ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλιείς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η έξοδός τους με τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία της χώρας, από σήμερα, ώστε «να οδηγήσουμε σε μπλάκ άουτ τη χώρα στις 20 Ιανουαρίου». Μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Έυβοιας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ στις 20 Ιανουαρίου, οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο, θα βγάλουν τα καϊκιά τους στα τοπικά λιμάνια.

Επιπλέον, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων πολλοί εκ των συμμετεχόντων στη σημερινή συνάντηση υπογράμμισαν την ανάγκη «για κινητοποιήσεις διαρκείας», τονίζοντας ότι «κάναμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, αλλά τελικά αποτέλεσε μια τουφεκιά στον αέρα, καθώς δεν υπήρξε συνέχεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής, Χρήστος Γκόντιας. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο ίδιος ζήτησε συγνώμη από τους συμμετέχοντες για τις συνεχείς συνομιλίες του στο τηλέφωνο, τονίζοντας «με παίρνουν από όλη την Ελλάδα συνάδελφοι και ρωτούν πότε τελικά βγαίνουμε στους δρόμους».

Μεταξύ των εισηγητών, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρώτη φορά βλέπω τόσο μαύρα κεφάλια», εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή του και για τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, ενώ επίσης τόνισε «με τα προωθούμενα μέτρα ξεκληρίζουν τον πρωτογενή τομέα, είναι έγκλημα αυτό που επιχειρείται».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των αλιέων Βόλου, Δημήτρης Κουτσόγιωργος, επεσήμανε κατά την ομιλία του «ο επιτυχημένος αγώνας στηρίζεται στην ενότητα», ενώ κάλεσε όλο τον πρωτογενή τομέα «να γίνουμε ο εφιάλτης της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων».

Ο αγρότης Λάρισας, Φάνης Τραγάκης σημείωσε «ακόμα και με 22 μέτρα χιόνι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους παππούδες μας και το δικαίωμα στην επιβίωση»», ενώ ο γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ, Στέλλιος Βογιατζής σημείωσε «μας βάζουνε να μαλώνουμε μεταξύ μας επί σειρά χρόνων και ήρθε η ώρα ενωμένοι σαν μια γροθιά να αντισταθούμε».

«Να συνταχθούν με τους αγώνες των αγροτών και όλοι οι Έλληνες πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα που προωθούνται», κάλε ο επικεφαλής του Συντονιστική Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο νέος Αγρότης στο Νευροκόπι Δράμας, Θόδωρος Ιφόγλου υπογράμμισε υη μεγάλη ευθύνη που φέρουν όσοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τονίζοντας «εάν δεν γίνουν όπως πρέπει και περάσουν τα μέτρα που προωθούνται, οι νέοι άνθρωποι θα φύγουμε από τον πρωτογενή τομέα και το πιο πιθανόν και από τη χώρα γενικότερα».

Ο αγρότης Νέστου, Γιάννης Πασσαλίδης επισήμανε μεταξύ άλλων «δεν μας φοβίζουν ούτε τα δικαστήρια», ενώ ο αγρότης στη Λειβαδιά, Γιώργος Τουκμάκης σημείωσε «δεν πρέπει να μείνει κανείς στο σπίτι του και τον καναπέ του. Χρειάζεται καλή οργάνωση και πειθαρχία για να αποτρέψουμε την ψήφιση των μέτρων που θα μας αφανίσουν».

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προχωρούν αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας, επισήμανε "η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στον ΕΛΓΑ, εντάσσεται μεν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που γίνονται λόγω των προωθούμενων μέτρων σε ασφαλιστικό και φορολογικό-, αλλά εμείς οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν έναν ακόμη επιπλέον λόγο να διαμαρτυρόμαστε και θα το πράξουμε".

Οπως μας είπε ο ίδιος, τα ποσά των αποζημιώσεων που θα λάβουν από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2015 θα είναι μειωμένα σε ποσοστό 20%, στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και σε 30% στα βερίκοκα και δαμάσκηνα. "Θέλουμε να συζητήσουμε με τη διοίκηση του Οργανισμού για το πρόβλημα αυτό και θέλουμε σαφής και πειστικές απαντήσεις", υπογράμμισε.

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών το Σαββατοκύριακο πριν την έναρξη της Agrotica 2016 (28-31 Ιανουαρίου),

δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγρότες-κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιώργος Τσακίρογλου.

Με δύο τελικά μπλόκα στις άκρες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στον Προμαχώνα και στα Ν. Κερδύλια είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Σερραίοι αγρότες.

Την απόφαση πήραν οι αγρότες της Μαυροθάλασσας και των γύρω κοινοτήτων των Δήμων Βισαλτίας και Αμφίπολης, αναλογιζόμενοι την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις περιοχές τους προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

«Δεν πρόκειται για κίνηση διάσπασης, όπως επιχειρούν κάποιοι να το παρουσιάσουν, αλλά για λύση ανάγκης καθώς υπάρχει αδυναμία μετακίνησης, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης » δήλωσε ο αγρότης, Παύλος Αραμπατζής.

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι των Γιαννιτσών Πέλλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απείχαν. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης της περιοχής, Παναγιώτης Νικολαΐδης, «πλέον τα ζητήματα είναι τέτοια που είναι επιτακτική η ανάγκη για μαζική αντίδραση».Σε συνάντησή τους πρόσφατα, αποφασίστηκε να κατεβάσουν την Πέμπτη στις 10 το πρωί, τα τρακτέρ τους στο χωριό Πλατανότοπος και όπως μας ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, "θα μετρήσουμε τη δύναμή μας και ανάλογα με αυτήν θα λάβουμε και τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι".

Σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να υπογραμμίζει εκ νέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, ενώ αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, "βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι συνάδελφοι σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία».

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που προέκυψε το 2014, αριθμεί περισσότερους από 150 αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, «από τον βόρειο Έβρο μέχρι και την Κρήτη».

μπλόκααγρότεςκηνιτοποιήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα