ΣτΕ: Αποζημιώσεις 1,86 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για ζημιές στα επεισόδια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Δικαίωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, ολική καταστροφή και λεηλασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008.

Πιο συγκεκριμένα, επιδίκασε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 1,8 εκ.ευρώ και θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο συν τους νόμιμους τόκους.

Το Α’ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου με μία σειρά εννέα αποφάσεων έκρινε ότι η αστυνομία

οφείλει να προστατεύει την περιουσία των πολιτών από βίαια επεισόδια και καταστροφές κατά τη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων, ιδίως όταν είναι ενήμερη και σε ανάλογες κινητοποιήσεις κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί έκτροπα.

Έτσι, με μία σειρά αποφάσεων δικαίωσε τις επιχειρήσεις και αναίρεσε τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου με τις οποίες είχαν απορριφθεί σε προγενέστερο χρόνο τα αιτήματα αποζημίωσης των εταιρειών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό των αποφάσεων οι Σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια.

Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Επιπλέον στο σκεπτικό γίνεται αναφορά στην περίπτωση της «ανωτέρας βίας» που αποτελεί απαλλακτικό από την ευθύνη του Δημοσίου για καταβολή αποζημιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ παράνομης πράξης ή παράλειψης και του περιστατικού που συνέβη.

Όμως, όπως εξηγούν στη συνέχεια οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, εν προκειμένω «δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρα βίας, βίαια επεισόδια ιδιαίτερης μεγάλης έντασης και έκτασης που κλιμακώνονται και εξαπλώνονται σταδιακά και λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως με συνέπεια τη διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων και κατ΄ επέκταση τη μείωση της αποτελεσματικότητας τους, αν αυτά τα επεισόδια μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και να τεθούν υπό έλεγχο εγκαίρως, πριν δηλαδή εξαπλωθούν και καταστούν ανεξέλεγκτα με την λήψη άμεσων, αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων».

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση Marc: Μπροστά με 12,5 μονάδες η ΝΔ – Σκληρή μάχη στο ΚΙΝΑΛ

Κορωνοϊός – Οικονόμου: Ξεκινά η επιστρατευση των ιδιωτών γιατρών- Τι λέει για την τρίτη δόση εμβολίου (video)

EE: Τον Δεκέμβρη θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Keywords
Τυχαία Θέματα