Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία της ελληνικής «Bad Bank»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όταν τα κόκκινα δάνεια που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αγγίζουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων λίγο πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε φαντάζει μονόδρομος η δημιουργία μιας «bad bank» η οποία θα αναλάβει να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του κακού τους χαρτοφυλακίου.

'Ετσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια,

τα οποία δεν τους επιτρέπουν να αφοσιωθούν στις βασικές τους δραστηριότητες, να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, μέσω νέου δανεισμού, και να απαλλαγούν από το συγκεκριμένο ρίσκο, σταθεροποιώντας την κατάσταση και την προοπτική τους.

Kαι η δημιουργία ενός τέτοιου κρατικού φορέα είναι μονόδρομος για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί όσες προσπάθειες κι αν έχουν καταβληθεί έως σήμερα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Ούτε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ούτε οι ρυθμίσεις δανείων, ούτε τα «κουρέματα», ούτε καν οι διαγραφές.Αυτό διαπίστωσε η Κομισιόν και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έδωσε το πράσινο φως μεταξύ άλλων και για την δημιουργία μιας κεντρικήςbadbankστα πλαίσια της προσπάθειας για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΛΥΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα επισήμως ανακοινώθηκαν μόλις πριν 3 μέρες από τον αντιπρόεδρο της επιτροπής,ValdisDombrovskis, το μη δεσμευτικό σχέδιο στρατηγικής παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τη διαδικασία ίδρυσης εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΕΔΠΣ), εφόσον το κρίνουν χρήσιμο, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις τράπεζες και τις κρατικές ενισχύσεις.

Μολονότι οι ΕΔΠΣ που περιλαμβάνουν στοιχείο κρατικής ενίσχυσης θεωρούνται ως έκτακτη λύση, το σχέδιο διευκρινίζει τον επιτρεπόμενο σχεδιασμό ΕΔΠΣ που λαμβάνουν δημόσια ενίσχυση.Το σχέδιο στρατηγικής αξιοποιεί την πείρα και τις βέλτιστες πρακτικές από ΕΔΠΣ που έχουν ήδη συσταθεί στα κράτη μέλη. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το “MP” είχε επισημάνει ότι χώρες όπως οι Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβακία κατάφεραν να «σώσουν» τα τραπεζικά τους ιδρύματα δημιουργώντας κεντρικούς φορείς διαχείρισης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Ευρωπαίοι θέλοντας να τελειώνουν μια και καλή με το σημαντικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων πανευρωπαικά δίνουν την δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ιδρύσουν εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΕΔΠΣ), δηλαδή μια «κακή τράπεζα» ακόμα και με κρατική χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη κοινοτική οδηγία που προέβλεπε ακόμα καιbailinαπαγόρευε δια ροπάλου την κρατική συμμετοχή σε διάσωση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψιν της το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κακής τράπεζας, έτσι ώστε να μπορέσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συμβάλει σημαντικά στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου του 2017 που δημοσίευσε η ΕΚΤ προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης, ενώ η Ιταλία έχει τα περισσότερα κόκκινα δάνεια σε απόλυτες τιμές. Από τα συνολικά 944 δισ. ευρώμη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη τα 112,3 αφορούσαν στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία αναλογούν στο μισό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

κόκκινα δάνειαΤράπεζεςbad bankχαρτοφυλάκιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα