Στην GLS περνάει το 20% της ACS αντί 74 εκατ. – Δικαίωμα πλήρους εξαγοράς με 296 εκατ. έως το 2026

Μία σημαντική επιχειρηματική συμφωνία ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, που εφόσον ολοκληρωθεί στο σύνολό της θα ανέλθει στα 370 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για πώληση της εταιρίας ταχυμεταφορών ACS που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Quest Holdings στην GLS που έχει την έδρα της στην Ολλανδία και αποτελεί θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου IDS με έδρα την Μ. Βρετανία.

Η

συμφωνία στο σύνολό της δύναται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από σήμερα. Αρχικά η GLS θα αποκτήσει το 20% της ACS αντί 74 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη το υπόλοιπο 80% αντί του ποσού των 296 εκατ. ευρώ, αφού η GLS διατηρεί το δικαίωμα (call option).

Συγκεκριμένα, Η International Distribution Services (IDS) ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της General Logistics Systems (GLS) υπέγραψε οριστική συμφωνία για την απόκτηση του 20% των μετοχών της ACS από την Quest Holdings, έναντι συνολικού τιμήματος 74 εκατ. ευρώ.

Η GLS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών δεμάτων, logistics και υπηρεσιών express παγκοσμίως, αποτελεί θυγατρική του ομίλου IDS. Από το 2004, η ACS συνεργάζεται με τη GLS στην ελληνική αγορά.

Βασικοί όροι της συμφωνίας

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν:

Πώληση μετοχών: Η Quest Holdings θα μεταβιβάσει το 20% των μετοχών της ACS στη GLS έναντι 74 εκατ. ευρώ.Δικαίωμα αγοράς: Η GLS διατηρεί το δικαίωμα (call option) να αποκτήσει το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, είτε στις 31-10-2025 είτε στις 30-10-2026, με ελάχιστο προσυμφωνημένο τίμημα 296 εκατ. ευρώ.Δικαίωμα επαναγοράς: Αν η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα, η Quest Holdings θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το 20% των μετοχών μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού.Διοίκηση: Η διοίκηση της ACS θα παραμείνει υπό την ευθύνη της Quest Holdings μέχρι την άσκηση του δικαιώματος από τη GLS.Έγκριση: Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ενδέχεται να απαιτήσει εγκρίσεις από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού, για τις οποίες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Quest και τη GLS.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Quest Συμμετοχών ΑΕ για τη συναλλαγή είναι η AXIA Ventures Group, ενώ νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης – Βεκρής.

Δηλώσεις Διοίκησης

Ο Απόστολος Γεωργαντζής, διευθύνων σύμβουλος της ACS, δήλωσε: «Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για την εταιρεία μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε πιο στενά με την GLS και τον όμιλο IDS. Αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει τη θέση μας στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών και θα μας προσφέρει πρόσβαση στο δίκτυο της GLS».

Ο Martin Seidenberg, διευθύνων σύμβουλος της IDS, πρόσθεσε: «Η ACS αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία επένδυσης σε έναν κορυφαίο ανεξάρτητο ταχυμεταφορέα στην Ευρώπη. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε την ιστορία της GLS για την οργανική και ανόργανη ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Ο Δρ Karl Pfaff, διευθύνων σύμβουλος της GLS, δήλωσε: «Η ACS είναι ένας υψηλής ποιότητας συνεργάτης για την GLS στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή θα υποστηρίξει την επέκταση του διασυνοριακού μας δικτύου και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγική συνεργασία Printec – VOYATZOGLOU στα Sorting Systems

Πώς προχωρούν οι εργασίες στα δύο μεγάλα οδικά έργα του ΒΟΑΚ

Intrum: Δεν μας επηρεάζει η αίτηση πτώχευσης της μητρικής στις ΗΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
GLS, ACS, – Δικαίωμα, 296, 2026,GLS, ACS, – dikaioma, 296, 2026