Στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας – Ξεκίνησε τις επαφές, την Πέμπτη υπογράφεται η συμφωνία με ΗΠΑ (Videos)

Ξεκίνησε το πρόγραμμα επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον.

Ο Έλληνας υπουργός επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα για τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου θα υπογραφεί το δεύτερο τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ελληνικής καταγωγής πρέσβη

της Αυστραλίας στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, με τις δύο πλευρές να εστιάζουν στην κοινή τους προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού. Το συγκεκριμένο τετ α τετ έγινε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Αυστραλό ομόλογό του.

Ένα βασικό σκέλος του προγράμματος της Τετάρτης, περιλαμβάνει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομογενή βουλευτή της Πολιτείας του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνη, όπου συζήτησαν την ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης και την προώθηση κοινών συμφερόντων μέσω της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον. Τέλος, θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Τέσσερις οι βάσεις – Γιατί έμεινε εκτός η Σκύρος

Υπενθυμίζεται ότι μετά από επίπονη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές κατέληξαν στην στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας σε τέσσερις τοποθεσίες: Στη Σούδα της Κρήτης, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η πρωτεύουσα του Έβρου βρίσκεται κοντά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και στα Στενά, ενώ αποτελεί «πύλη» προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αποτελεί εξάλλου την τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από τη συμφωνία μένει έξω η Σκύρος, στην οποίαν η Ελλάδα θα ήθελε να δει αμερικανικές δυνάμεις, καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» του Αιγαίου. Ωστόσο οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην οξύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος για κολοσσιαία «φούσκα» ακινήτων στην Φρανκφούρτη

Κώστας Καραμανλής: Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αλληθωρίζει προς την Τουρκία (Video)

Μητσοτάκης για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της- Η συμφωνία με τη Γαλλία μας θωρακίζει (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα