Στην κορυφή του κόσμου λύκειο από το Ηράκλειο σε διαγωνισμό του CERN (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Στις 10 καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο που έλαβαν φέτος μέρος στον ιδιαίτερα δημοφιλή διαγωνισμό Beamline for schools 2017, τον 4ο κατά σειρά από το 2014 που διοργανώνεται από το CERN, κατατάχτηκε η ομάδα CURIEosity Team του Γενικού Λυκείου Γαζίου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, η μοναδική που διακρίθηκε από την Ελλάδα!

Συνολικά 1500 μαθητές από 180 σχολεία 43 χωρών υπέβαλλαν γραπτές εργασίες αλλά και βίντεο

που αφορούσαν τα προτεινόμενα πειράματα τους και τους λόγους που επιθυμούσαν να επισκεφτούν το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή Ερευνητικό Κέντρο στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τους από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή αρχικά επελέγησαν οι 30 καλύτερες, που στη συνέχεια έγιναν 20 για να καταλήξουν στις 10 ισοδύναμες από τις οποίες έγινε η τελική επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα CURIEosity αποτελείται αποκλειστικά από κορίτσια και συγκεκριμένα από τις μαθήτριες Μαυρικάκη Φιλία, Ρεστιβάκη Μαρία Ιωάννα, Τζεδάκη Ευσεβια, Χριστοφοράκη Μαρία και Μερταράκη Μαρία του ΓΕΛ Γαζίου και τις μαθήτριες Δαφέρμου Δήμητρα και Μπάλι Έλντα του Γυμνασίου Γαζίου καθώς και την Οδυσεάκη Ειρήνη, μαθήτρια του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου ενώ την ευθύνη του συντονισμού είχε ο καθηγητής Φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης.

Οι μαθήτριες είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σαν μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας συμμαθητών τους στους 9ους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Πειραμάτων και Κατασκευών Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Νοεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Αιγάλεω όπου παρουσίασαν μια καταπληκτική κατασκευή που αφορούσε ένα ανιχνευτή δευτερεύουσας κοσμικής ακτινοβολίας (μιονίων). Στη συνέχεια δέχτηκαν επίσημη πρόσκληση από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για να την παρουσιάσουν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση τους “Η Φυσική μαγεύει” από 16-18 Δεκεμβρίου 2016 σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας, όπου εντυπωσίασε τόσο το κοινό όσο και τους παριστάμενους επιστήμονες που αφού τις ενημέρωσαν για το διαγωνισμό, τις ενθάρρυναν να πάρουν μέρος.

Παρά την έλλειψη αρκετού χρόνου καθώς και του αντίστοιχου θεωρητικού υπόβαθρου η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη λόγω του πείσματος και του ζήλου που επέδειξαν σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Το πείραμα που πρότειναν συνοπτικά αφορά στη χρήση των μιονίων προκειμένου να ανιχνεύονται μέσα σε scrap μετάλλου που προορίζεται για ανακύκλωση καθώς και σε φορτηγά που περνούν τα σύνορα, θωρακισμένες μέσα σε μόλυβδο ραδιενεργές πηγές είτε λόγω ανθρώπινου λάθους είτε λόγω κακόβουλης πρόθεσης. Οι μαθήτριες που δεν κρύβουν τη χαρά τους για την ανταμοιβή των κόπων τους θα λάβουν πιστοποιητικά, αναμνηστικά T-shirts ενώ το σχολείο θα παραλάβει μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο ένα ανιχνευτή κοσμικής ακτινοβολίας τύπου Cosmic-Pi.

Ακόμα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του CERN στα Χανιά στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου ενώ προγραμματίζουν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου 2018 εφόσον καταφέρουν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ομάδα επισκέπτεται εδώ και καιρό τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου για παρουσιάσεις και εργαστήρια ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι η διεύρυνση της συνεργασίας με τα ξενοδοχεία της περιοχής μέσα από την πρωτοβουλία H.O.P.E.S του σχολείου (Hotel Owners Promoting Education in Science).

H σειρά κατάταξης:

Charging Cavaliers (Καναδάς)TCO-ASA (Ιταλία)O.C group (Ισραήλ)Absolute Uncertainty (Ηνωμένο Βασίλειο)Beamcats (Φιλιππίνες)Bojos per la Física 2017 (Ισπανία)Brazinga (Βραζιλία)Cherenkov Radiation Busters (Πολωνία)Club de Física Enrico Fermi (Ισπανία)CURIEosity Team (Ελλάδα, ΓΕΛ Γαζίου)Dawson Technicolor f(Καναδάς)Deep Impact (Χιλή)DITI - Deep In The Ice (Πολωνία)G-Y-V-V Amavet 964 (Σλοβακία)Hildebrandianer (Γερμανία)LEAM TEAM - Learning About Materials Team (Τιμόρ-Λέστε)Newton's apples (Ισπανία)Pigeon Detectors (Ηνωμένο Βασίλειο)R.O.ME.THE.U.S (Ιταλία)Q=MC² (Ηνωμένο Βασίλειο)Salty Brits (Ηνωμένο Βασίλειο)Sparticles Particles 2.0 (ΗΠΑ)Surfing the Wave Function (ΗΠΑ)Team Hephaestus (Ινδία)Team Muonicity (Ινδία)Terrella (Νέα Ζηλανδία)THE BIG BANG TEAM (Ιταλία)United World Astronauts (Ολλανδία)Vacuum Dunes (Ισπανία)Y=GC2 (Ηνωμένο Βασίλειο)

Πηγή: candianews.gr

CERNδιαγωνισμός CERNΚρήτηΗράκλειοΛύκειο ΓαζίουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα