Στη μάχη για τη μείωση της αναμονής στα ΤΕΠ τα Κέντρα Υγείας – Ποια λειτουργούν όλο το 24ωρο και ποια μέχρι τις 22.00 το βράδυ στην Αττική

Τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου της Αττικής μπαίνουν στη μάχη για τη μείωση της πολύωρης αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, που πολλές φορές μπορεί να φτάσει πάνω από 10 ώρες.

Αναλυτικά οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) τα τρία Κέντρα Υγείας που λειτουργούν:

Σε 24ωρη βάση : Κ.Υ στη Λεωφόρο ΑλεξάνδραΑπό τις 08-22.00: Κ.Υ Μαρούσι και Κ.Υ Καλλιθέας

Και τα πέντε Κ.Υ στη 2η ΥΠΕ που λειτουργούν:

Σε 24ωρη βάση: Κ.Υ Μεγάρων, Βάρης, Ελευσίνας, Ραφήνας07-22.00 : Περιστέρι

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσουν

όλα τα Κ.Υ Αστικού Τύπου σε 24ωρη βάση για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν και με προσωπικό όπως ανακοίνωσε  σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η ηγεσία του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την μείωση της αναμονής στα ΤΕΠ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα Επείγοντα μέχρι το Πάσχα στόχο έχουν την μείωση του χρόνου αναμονής που σήμερα αγγίζει και τις δέκα ωρες.

«Στόχος του σχεδίου είναι να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής σε πέντε ώρες», τόνισε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας πως ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να μηδενιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στα ΤΕΠ οι οποίες αφορούν:

-229 νοσηλευτές,

-233 λοιπό προσωπικό,

-19 γιατροί ΤΕΠ 1ης ΥΠΕ,

-18 γιατροί ΤΕΠ 2ης ΥΠΕ

– και 100 τραυματιοφορείς.

Η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη εξήγησε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι πολίτες να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν τα Κ.Υ της περιοχής τους ώστε να μην συνωστίζονται στα νοσοκομεία και ταλαιπωρούνται: «Οι ασθενείς που έχουν κοινό κρυολόγημα ή μια ίωση αντι να πάνε στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων και ταλαιπωρηθούν μπορούν να επισκέπτονται για τα απλά περιστατικά τα Κ.Υ» είπε η κυρία Αγαπηδάκη και συμπλήρωσε: «Ήδη στις εφημερίες του νοσοκομείου της Νίκαιας έχουμε βάλει σε εφημερία και το Κέντρο Υγείας του Κερατσινίου όπου κάνει μέχρι και θρομβόλυση»

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αξιοποιήσει το ιατρικό προσωπικό των Κ.Υ  για την αποσυμφόρηση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων: «Το 2025 θα είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Αγαπηδάκη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πώς οι αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων θα γίνουν μέσα στο 2025 ενώ και τα Κέντρα Υγείας θα συμβάλλουν στη μάχη των εφημεριών των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Οι αλλαγές στο σύστημα εφημερίας

Σημειώνεται πάντως ότι με τις πρωινές αλλαγές των εφημέριων στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο», που έχουν γίνει από τις αρχές του Νοέμβριου, επιδεινώθηκε η κατάσταση, με συνέπεια να έχουν ράντζα και μεγάλες αναμονές.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, γιατί δεν πραγματοποιείται η πρωινή εφημερία του νοσοκομείου Ευαγγελισμό εξαιτίας των κατασκευαστικών Έργων που είναι σε εξέλιξη στα ΤΕΠ.

«Για τον λόγο αυτό έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και θα γίνουν και άλλες», σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος ανέφερε πως κατά μέσο όρο, τα Επείγοντα των νοσοκομείων της Αττικής δέχονται 2.200 ασθενείς σε κάθε εφημερία.

Σύμφωνα με τον  υπουργό: «Πολλοί από τους περιπατητικούς ασθενείς, έως και οι μισοί, δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ γι΄αυτό ανοίξαμε τα Κ.Υ».

Ο ρόλος των εθελοντών

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι στα νοσοκομεία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 25 ένστολοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων, προκειμένου να καθοδηγούν τους ασθενείς π.χ στον αξονικό, στα εργαστήρια στον καρδιολόγο κλπ. Σε πρώτη φάση οι εθελοντές θα τοποθετηθούν στον Ευαγγελισμό, στο Γεννηματάς και στο Αττικόν.

Έρχεται το Ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Από τον Φεβρουάριο, θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία σύστημα QR code (βραχιολάκι), στο Ιπποκράτειο, στο Λαϊκό, στον Ευαγγελισμό και το Κωνσταντοπούλειο μέσω του οποίου θα ιχνηλατούνται οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.

Με το ψηφιακό βραχιολάκι η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και το υπουργείο Υγείας, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν, σε πραγματικό χρόνο, τις μεγάλες αναμονές των ασθενών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

Στο βραχιολάκι θα καταγράφεται ψηφιακά η ώρα εισόδου των ασθενών καθώς και ο χρόνος αναμονής τους στα ΤΕΠ.

«Ο ασθενής θα πηγαίνει στη γραμματεία όπου θα παραλαμβάνει το βραχιολάκι με τον κωδικό του και στη συνέχεια κάθε γιατρός που τον βλέπει θα σαρώνει τον κωδικό. Έτσι θα υπάρχει όλη η εικόνα της πορείας του ασθενούς από την ώρα που μπήκε στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που βγήκε ή εισήχθη για νοσηλεία» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η τεχνητή νοημοσύνη στη διαλογή των περιστατικών

Αξίζει να τονισθεί ότι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που αφορά στη διαλογή των ασθενών και σύντομα σε συνεργασία με την Amazon, θα υπάρξει ψηφιακή παρέμβαση  στο «Ιπποκράτειο», το «Κωνσταντοπούλειο» και τον «Ευαγγελισμό».

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Το λαχανικό που «ρυθμίζει» το σάκχαρο

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον μεταπνευμονοϊό

Ντροπή: ΕΔΕ σε γιατρό που μίλησε για την ελεύθερη πτώση του ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό» – Έντονες αντιδράσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΤΕΠ, Κέντρα Υγείας – Ποια, 24ωρο, 22 00, Αττική,tep, kentra ygeias – poia, 24oro, 22 00, attiki