Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Σενάριο πολέμου στο τραπέζι

Την περασμένη Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μοίρασε στα τουρκικά ΜΜΕ – και αυτά τις δημοσιοποίησαν – φωτογραφίες που τράβηξε drone οι οποίες αποτύπωναν την άφιξη μερικών δεκάδων αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στην Αθήνα, έμπειροι με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διπλωμάτες, αποκωδικοποιώντας αυτήν την κίνηση της Άγκυρας έλεγαν στο «Π» ότι πρόκειται για την έσχατη προειδοποίηση πριν επιχειρηθεί στρατιωτική

ενέργεια…

Εκτός από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα προκειμένου να επαναλάβει και να καταγράψει τη θέση που καθημερινά σχεδόν επαναλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες οι ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ερντογάν: Η Ελλάδα, από τη στιγμή που εξοπλίζει τα νησιά, έχει απολέσει την κυριαρχία επ’ αυτών, καθώς παραβιάζει βασικό όρο της Συνθήκης (Λωζάννης) με την οποία αυτά τα νησιά της παραχωρήθηκαν.

Drones capture images of armed vehicles sent by Greece to the Aegean islands with non-military status in violation of international law pic.twitter.com/qNC18NaC0I

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) September 25, 2022

Πριν κληθεί ο Έλληνας πρεσβευτής στο τουρκικό ΥΠΕΞ, στη διαρροή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημειωνόταν ότι τα άρματα που απεικονίζονται στις αεροφωτογραφίας είναι αμερικανικά «σαν αυτά που μετέφεραν πριν από μερικές βδομάδες οι ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Μάλιστα η τουρκική διπλωματία διαμαρτυρήθηκε και στις ΗΠΑ γιατί επιτρέπει την παράνομη (όπως η Τουρκία τη θεωρεί) στρατιωτικοποίηση των νησιών με αμερικανικό πολεμικό υλικό.

Οι ΗΠΑ στην Κύπρο…

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με την ενίσχυση της άμυνας σε Λέσβο και Σάμο και τα διαβήματα της Άγκυρας σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, όπως λένε στο «Π» Έλληνες διπλωμάτες, εκλαμβάνεται ως η απάντηση του Ερντογάν στην απόφαση που ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ την περασμένη βδομάδα για την άρση των περιορισμών εξαγωγών αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο.

Αυτή η απόφαση της Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο Ερντογάν ήταν σε αμερικανικό έδαφος (για την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη). Η εν λόγω αμερικανική ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά τη συμμετοχή του Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης (φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλο δέος της Ε.Ε. σε οικονομικό και του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο), όπου ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στόχος της χώρας του είναι να γίνει πλήρες μέλος.

Η άρση του εμπάργκο (αμερικανικών) όπλων στην Κύπρο ήταν η απάντηση της Ουάσιγκτον στις διαθέσεις αυτονομίας του Ερντογάν και του συγχρωτισμού του με τις – εχθρούς των ΗΠΑΡωσία και Κίνα. Η βαθύτερη αμερικανική απειλή προς την Τουρκία που συνοδεύει την απόφαση της Ουάσιγκτον για άρση του εμπάργκο είναι, όπως επισημαίνουν στο «Π» οι φίλοι του στο ΥΠΕΞ, η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο με τη δημιουργία (υποδομών) βάσεων…

Τα… αμερικανοτουρκικά

Απ’ όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπίπτει με την κρίση που χαρακτηρίζει και απειλεί το οικοδόμημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η τουρκική ηγεσία και κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος Ερντογάν απροκάλυπτα υπογραμμίζει ότι η πηγή της έντασης στα ελληνοτουρκικά αυτήν την περίοδο ξεκινά από το δύσκολο «παιχνίδι» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, το οποίο τις τελευταίες βδομάδες επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, η Ελλάδα είναι απλό εξάρτημα και μαριονέτα της πολιτικής των δυτικών (ΗΠΑ και Γαλλίας) κατά της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικές, ως προς τα παραπάνω, είναι οι δηλώσεις του Ερντογάν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης:

«Παρακολουθούμε ως κακό παράδειγμα τις πολιτικές της γειτονικής μας Ελλάδας, που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσια. Όπως λέω πάντα, η Ελλάδα δεν είναι ούτε του επιπέδου μας ούτε ισότιμη με μας σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό επίπεδο».«Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία, ούτε ανάπτυξη, ούτε έντιμη στάση όταν κρύβεται κανείς κάτω από τις φούστες κάποιων άλλων. Οι ξένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις σε όλη την Ελλάδα με μορφή “κατοχής” δεν πρέπει να ενοχλούν εμάς, αλλά στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό».«Ούτε αυτές οι στρατιωτικές συσσωρεύσεις ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές υποστηρίξεις αρκούν για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας. Αλλά αυτά τα λανθασμένα βήματα είναι αρκετά για να σύρουν την Ελλάδα στον βάλτο από κάθε άποψη».Σενάριο «αστραπιαίου» χτυπήματος

Στην Αθήνα τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αξιολογούν ως ιδιαίτερα επιβαρυντική του κλίματος στα ελληνοτουρκικά τη συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, γεγονός που παραπέμπει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για τους άμεσους τουρκικούς χειρισμούς.

Το πιθανότερο (απευκταίο) σενάριο που μελετούν οι Έλληνες επιτελείς είναι ένας αστραπιαίος ολιγόλεπτος βομβαρδισμός κρίσιμων αμυντικών υποδομών σε κάποιο ή κάποια ελληνικά νησιά με το επιχείρημα της «προληπτικής δράσης» για την αντιμετώπιση της ελληνικής απειλής που συνεπάγεται ο παράνομος (κατά την Άγκυρα) εξοπλισμός των νησιών.

Οι Αμερικανοί… φίλοι

Στην Αθήνα, κυβέρνηση και φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, ως αντιστάθμισμα των επιθετικών τουρκικών κινήσεων προβάλλουν τη στενή ελληνοαμερικανική σχέση, η οποία όπως (θέλουν να ) πιστεύουν λειτουργεί αποτρεπτικά. Μάλιστα για να ενισχύσουν αυτήν τους την εκτίμηση προβάλλουν την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία, ωστόσο, αν διαβαστεί ολόκληρη και προσεκτικά δείχνει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να παίζει τον Πόντιο Πιλάτο στη διαμάχη ( ; ) μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία».

Στη δήλωση προστίθεται ακόμα ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Και δυο αυγά Τουρκίας…

Διαβάστε επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κόστους 7 δισ. ευρώ

Nord Stream: Ποιος κερδίζει από το σαμποτάζ στους αγωγούς – Πώς μπορεί να έγινε

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική ο Ακάρ: Κακομαθημένο παιδί η Ελλάδα – Μας κατηγορεί με θράσος (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Σενάριο,– senario