Στην Κομισιόν η πρόταση της Ελλάδας για τον τουρισμό - Την Τετάρτη οι αποφάσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Την Τετάρτη αναμένονται οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για μια ενιαία έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια, και αυτός ο νέος «οδικός χάρτης» αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία από την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης και φυσικά από την Ελλάδα που θέλει να δώσει ώθηση στον τουρισμό, έστω και σε ένα δυσκολότερο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μετακινήσεις εντός Ε.Ε., με συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Στόχος

είναι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Ο νέος «χάρτης πορείας» για τον Τουρισμό, που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα από την Κομισιόν αποσκοπεί στη στήριξη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας με μια συντονισμένης επανεκκίνηση, χωρίς διακρίσεις αλλά και χωρίς κινδύνους για ταξιδιώτες και τουρίστες.

Οι δυσκολότερες απαντήσεις αφορούν στο πολυπαραγοντικό ζήτημα των πτήσεων, σε περίοδο πανδημίας.

Πώς θα ταξιδεύουμε, ποιοι θα ταξιδεύουμε, με τι κόστος θα ταξιδεύουμε και φυσικά πώς θα στηριχθούν οι αεροπορικές εταιρίες, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα ταξιδιών από και προς όλες τις χώρες της ΕΕ.

Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της μείωσης των πιθανοτήτων νέας διασποράς του κορονοϊού αλλά και αντιμετώπισης τυχόν περιστατικών που προκύψουν σε χώρες υποδοχής τουριστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν θα δίνει το δικαίωμα στις αεροπορικές και τις ταξιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν κουπόνια, ισχύος 12 μηνών, για πτήσεις και διακοπές που ακυρώνονται λόγω του κορονοϊού αντί της επιστροφής χρημάτων. Και μάλιστα αυτά τα κουπόνια να καλύπτονται έναντι αφερεγγυότητας από τα κράτη μέλη.

Η Αθήνα πιέζει για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, με στόχο να ανοίξουν και πάλι τα ταξίδια έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν.

Και ζητά «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληψία υπηκοότητας» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. Πρακτικά, να μην υπάρχει περίοδος καραντίνας ούτε στον τόπο άφιξης, ούτε κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών, εφόσον δεν είναι φορείς του ιού και ως προς αυτό είναι στο τραπέζι η πρόταση των τεστ έως τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι.

Επίσης, η Αθήνα επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση για τα πρωτόκολλα ταξιδιού ως προς τα μέσα μεταφοράς γιατί αν υπάρξει περιορισμός στις θέσεις τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι ασύμφορα και οι πιο μακρινοί προορισμοί της Ένωσης θα έχουν σημαντικές απώλειες.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ο ευρωπαϊκός οδηγός καλοκαιρινών διακοπών θα είναι σε διαρκή διαπραγμάτευση, με δυσκολίες σε λεπτομέρειες που αφορούν από τα οργανωμένα τουριστικά πακέτα μέχρι τις μοναχικές φυσιολατρικές διαδρομές ή τα ταξίδια με ποταμόπλοιο.

Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με τις διαφορετικές επιδημιολογικές καταστάσεις στα κράτη μέλη. Και στο πεδίο αυτό η Ελλάδα υπερτερεί καθώς περιλαμβάνεται στις χώρες που αποτέλεσαν «καλό παράδειγμα» στην αντιμετώπιση της απειλής του COVID-19.

Η Ελληνική πρόταση για τον τουρισμό

Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της, αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα πιέζει για μια γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, γράφει το περιοδικό. Η ελληνική πρόταση  κατατέθηκε στην Κομισιόν, χθες Δευτέρα και περιλαμβάνει:

-Ταξίδια εντός Ε.Ε. από 15/6
-Δίκαιη μεταχείριση των ταξιδιωτών (όχι «καραντίνα» στην επιστροφή)
-Τεστ κορονοϊού 3 ημέρες πριν το ταξίδι
-Ταυτόχρονη εκκίνηση οδικών-θαλάσσιων-αεροπορικών μεταφορών

Η Αθήνα πάντως δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων, για χώρες δηλαδή όπου έχουμε ακόμα έξαρση των κρουσμάτων, ενώ συγκεκριμένοι υγειονομικοί κανόνες θα υπάρχουν παντού (παραλίες, πισίνες, ξενοδοχεία κλπ) για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς.

Μετακινήσεις στα νησιά

Ορόσημο ούτως ή άλλως αποτελεί η 18η Μαΐου για την  απελευθέρωση μετακινήσεων στην ηπειρωτική χώρα.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αρθούν νωρίτερα και οι περιορισμοί για μετακινήσεις σε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές υποδομές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, όπως αναμένουν έως τα τέλη της εβδομάδας την εισήγησή τους και για το ενδεχόμενο να ανεβάσει ρολά ο κλάδος της εστίασης μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, νωρίτερα από την 1η Ιουνίου δηλαδή.

«Είναι μέσα στις σκέψεις μας. Είναι διαφορετικό ένα μεγάλο νησί, που δεν έχει κρούσματα, με ένα μικρό. Είναι κάτι που εξετάζουμε και περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών. Στις 18 Μαΐου θα αρθεί η απελευθέρωση για την ηπειρωτική Ελλάδα και εκεί μέσα μπορεί να προστεθούν και τα μεγάλα νησιά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

τουρισμόςΚομισιόνΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα