Στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στις διαδηλώσεις - Τι προβλέπει (pdf)
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις", ενώ είναι προφανές πως θα υπάρξουν πολλές πολιτικές αντιδράσεις.
Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, με το νομοσχέδιο ορίζεται ο σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων (διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως σε υπαίθριο χώρο χωρίς σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια
Επίσης, θεσπίζεται η υποχρέωση του οργανωτή να γνωστοποιεί στην κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εξαιρουμένων του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, αλλά και επαπειλούμενες ποινές για τον διοργανωτή. Η πορεία θα μπορεί να διαλύεται όταν πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, όταν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, όταν λαμβάνει χώρα χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί και όταν ξεσπούν επεισόδια.
Για το νομοσχέδιο εγκαλεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
«Στην Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί Χούντας, το 1971. Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά αναβιώνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη», σημειώνει ο Γ. Ραγκούσης σε γραπτή του δήλωση.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Το νομοσχέδιο, όπως μεταδίδει το dikastiko.gr περιλαμβάνει:
ΠεριορισμόςΤο σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμούς "εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής" (εν ολίγοις σε λιγότερες λωρίδες κυκλοφορίας και χωρις διακοπεί κυκλοφορίας) αλλά και υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης από τον οργανωτή στην Αστυνομία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
Προβλέπει, ωστόσο, δύο εξαιρέσεις: "Δεν απαιτείται γνωστοποίηση για τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου".
ΟργανωτήςΚομβικό ρόλο θα έχει εφεξής ο "οργανωτής" της κάθε πορείας, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Λιμενικό τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης. Αυτό θα μπορεί να γίνει εγγράφως ή μέσω Διαδικτύου.
Ο "οργανωτής" θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του, τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνάθροισης, τον σκοπό, καθώς και την προτεινόμενη διαδρομή. Τι θα συμβεί, όμως, εάν δεν υπάρχει κάποιος οργανωτής; Το σχέδιο νόμου θα ορίζει ότι "αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης".
ΥποχρεώσειςΣτις "υποχρεώσεις" του υπευθύνου για την πορεία αναφέρονται τα εξής: "Ο οργανωτής συνεργάζεται με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό ή λιμενικό διαμεσολαβητή και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης. Ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης".
Η πορεία θα μπορεί να διαλύεται όταν πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, όταν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, όταν λαμβάνει χώρα χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί και όταν ξεσπούν επεισόδια.
Αξιόποινες πράξειςΓια την τελευταία περίπτωση αναφέρεται ότι "η διάλυση δύναται να διαταχθεί όταν μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματικής βλάβης".
Μάλιστα ο οργανωτής θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες στη δημόσια συνάθροιση. "Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς" διευκρινίζεται.
ΠλατφόρμαΘα δημιουργηθεί δε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ειδική ιστοσελίδα, μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις αλλά και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Στόχος είναι οι οδηγοί να γνωρίζουν από την προηγούμενη ημέρα τον τόπο και τον χρόνο των συγκεντρώσεων αλλά και τους δρόμους που ενδεχομένως θα κλείσουν, προκειμένου να προσαρμόσουν τις μετακινήσεις τους ανάλογα.
Σε κάθε πορεία θα ορίζεται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος ως "αστυνομικός διαμεσολαβητής" ή "λιμενικός διαμεσολαβητής", ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής με τον οργανωτή της πορείας. Εάν κρίνεται ότι μια διαδήλωση μπορεί να "διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω των ειδικότερων κυκλοφοριακών και άλλων τοπικών συνθηκών, τότε μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί". Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για μια τέτοια απόφαση θα περιλαμβάνεται και ο αριθμός των συμμετεχόντων.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο ενσωματώνει βασικές προτάσεις που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ύστερα από εργασία επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.
Οκτώ διαδηλώσεις καθημερινάΣτο μεταξύ, τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας , που παρουσίασε το Εθνος της Κυριακής αποκαλύπτουν το πλήθος των διαδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.101 πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 96.409 αστυνομικοί. Κατά μέσον όρο, δηλαδή, διεξάγονται οκτώ διαδηλώσεις καθημερινά.
Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 3.516 πορείες και συγκεντρώσεις, το 2017 ήταν 1.920, το 2016 ήταν 5.764 και το 2015 ήταν 5.267. Το ρεκόρ καταγράφηκε το 2010, όταν και μπήκε στη ζωή των πολιτών το μνημόνιο, χρονιά κατά την οποία έγιναν 11.391 διαδηλώσεις. Κατά μέσον όρο απασχολούνται περίπου 150-200 αστυνομικοί καθημερινά για την επιτήρηση-περιφρούρηση των πορειών.
διαδηλώσειςπορείεςΒουλήHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σφραγίστηκε η πλαζ «Αυλάκι» στο Πόρτο Ράφτη
- Τους... έπιασαν στα πράσα στο κότερο - Δείτε τις φωτογραφίες
- Κοροναϊός: Τι δείχνει νέα έρευνα για τους καπνιστές – Ο ρόλος της νικοτίνης
- Επέστρεψε στην εκπομπή ο Κρατερός Κατσούλης - Όσα είπε για το πρόβλημα υγείας του
- Σερβία: Νέα μέτρα για αντιμετώπιση της έξαρσης κορονοϊού – Νέοι το 70% των νέων κρουσμάτων
- Η εντολή του Αλαφούζου στον Ρόκα: Αυτοί «τελειώνουν» από τον Παναθηναϊκό
- Η πρώτη εμφάνιση της Εύας Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντζέσκο -Ποιος είναι ο γοητευτικός Ιταλός [εικόνες]
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη καραμπόλα και μποτιλιάρισμα στην εθνική οδό
- Παρέμβαση Μητσοτάκη για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
- Απίθανο στιγμιότυπο στον αέρα με Κατερίνα, Μαρία και Σταύρο Βαρθαλίτη: «Εμετός»!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Έρευνα DW: Μασκοφόροι επιτίθενται σε πρόσφυγες στο Αιγαίο - Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε κατηγορία
- Νέα καλοκαιρινή εκπομπή στο Open TV
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στις διαδηλώσεις - Τι προβλέπει (pdf)
- Ίδρυμα Vodafone _DreamLab (Video)
- Τσίπρας: Βαθύ σκοτάδι στον τουρισμό, πουλά ηλιοβασιλέματα ο Μητσοτάκης
- Παπαγγελόπουλος: «Κατοχικό δικαστήριο» η Προανακριτική Επιτροπή (Video)
- Σοκ στη Γαλλία: Πενταετής φυλάκιση για τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν
- Κακοσμία σώματος: Έξι «ύπουλες» αιτίες που πιθανώς αγνοείτε
- Το σόου που έγινε κυρίαρχος στη ζώνη μετάδοσής του το Σάββατο
- Την Τρίτη η καταβολή επιδομάτων και παροχών από τον ΟΠΕΚΑ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στις διαδηλώσεις - Τι προβλέπει (pdf)
- Η έκπληξη-εμφάνιση του Σιλβέστερ Σταλόνε στα γενέθλια της κόρης του (Photos)
- Νέα έρευνα στο σπίτι του ψευτογιατρού - Τι έδειξαν οι έλεγχοι της αστυνομίας
- Κακοσμία σώματος: Έξι «ύπουλες» αιτίες που πιθανώς αγνοείτε
- Επίθεση από τουρκικά ΜΜΕ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Τι γράφουν για την επίσκεψη στο Αγαθονήσι
- Την Τρίτη η καταβολή επιδομάτων και παροχών από τον ΟΠΕΚΑ
- Παπαγγελόπουλος: «Κατοχικό δικαστήριο» η Προανακριτική Επιτροπή (Video)
- Προκαλεί ξανά ο Τραμπ: Πόσταρε βίντεο με ζευγάρι λευκών να απειλεί με όπλα διαδηλωτές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Νατάσσα Θεοδωρίδου ποζάρει με τις δύο κόρες της και ρίχνει το Instagram (εικόνα)
- Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα
- Συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με το ΔΣ της ΟΛΜΕ
- Χρ. Σπίρτζης: Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, συνεχίζει τις κουτοπονηριές και το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων (Video)
- Δ.Τζανακόπουλος: Επιστροφή στις «παλιές καλές πρακτικές» για καναλάρχες, ολιγάρχες και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες (Video)
- Αύριο η καταβολή επιδομάτων και παροχών από τον ΟΠΕΚΑ
- Σερβία: Μέτρα λόγω έξαρσης κορονοϊού – Νέοι το 70% των νέων κρουσμάτων
- Δέκα χρόνια φαγούρα: Η πολυκομματική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα media