Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη: Δυστυχώς δεν θα σας σώσουμε λένε οι ΗΠΑ μετά το ρωσικό «ψαλίδι» στις ροές

Οι εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα είναι σε θέση να σώσουν την Ευρώπη με αυξημένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου (LNG) αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι το «μαχαίρι» στις ρωσικές ροές θα εκτοξεύσει τις τιμές του αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Παρόλο που οι πιέσεις στην αγορά πετρελαίου

έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάπαυλα θα μπορούσε να λήξει όταν το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές πωλήσεις τεθεί σε πλήρη ισχύ. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου».

Ωστόσο, οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποτρέψουν την ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, λένε μέσω των Financial Times, ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες αρκετά γρήγορα για να διασώσουν την Ευρώπη.

«Δεν ισχύει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε ο Wil VanLoh, επικεφαλής του ομίλου Quantum Energy Partners, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.

«Δεν επίκειται κανενός είδους επιχείρηση διάσωσης», πρόσθεσε ο VanLoh. «Ούτε στο πετρέλαιο ούτε στο φυσικό αέριο», ξεκαθάρισε. «Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, CEO της Pioneer Natural Resources.

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί για βοήθεια προς την Ευρώπη. «Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», έλεγε προκειμένου να πείσει για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους Σαουδάραβες, ούτε καν τους Αμερικανούς παραγωγούς, που σημειώνουν υπερκέρδη τον τελευταίο χρόνο.

Σφίγγει κι άλλο τη θηλιά ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προχωρά σε περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωσ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ οι ροές θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.

Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά εφέτος εν μέσω του αδιεξόδου και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να σταματήσει την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και να τιμωρήσει την Μόσχα για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.

Ένα ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Δεν υπάρχει μια χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Δέσμευση Νορβηγίας για στήριξη της ΕΕ

Η Νορβηγία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για να σταθεροποιήσει την αγορά, αν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει ένα κενό που αφήνει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και απειλεί με ύφεση το μπλοκ, προκαλώντας επείγουσες δράσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Norway and its gas producers are willing to negotiate with the EU in order to solve Europe's gas crisis, their PM has told reporters.

"We are not closing any doors for any kind of dialogue or contact. It’s not in Norway’s interest that we have extraordinary gas price hikes."

— TLDR News EU (@TLDRNewsEU) September 15, 2022

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός Στάρε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου για να συζητήσουν τους τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας

Το εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν πάνω από 250% τον περασμένο χρόνο, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας.

Δεδομένου ότι η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα αποδίδει την ευθύνη για τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, με αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί ανέβασαν τους ρυθμούς στην παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Good to speak with @jonasgahrstore on and energy.

has increased its gas production to supply the EU.

Norway is a true anchor for Europe's energy security. pic.twitter.com/HgSIFpqNxG

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Ιταλία είναι έτοιμη να εκλέξει ως πρωθυπουργό μία νοσταλγό του Μουσολίνι (Photos/Videos)

Μάικλ Φάγκαν: Τι λέει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο άνθρωπος που εισέβαλε στο υπνοδωμάτιό της (video)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν είναι πλέον δημοκρατία αλλά μια «εκλογική απολυταρχία»

Keywords
Τυχαία Θέματα