Στην αρχαία Ελλάδα είχαν τη λύση και για τα σκουπίδια! - Τα μέτρα για το περιβάλλον
Μήπως σας μυρίζει πολύ η ατμόσφαιρα το χειμώνα και αισθάνεστε δύσπνοια μετά το απόγευμα; Φυσικά η αιτία είναι η υπερβολική χρήση των τζακιών, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
Κάθε δράση φέρνει αντίδραση, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, που έκαναν την οικολογία πράξη και μας παρέδωσαν έναν καταγάλανο αττικό ουρανό, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τον μαυρίσουμε.
Οι πρόγονοί μας ήταν μακράν οι πρώτοι οικολόγοι του πλανήτη,
Για παράδειγμα, απαγορευόταν σε κάθε ιδιοκτήτη να κόβει πάνω από δύο δένδρα ελιάς τον χρόνο.
Νομοθετικά μέτρα υπήρχαν και για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των πόλεων. Έτσι, η μεταφορά των σκουπιδιών και της κόπρου έπρεπε να γίνεται σε μεγάλη απόσταση. Για τον έλεγχο των κρηνών υπήρχε στην αρχαία Αθήνα αιρετός και όχι κληρωτός αρμόδιος
Ο Πεισίστρατος γέμισε την Αθήνα με κρήνες και καταιωνιστήρες, απαγόρευσε όμως τις δεξαμενές (πισίνες), για τον κίνδυνο των μολύνσεων από τα στάσιμα ύδατα και της σπατάλης νερού. Για την προστασία του περιβάλλοντος της πόλης, τα τυροκομεία και τα βυρσοδεψεία, που ανέδιδαν δυσάρεστες οσμές, ήταν υποχρεωτικό να εγκατασταθούν εκτός των οικισμών, όπως και τα νεκροταφεία. Τα εργαστήρια ήταν εγκαταστημένα κατά ομοειδείς συντεχνίες και καθώς το μέγεθός τους ήταν μικρό, με μέσο όρο απασχολουμένων τα 10 άτομα, δεν φαίνεται να ενοχλούσαν ιδιαίτερα το περιβάλλον. Προστατευτικά μέτρα λαμβάνονταν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου υπήρχαν ειδικά προβλήματα τοπικού χαρακτήρα.
Στο Λαύριο, τοποθετούσαν τα καμίνια για το λιώσιμο των μετάλλων νοτιοανατολικά των οικισμών, επειδή οι επικρατούντες στην περιοχή άνεμοι είναι βόρειοι και βορειοδυτικοί. Στη Θήβα υπήρχε το αξίωμα της «τελεαρχίας», δηλαδή της φροντίδας ώστε να μη σκορπίζονται στους δρόμους της πόλης απόβλητα και νερά ρευμάτων. Πολλές πόλεις είχαν απαγορεύσει την εκτροφή κατοικίδιων, εξαιτίας των καταστροφών που προκαλούσαν στις καλλιέργειες και το πράσινο γενικά
Εν αρχή ην η χωροταξία
Χαρακτηριστικό του σεβασμού των αρχαίων Ελλήνων προς το περιβάλλον, είναι το γεγονός ότι στη χωροθέτηση των οικισμών τους, κύριο μέλημα έθεταν την επιλογή υγιεινής τοποθεσίας, δεύτερο την επιλογή οχυρής τοποθεσίας και τρίτο την επιλογή πλούσιας τοποθεσίας.
Είσαι ότι ζεις
Ο Ιπποκράτης στο βιβλίο του Περί αέρων, υδάτων, τόπων τονίζει, ότι από τις συνθήκες του περιβάλλοντος δεν διαμορφώνονται μόνο ο χαρακτήρας και η δημιουργικότητα των λαών, αλλά και η ίδια η υγεία τους –οι ασθένειες που τους βασανίζουν– είναι αποτέλεσμα του μικροκλίματος, της διατροφής, της ποιότητας του πόσιμου νερού κ.λπ.
Η τάξη της φύσης
Για τους φιλοσόφους προείχε η φυσική τάξη. Κάθε απόκλιση από αυτή, αποτελούσε «ύβριν» από τη σκοπιά της ηθικής και της δικαιοσύνης και άσκοπη ενέργεια από τη σκοπιά της οικονομίας. Επιδίωκαν την αυτάρκεια στην παραγωγή αγαθών, αλλά όχι την υπερβολική κατανάλωση. Ήθελαν ωραία κτίρια, αλλά αποδοκίμαζαν την περιττή πολυτέλεια.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ!
Ο Ξενοφών ασχολήθηκε διεξοδικά με τη σχέση πόρων – εδάφους – ανθρώπινης εργασίας. Ο Αριστοτέλης θεωρεί αντικείμενο της οικονομίας, την παραγωγή αγαθών μόνο για άμεση χρήση. Και οι δύο επισημαίνουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπερβολική παραγωγή αγαθών. Η υπερεπάρκεια οδηγεί στον άσκοπο πλουτισμό και παρασύρει στον ευδαιμονισμό, την εκμετάλλευση ανθρώπων, την κατασπατάληση πόρων, τη δημιουργία πλαστών αναγκών και τελικά τη διαστροφή του ανθρώπινου χαρακτήρα.
Η αισθητική υπεροχή
Για τους αρχαίους, τα μεγάλα δημόσια κτίρια και τα σπίτια θεωρούνταν αυτονόητο ότι έπρεπε να υποτάσσονται στην κλίμακα του χώρου, να εντάσσονται στην αισθητική διαμόρφωση του περίγυρου, να υπακούουν στις επιταγές του μέτρου και της ισορροπίας. Η αίσθηση του «μέτρου» δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και κανόνας ηθικής και πολιτικής συμπεριφοράς.
«Το ιατρικόν»
Η υγεία στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ύψιστο αγαθό και κάθε ηλικία του ανθρώπου είχε αφιερωθεί σε κάποιον θεό-προστάτη. Μέτρα για την υγιεινή του περιβάλλοντος υπήρχαν πολλά, τόσο για την αποξήρανση των ελών, όσο και για την ύδρευση και αποχέτευση των οικισμών.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας φαίνεται ότι σε πολλές πόλεις υπήρχαν δημόσιοι γιατροί και η πολιτεία παρείχε δωρεάν περίθαλψη στους απόρους, έχοντας επιβάλει για τον σκοπό αυτόν ειδικό κεφαλικό φόρο, το «ιατρικόν». Ο θεσμός όμως αυτός δεν ίσχυε στην Αθήνα, όπου ο Πλάτων απέτρεπε από τη χρήση φαρμάκων, συνιστώντας την καταφυγή σε φυσιοθεραπευτικά μέσα.
Πηγή: newsone.gr
περιβάλλονΑρχαία ΕλλάδαΕλλάδαδημόσια υγείαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σμαράγδα Καρύδη: Η αποκάλυψη για τον Θοδωρή Αθερίδη που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε!
- Ο Θεός να την βοηθήσει! Δύσκολες ώρες για την Τζένη Χειλουδάκη... [video]
- Ο γιος της άτυχης καθαρίστριας: «Της είπα να μην πάει στη δουλειά»
- Δίδυμη επιτυχία στις Πανελλαδικές
- Το φόρεμα-καρπούζι που προκαλεί χαμό στα κοινωνικά δίκτυα
- Ελευθερία Βλάχου: Η καλλονή από το Βελβεντό που "έπιασε" 19.667 μόρια στις Πανελλαδικές!
- Ποδαρικό με σφοδρό καύσωνα έκανε ο Ιούλιος – Πότε πέφτει η θερμοκρασία
- Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα
- Ελευθερία Βλάχου: Η καλλονή από το Βελβεντό που «έπιασε» 19.667 μόρια στις Πανελλαδικές!
- Καύσωνας με 43 βαθμούς-Υποχώρηση από την Κυριακή το απόγευμα στα δυτικά – Οι πυρκαγιές (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Η φωτογραφία της Πόπης Τσαπανίδου στην παραλία (Photo)
- Σεισμός, πλημμύρα ή τσουνάμι; - Αν έχετε μαζί σας αυτά τα 13 πράγματα, θα σωθείτε!
- «Μου λείπεις και δεν περνάω καλά…» - Η δημόσια αφιέρωση της Ευρυδίκης Βαλαβάνη σε συμπαίκτη της
- Δείτε πως αντιδρούν οι Ιρλανδοί όταν δοκιμάζουν πρώτη φορά ελληνικά φαγητά! (Video)
- Καλλιάνος: Υπομονή 24 ώρες, βράζει όλη η χώρα! - Ο καύσωνας της 10ετίας - Σε ποια πόλη έγινε ρεκόρ με 46 β. - Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος
- Καϊλή: Να μπουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι
- Τροχαίο ατύχημα στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Ι.Χ. τούμπαρε στη μέση του δρόμου (Photo)
- «Μπαμ» από ΠΑΟΚ - Ξανά στα ασπρόμαυρα ο Μακ!
- Στην αγκαλιά πλούσιας κληρονόμου ο «ωραιότερος κατάδικος του κόσμου» (Photos)
- Έρχονται τα σκευάσματα κάνναβης και στην Ελλάδα! Σε ποιες παθήσεις θα χορηγούνται!
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Στην αρχαία Ελλάδα είχαν τη λύση και για τα σκουπίδια! - Τα μέτρα για το περιβάλλον
- Η φωτογραφία της Πόπης Τσαπανίδου στην παραλία (Photo)
- Καλλιάνος: Υπομονή 24 ώρες, βράζει όλη η χώρα! - Ο καύσωνας της 10ετίας - Σε ποια πόλη έγινε ρεκόρ με 46 β. - Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος
- Δείτε πως αντιδρούν οι Ιρλανδοί όταν δοκιμάζουν πρώτη φορά ελληνικά φαγητά! (Video)
- «Η πρώτη βάρδια ολοκληρώθηκε στις 9.30 το πρωί και η δεύτερη ξεκίνησε τα μεσάνυχτα» - Ο Δήμος Ζωγράφου για τον θάνατο της υπαλλήλου καθαριότητας
- Αυτό είναι το πρώτο κινητό που πραγματοποιεί κλήσεις χωρίς μπαταρία
- Εκτός ευρωπαϊκού χάρτη το Ηνωμένο Βασίλειο - Το έβγαλαν από γαλλικό σχολικό εγχειρίδιο
- Η Πάμελα γίνεται 50 και η PETA θυμίζει όλες τις φορές που πέταξε τα ρούχα της (Photos)
- Guardian: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί 30 εκατομμύρια τουρίστες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καύσωνας: Στους 43 βαθμούς και την Κυριακή - Σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά
- Κρήτη | Ο ένας έκανε τον πελάτη και ο άλλος άδειασε την ταμειακή | Video
- Παιδιά, τρέξτε! Πεφταστέρια στου Ζωγράφου!
- «Χτενίζουν» τον Όλυμπο για διαρρήκτες με κλεμμένο Ι.Χ.
- Με τροπολογία έρχονται αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία. Ποιο καταργείται
- Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για στρατιωτικό ατύχημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία
- Νίκη για τον Πατρινό, Δημήτρη Δημητρακόπουλο της Παναχαϊκής! (pic)
- Πέντε νεκροί από το κύμα καύσωνα στη Σόφια
- Guardian: Η Ελλάδα "περιμένει" 30 εκατομμύρια επισκέπτες
- Το λάθος που κάνεις με το αποσμητικό σου και δεν αποδίδει στη ζέστη