Σταμπουλίδης για εμπόριο: Τα ανοίγματα μπροστά μας, τα κλεισίματα πίσω μας

Σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιριών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτό τονίζει σε σημερινή συνέντευξη στο «Money Review» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σε ερώτηση, πότε θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε: «Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει

επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας».

Ο ίδιος προσεγγίζει το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα αλλά και ως τεκμήριο της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης. «Ωστόσο, συμπληρώνει, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δε μπορεί να την εγγυηθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Χρειάζεται να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό». Υπογραμμίζει δε, πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους.

Βοήθησαν click away και click inside

Ο ίδιος αναφέρει ότι, «η χώρα μας εφάρμοσε πρακτικές που συνέβαλαν καθοριστικά στο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Το click away όσο και το click inside, βοήθησαν την οικονομία και φυσικά δεν επέδρασαν αρνητικά στην μετάδοση του ιού. Σήμερα όμως είμαστε σε άλλη φάση. Χρειάζεται να πορευτούμε αφενός μεν με ασφάλεια στην εμβολιαστική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου να επανεκκινήσουμε μόνιμα τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι εάν οι πολίτες γνωρίζουν εξ αρχής ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν ξανά λίγες ημέρες αργότερα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην τήρηση των μέτρων. Να είστε σίγουροι ότι ως οικονομικό υπουργείο έχουμε την ίδια αγωνία με τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα