Στα κάγκελα η κυβέρνηση για την δήλωση Μηταράκη περί κατάργησης της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

Δεν έχει προηγούμενο το κυβερνητικό αλαλούμ, αφού μία εβδομάδα μετά το φάλτσο του Γιώργου Φλωρίδη με την άρση του ακαταδίωκτου των Τραπεζιτών, χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης έφαγε πορτοκαλί κάρτα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την έφιππη αστυνομία, ενώ ανακοίνωσε και την κατάργηση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η τελευταία αναφορά του υπουργού εξόργισε το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί μια νέα

κρίση μέσα σε μερικές μέρες, καθώς, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ποτέ δεν υπήρξε θέση της κυβέρνησης η κατάργηση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Νότης Μηταράκης δέχθηκε οργισμένα τηλεφωνήματα από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησαν από τον υπουργό να επανορθώσει τις δηλώσεις του, καθώς η εντύπωση που δημιουργούσε στην κοινή γνώμη η άποψη αυτή ήταν ιδιαίτερα αρνητική για την κυβέρνηση ,δεδομένου ότι η Πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν εμβληματική εξαγγελία της ΝΔ ενώ για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων έχουν κατασπαταληθεί πολλά χρήματα .

Έτσι λίγο αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την οποία “ οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται.”

Τα στελέχη της κυβέρνησης έδιναν ιδιαίτερη σημασία στις λέξεις “οι άνδρες και οι γυναίκες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας “ προκειμένου να πείσουν τους ανθρώπους του τύπου ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης η κατάργηση για την Πανεπιστημιακή αστυνομία .

Ωστόσο, με την αναφορά αυτή δεν γίνεται ξεκάθαρο ότι η Πανεπιστημιακή αστυνομία συνεχίζει να υφίσταται. Αντίθετα, γίνεται φανερό ότι αυτοί οι άνθρωποι που ανήκουν στην Πανεπιστημιακή αστυνομία θα ενσωματωθούν μέσα στην αστυνομία .

Θα θυμίσουμε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, υπήρξε κορυφαία επιλογή της ΝΔ κατά την προηγούμενη 4ετία, με έντονο ιδεολογικό και πολιτικό βάρος, καθώς γύρω από την ιδέα αυτή είχαν εκδηλωθεί ομηρικές μάχες στα τηλεοπτικά πάνελ και τη Βουλή ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος – που έμεινε εκτός κυβέρνησης πλέον – είχε βρεθεί στα κοινοβουλευτικά χαρακώματα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα συνεργάτες του πρώην υπουργού έλεγαν με φανερά ειρωνική διάθεση για τις ανακοινώσεις του κ. Μηταράκη «σιγά την κατάργηση, οι συντριπτικά περισσότεροι της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έχουν ήδη μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ»!

Πώς… αφίππευσαν τον Νότη

Παράλληλα ο Νότης Μηταράκης προκάλεσε τεράστια εσωκυβερνητική κρίση και την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εξαγγελία περί δημιουργίας έφιππης αστυνομίας για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας!

Οι πληροφορίες λένε ότι ήταν ιδέα του ίδιου του υπουργού και δεν το γνώριζε κανείς. Όπως ακριβώς ήταν ιδέα μόνο του κ. Φλωρίδη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το «ακαταδίωκτο» των τραπεζικών στελεχών και δεν το γνώριζε κανείς άλλος στην κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά τη δήλωση Μηταράκη, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να τονίζουν ότι η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ξεδίπλωσαν ολόκληρη επικοινωνιακή επιχείρηση για να «μαζέψουν» το θέμα.

Το γεγονός ότι λίγες μόνο μέρες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης, δύο υπουργοί εμφανίζονται να αυτοσχεδιάζουν, αιφνιδιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλεί ερωτηματικά για τον αποτελεσματικό συντονισμό του νέου σχήματος.

Τι θα γίνει με την Πανεπιστημιακή αστυνομία

Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε ποτέ παρά την ειδική εκπαίδευση που είχαν κάνει όσοι είχαν ενταχθεί σε αυτό το σώμα. Το ανέκδοτο μάλιστα που κυκλοφορεί ήταν ότι η κανονική αστυνομία πήγαινε να προστατεύσει την Πανεπιστημιακή αστυνομία όταν γινόντουσαν επεισόδια.

Μετά τις εξαγγελίες του υπουργού προκύπτει ότι οι 1.060 αστυνομικοί θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς ενώ το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει στους πρυτάνεις.

Στην πραγματικότητα δηλαδή η κυβέρνηση εμφανίζεται να ξηλώνει το προηγούμενο έργο της και να υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξ αρχής υποστήριζε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το επιμελούνται οι πανεπιστημιακές αρχές.

Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι από τους 1060 αστυνομικούς οι 760 έχουν ενσωματωθεί σε άλλες υπηρεσίες καθώς πέρα από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και το ΑΠΘ κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν επιθυμούσε την παρουσία τους εκεί. Ενεργά στον τομέα αυτό ήταν μόνο 260 άτομα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα από την κίνηση αυτή έρχεται και η δικαίωση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος στο παρελθόν είχε σοβαρές τριβές με τον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκο γιατί δεν υπήρχε αρκετή αστυνόμευση . Με βάση όσα είπε ο κ. Μηταράκης «από 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.

Μάλιστα, ο Νότης Μηταράκης θα συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Φρέντι Μπελέρης: Τροπολογία για την απελευθέρωσή του υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Ανδρουλάκης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων

Keywords
Τυχαία Θέματα