Στη Βουλή την Τρίτη το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι – Αντιδράσεις από τον χώρο της ραδιοτηλεόρασης

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την «διαφύλαξη του ελληνόφωνου τραγουδιού», βάζοντας όρους ποσοστών στη μουσική που θα ακούγεται σε κοινόχρηστούς χώρους και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εισάγεται την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία.

Το νομοσχέδιο όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα σε ραδιοσταθμούς για την αύξηση μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού (αύξηση επιτρεπόμενου διαφημιστικού χρόνου), με ιδιαίτερη αναφορά στη μετάδοση ηχογραφημάτων νέων καλλιτεχνών

και δημιουργών. Προβλέπει, επίσης, ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνου τραγουδιού ή ορχηστρικής μουσικής ελληνόφωνων τραγουδιών, σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, καζίνο, μέσων μαζικής μεταφοράς, κά.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Στη συνοδευτική «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» του νομοσχεδίου σημειώνεται ότι ανάλογη πολιτική εφαρμόζουν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία από το 1986 (οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους τουλάχιστον 40% τραγούδια στη γαλλική γλώσσα, εκ των οποίων το ήμισυ να προέρχεται από νέα ή αναδυόμενα ταλέντα), η Ισπανία από το 1998 (οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι τα μουσικά προγράμματα θα παρέχουν επαρκή προβολή σε τραγούδια που εκτελούνται από Καταλανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι πρέπει να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 25% τουλάχιστον του μεταδοθέντος μουσικού ρεπερτορίου, η Ουγγαρία από το 2010 (στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις ποσοστό 35% του συνολικού ετήσιου χρόνου μετάδοσης που προορίζεται για τη μετάδοση μουσικών έργων διατίθεται για τη μετάδοση ουγγρικών μουσικών έργων), η Πορτογαλία από το 2010 (ο μουσικός προγραμματισμός των ραδιοφωνικών προγραμμάτων πρέπει να περιλαμβάνει πορτογαλική μουσική, με ελάχιστη ποσόστωση που κυμαίνεται από 25% έως 40%) και η Σλοβακία από το 2000 (οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υποχρεούνται να διαθέτουν 25% τουλάχιστον του χρόνου μετάδοσης μουσικών έργων ανά ημερολογιακό μήνα για τα σλοβακικά μουσικά έργα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ανέρχεται σε 35%).

Πυρ ομαδόν… μετά μουσικής σε Μενδώνη από ραδιόφωνα και κανάλια για την ποσόστωση των τραγουδιών

Αντιδράσεις εν χορώ έχει προκαλέσει τουλάχιστον στον χώρο της ραδιοτηλεόρασης η πρόταση νόμου «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού».

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιδεινώνει το κλίμα αβεβαιότητας στα ραδιοτηλεοπτικά που έχει ήδη προκαλέσει η εκκρεμότητα για το νέο φορέα με τον οποίον η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει το ΕΚΟΜΕ και θα εξορθολιγίζει, με ταυτόχρονη αναβάθμιση, τα επενδυτικά «εργαλεία» που αφορούν την οπτικοακουστική παραγωγή.

Διατάξεις του νέο σχεδίου νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη δυνατότητα προσαύξησης του επιτρεπόμενου διαφημιστικού χρόνου για ραδιοφωνικούς σταθμούς που αυξάνουν το ποσοστό μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών.

Η πολιτεία δια του ΥΠΠΟ υπεραμύνεται των επιλογών της υποστηρίζοντας ότι δίδονται κίνητρα για να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι, ελληνόφωνο ή ελληνική ορχηστρική μουσική.

Αντιτείνεται όμως από την αγορά πως διατάξεις που αφορούν στα ΜΜΕ ευνοούν τις διακρίσεις, την χειραγώγηση κλπ.

Η ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής) είναι η πρώτη που αντέδρασε και εξέφρασε προβληματισμό για τις διατάζεις που αφορούν στους ραδιοσταθμούς.

Η ΕΙΙΡΑ επισημαίνει πως «η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται να ανατρέψει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη ραδιοφωνική διαφήμιση, το οποίο εδράζεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, οι οποίες διαχρονικά στην Ελλάδα εφαρμόζονται και στο ραδιόφωνο, ήδη από την ενσωμάτωση της πιο πάνω οδηγίας στην αρχική της μορφή (οδηγίας 89/552/ΕΟΚ «τηλεόραση χωρίς σύνορα»)» και χαρακτηρίζει στρεβλή και επικίνδυνη την συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, συνέπεια της οποίας θα είναι «να στραφούν οι ακροατές του ραδιοφώνου προς ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες (spotify), εγκαταλείποντας το παραδοσιακό ραδιόφωνο, με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητα του μέσου».

Από κοντά και η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) η οποία «ανοιχτά» ζητά από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να αποσύρει τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει εκφράζοντας τον προβληματισμό «αν η Ελλάδα 2.0 του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι συμβατή με εθνοκεντρικές και αναχρονιστικές νοοτροπίες κρατικών παρεμβάσεων της δεκαετίας του 1980», τονίζοντας πως τα κανάλια εθνικής εμβέλειας «συμβάλλουν κατά 80% στις ετήσιες επενδύσεις παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων εκφράζουν την άποψη πως «πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που συγκρούεται τόσο με το Σύνταγμα όσο και με το Ενωσιακό Δίκαιο, καθώς περιορίζει αθέμιτα την επιχειρηματική ελευθερία των μελών μας, που αποτελούν τον πυρήνα των Ελλήνων παραγωγών».

Σημειώνει επίσης η ΕΙΤΗΣΕΕ ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη ραδιοφωνία είναι προβληματικές ότι θα προκαλέσουν ευθέως συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όχι μόνον στο χώρο των ΜΜΕ, του ραδιοφώνου κυρίως, αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο προκαλώντας ζητήματα και στη σχέση με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων.

Ειδική αναφορά γίνεται από την Ένωση Ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών στις προβλέψεις του άρθρου 12 του νομοσχεδίου. Κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ «είναι προφανές ότι η αρμόδια Υπουργός επιχειρεί στην πραγματικότητα, αφενός μεν να επέμβει στην ελευθερία των παραγωγών να επιλέγουν οι ίδιοι τα έργα στα οποία θα επενδύσουν τα χρήματά τους, αφετέρου δε να εξαναγκάσει τους Έλληνες παραγωγούς να επιβάλλουν στους Έλληνες δημιουργούς τον τρόπο με τον οποίον αυτοί θα εκφραστούν.

Στην εποχή των παγκόσμιων κυρίαρχων πλατφορμών παροχής οπτικοακουστικού προγράμματος, το άρθρο 12 απλώς αποσκοπεί στην ικανοποίηση συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Εξάγει ένα know-how πολύτιμο σε αυταρχικούς ηγέτες – Στην Ευρώπη δεν τον αγοράζουν»

ΣτΕ και δημοσκοπήσεις «φούντωσαν» την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Καβγάς για το ποιος είναι «ουρά» του Μητσοτάκη και το διακύβευμα της δεύτερης θέσης

Παραδοχή Χρυσοχοΐδη για Αγίους Αναργύρους: «Δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 – Έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις η Αστυνομία»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Τρίτη,vouli, triti