Στην καταπολέμηση της ακρίβειας και η υπερεργασία

Η ακρίβεια τρώει τις όποιες αυξήσεις δόθηκαν στους μισθούς και συντάξεις, αφού υπολείπονται κατά πολύ από τις απώλειες.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, πως σε όρους αγοραστικής δύναμης μας περνάνε και χώρες της Ε.Ε. όπως η Ρουμανία, όπου ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνάει τα 601 ευρώ.

Η διαφορά με την Ελλάδα είναι χαοτική, καθώς – συνυπολογίζοντας τα δώρα- ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται στα 910 ευρώ. Κι όμως, οι Ρουμάνοι περνούν τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη καταναλωτή.

Μάλιστα ακόμη και ο Ο.Ο.Σ.Α

σημειώνει ότι η αύξηση ήταν μικρότερη του πληθωρισμού και οι μισθοί στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα μειώνονται.

Με λίγα λόγια, οι ονομαστικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, περισσότερο από το εισόδημα.

Την ίδια ώρα η ανεργία είναι στο 11% και ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις να αναζητούν εργαζόμενους.

Μάλιστα η απάντηση στο θέμα, από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη ήταν ότι φταίνε οι χαμηλοί μισθοί. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι μισθοί να αυξηθούν και να βάλουν οι επιχειρήσεις το χέρι στην τσέπη, ενώ σημείωνε χαρακτηριστικά ότι πρέπει η αξία της μισθωτής εργασίας να απεικονίζει την πραγματική αξία στον σημερινό κόσμο».

Τελικά, ο υπουργός αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση των αυξήσεων των μισθών φέρνει νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπερεργασία.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του Γεωργιάδη για πρόβλεψη του εργασιακού νομοσχεδίου σχετικά με τη δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης του μισθωτού εντός του ίδιου 24ωρου σε δυο εργοδότες, διόλου τυχαία δεν είναι.

Σου λέει ο άνθρωπος, αφού δεν τα βγάζετε πέρα με τα χρήματα που παίρνετε, δουλέψτε νυχθημερόν για να ανταπεξέλθετε.

Βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, θα διευκρινίζεται ρητώς η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, «ωστόσο, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν θα σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος» … πάλι καλά.

Εμείς πάντως μπορούμε να το θυμίσουμε ότι «ο νομοθετικός λόγος που υπαγόρευσε την θέσπιση χρονικών ορίων εργασίας είναι η διαφύλαξη της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων και η παροχή σε  αυτούς ελεύθερου χρόνου για την διάθεσή του σε άλλους τομείς της ζωής και την ανάπτυξη της προσωπικότητός τους ως ουσιαστικού στοιχείου της αξίας του ανθρώπου» (άρθρο 2 παρ. 1, άρθρο 5 παρ. 1 και άρθρο 22 παρ. 1 εδάφιο α’ του Συντάγματος και Απόφαση:  ΑΠ 587/94 – ΔΕΝ 1995 σελ. 21.)

Διαβάστε επίσης:

Τι ζήτησε ο Σκρέκας από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τελευταία παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Στα ύψη η αμόλυβδη – Κοντά στα 2 ευρώ η τιμή της στην Αττική (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα