Στην Κρήτη ο ποδηλάτης που ξεκίνησε από Λευκάδα - Ποιο το μήνυμα που μεταφέρει (Photo)

ΕΛΛAΔΑ

 

Την Τρίτη 22 Οκτώβρη φτάνει στην Κρήτη και το Ηράκλειο ο Αργύρης Σταυρουλάκης μεταφέροντας με το ποδήλατο του το μήνυμα κατά των εξορύξεων.

Ο Αργύρης ξεκίνησε στις 17 Οκτώβρη από τη Λευκάδα και θα διανύσει πάνω από 500 χιλιόμετρα με το ποδήλατο για να φτάσει στον Πειραιά και τελικά στη Κρήτη.

Σκοπός

του είναι να «ενώσει» τα δύο αυτά νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο των εξορύξεων και να ενημερώσει τον κόσμο για τους τεράστιους περιβαλλοντικούς και πολεμικούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το zarpanews, ήδη από τις αρχές Οκτώβρη η Βουλή ενέκρινε τις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τέσσερα οικόπεδα συνολικής έκτασης 50,000 τ.χλμ. στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οπως αναφέρει ο ιδιος «ολα αυτά βέβαια γίνονται εν μέσω πολεμικής αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο με τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου από την μία και την Τουρκία από την άλλη, ενώ ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει τελειωμό.

Η ελληνική ολιγαρχία, θεωρώντας ότι καλύπτεται πίσω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ σέρνει τον ελληνικό λαό σε έναν επικίνδυνο πολεμικό ανταγωνισμό με την αντιδραστική Τουρκία, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι Κούρδοι της Συρίας πληρώνουν με αίμα τη «στροφή» των ΗΠΑ στη Συρία.

Όσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα οικονομικά οφέλη, μετά και τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων ο θησαυρός αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά άνθρακας.

Τα κεντρικά έσοδα ανέρχονται στο 4 με 7% της παραγωγής -στην καλύτερη περίπτωση- συν ένα 25% φορολόγηση επί των όποιον κερδών εμφανίσουν (αν εμφανίσουν) οι εταιρείες.

Φυσικά, από αυτά πρέπει να αφαιρέσουμε τα έξοδα για «υποστηρικτικές εργασίες» που πρέπει να κάνει το ελληνικό δημόσιο για χάρη των πετρελαϊκών εταιριών, δηλαδή δρόμους, λιμάνια, εξέδρες ή ότι άλλο ενδεχομένως ζητηθεί.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της προς τα κάτω αναθεώρησης της συμφωνίας αν τα κοιτάσματα δεν είναι αρκετά «κερδοφόρα» όπως συνέβη και στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιος. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το ενδεχόμενο ατυχήματος, όπως για παράδειγμα στον κόλπο του Μεξικού, είναι υπαρκτό και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ήδη μελέτη του οργανισμού οικονομικών αναλύσεων “Eftec – Economics for the Environment” δείχνει ότι το οικονομικό κόστος από περιστατικό ρύπανσης μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μόνο στην Κρήτη.

Σημειώνουμε επίσης ότι στην ίδια τη σύμβαση δεν προβλέπεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο στάδιο των σεισμικών ερευνών.

Τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων έχουν έναν και μόνο στόχο τα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από μία κούρσα ανταγωνισμού που δεν διστάζει να αιματοκυλεί λαούς και να καταστρέφει το περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο ανοίγει η συζητηση για την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε μία παράλογη κούρσα ρυπογόνων εξορύξεων.

Καλούμε τον λαό της Κρήτης να μπει σφήνα στα σχέδια των πολυεθνικων και της κυβέρνησης για εξορύξεις, να προστατέψει τον τόπο του και το μέλλον του από τα σχέδια που θα του φέρουν μόνο πόλεμο και περιβαλλοντική καταστροφή», καταλήγει,.

 

 

 

 

περιβάλλονεξόρυξηπετρέλαιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα