Στα χέρια της Disney όλη η παιδική φαντασία - Όσο το ΑΕΠ της Τσεχίας η αξία της

ΚΟΣΜΟΣ

Ας υποθέσουμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να «γκρουπάρουμε» τις γνωστότερες παιδικές ιστορίες και μύθους. Μετά να δώσουμε ζωή στους πιο αγαπημένους ήρωες των πιτσιρικάδων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Κι όλα αυτά μαζί να τα ενσωματώσουμε σε «προϊόντα» κάτω από ένα κοινό «brand». Αναπόφευκτη επόμενη κίνηση, η κεφαλαιοποίηση. Πόσα θα αξίζαμε, λοιπόν; Τουλάχιστον 187 δισεκατομμύρια δολάρια! Όσο περίπου το ΑΕΠ της Τσεχίας και αρκετά κοντά με αυτό της Ελλάδας.

Αυτό ακριβώς κατάφερε η Disney!

Πλησιάζουν Χριστούγεννα κι όλη η βιομηχανία του θεάματος ζει στον πυρετό του ολοκαίνουργιου Star Wars. Ο τίτλος Star Wars ανήκε στην Lucasfilm, την εταιρία παραγωγής που ίδρυσε το 1971 ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζορτζ Λούκας.

Το 2012 η Disney εξαγόρασε την Lucasfilm για 4,1 δισ. δολάρια. Αυτό είναι το τελευταίο παράδειγμα για το πώς ακριβώς η Disney κατάφερε, μέσω επιτυχημένων εξαγορών άλλων εταιριών, να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια μυθολογία και τα παραμύθια.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η Disney απέκτησε τις εταιρίες Pixar, Marvel και Lucasfilm. Έτσι κατάφερε, κάνοντας διάνα για μια ακόμα φορά, να κεφαλαιοποιήσει την πνευματική τους ιδιοκτησία και να της ανήκουν πια σχεδόν τα πάντα. Cars, Toy Story, Iron Man, Star Wars, Thor κ.α. Η λίστα περιλαμβάνει κάθε επιτυχημένη block buster ταινία φαντασίας.

Το σύμπαν μυθοπλασίας της Disney περιλαμβάνει σχεδόν ό,τι ιστορία έχει ειπωθεί ποτέ:

Κομμάτια από μυθολογίες, κυρίως ελληνικής, ρωμαϊκής και σκανδιναβικής προέλευσης.Παραμύθια.Παιδική λογοτεχνία.Ιστορίες φαντασίας.

Όλα δοσμένα με την τελευταία λέξη σε γραφικά, 3d, ειδικά εφέ, όλη την high tech μαγεία για μικρούς, αλλά και μεγάλους.

Οι ταινίες αποτελούν ένα μόνο μέρος από τις δραστηριότητες της Disney. Η κάθε ιστορία υποστηρίζει έναν ολόκληρο εμπορικό «γαλαξία» από προϊόντα κι έτσι η εταιρία δημιουργεί τηλεοπτικές σειρές, βιβλία, κόμικ, video games, ρούχα, κούκλες, παιχνίδια, θεματικά πάρκα…

Η Disney ήταν πρωτοπόρος στο να γεννάει πολλαπλά προϊόντα από το βασικό της προϊόν. Άρχισε να εμπορεύεται αδειοδοτήσεις για τον Μίκυ Μάους και τους άλλους αρχικούς της ήρωες από το 1930 κι άνοιξε την πρώτη αυθεντική Disneyland το 1955.

Από τους πρώτους που κατανόησαν τα τεράστια κέρδη που αποδίδει το προϊόν, σχετικά με τις κινηματογραφικές ταινίες, ήταν ο σκηνοθέτης του Star Wars.

Ο Λούκας είχε δεχθεί - ευφυώς - μείωση στην αμοιβή του ως σκηνοθέτη, με αντάλλαγμα όλα τα δικαιώματα που σχετίζονταν με μελλοντικά εμπορικά προϊόντα βασισμένα στην ταινία. Η συμφωνία τού απέδωσε δισεκατομμύρια. Σήμερα βέβαια, λόγω της εξαγοράς της εταιρίας του, όλα αυτά τα δικαιώματα ανήκουν στην Disney.

Μόνο για την χρονιά που μας έρχεται, και μόνο οι πωλήσεις των προϊόντων της ταινίας Star Wars, από παιχνίδια μέχρι ρούχα, υπολογίζονται στα 5 δισ. δολάρια!

Από το 1977 ως σήμερα, εξάλλου, έχουν πωληθεί προϊόντα βασισμένα στις ταινίες Star Wars αξίας 32 δισ. δολαρίων. Οι James Bond και Harry Potter ωχριούν στη σύγκριση.

Οι υπόλοιπες - εταιρίες κολοσσοί προσπαθούν να αντιγράψουν την στρατηγική της Disney. Η Disney, όμως, κατέχει «υλικό» τεράστιας αξίας και το αξιοποιεί στο έπακρο. Είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στο να φρεσκάρει, να επικαιροποιεί και να "επανασυσκευάζει" τα προϊόντα της, κάνοντάς τα ελκυστικά σε κάθε καινούργια γενιά.

Η βασική στρατηγική της εταιρίας είχε αποφασιστεί από το 1957! Δηλαδή, οι ταινίες να αποτελούν το κέντρο βάρους και γύρω τους να αναπτύσσεται ένα τεράστιο δίκτυο από θεματικά πάρκα, μουσική, εμπορεύματα κάθε είδους, εκδόσεις και τηλεόραση. Το κάθε κομμάτι της επιχείρησης ξεχωριστά «στέκεται» ως μεμονωμένο προϊόν και ταυτόχρονα οδηγεί στο να πουλάνε και τα υπόλοιπα.

Η στρατηγική αποδείχτηκε χρυσοφόρα, φυσικά:

Μόνο το 2014, η Disney είχε κάνει πωλήσεις τέτοιων αδειοδοτημένων προϊόντων συνολικής αξίας 45 δισ. δολαρίων. Επτά φορές πάνω από τον κοντινότερο ανταγωνιστή της, την Warner Bros.Η μετοχή της εταιρίας πενταπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια.Η αξία της Disney είναι πια αστρονομική, στα 187 δισ. δολάρια.

Για να το καταφέρει πήρε στα χέρια της την παιδική... φαντασία, κομμάτι - κομμάτι.

Η ιδέα ήταν ότι έπρεπε να εξελιχθεί σε μια αυτοκρατορία που θα είχε στην ιδιοκτησία της και τις άλλες κορυφαίες εταιρίες στον τομέα φαντασίας - ιστοριών. Τις εταιρίες, δηλαδή, που οι δικοί τους ήρωες είχαν κατορθώσει να εξάψουν τη φαντασία των παιδιών.

Αρχικά έβαλε στο μάτι την Pixar. Μόνο που η συγκεκριμένη ανήκε στον Στιβ Τζομπς, που δεν ήταν και από τους ευκολότερους ανθρώπους για να κλείνει κανείς ντιλ μαζί του.

Έδωσε στον Τζομπς ένα τεράστιο ποσό και το 2006 η αγορά προχώρησε με αντίτιμο τα 7,4 δις δολάρια, μάλλον υπερβολική τιμή για την απόκτηση μιας εταιρίας που έκανε μια ταινία το χρόνο.Το 2009 κατάφερε να αποκτήσει την Marvel. Το ντιλ ήταν αξίας 4 δισ.Και το 2012 την Lucasfilm την εταιρία των Star Wars, για 4,1 δις δολάρια.

Οι συγκεκριμένες πανάκριβες επενδύσεις αποδίδουν και με το παραπάνω. Η ταινία Star Wars αναμένεται να αποφέρει, μόνο από εισιτήρια, 2 δισ. στην Disney, το μισό από το ποσό εξαγοράς της εταιρίας. Άλλα 5 δισ., σύμφωνα με τον Economist, αναμένονται από πωλήσεις προϊόντων Star Wars στους αμέσως επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, η Disney δεν επαναπαύεται. Ακούγεται ότι ήδη βολιδοσκοπεί την Lego, την γνωστή δανέζικη εταιρία παιχνιδιών.

Έτσι, η παιδική ηλικία όλων μας θα περνάει μέσα από την Disney ακόμα περισσότερο ή σχεδόν εξ' ολοκλήρου.

DisneyStar WarsHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα