Στήριξη Ολάντ με αντάλλαγμα την ελληνική προσήλωση στο πρόγραμμα διάσωσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στο ζήτημα του χρέους, του προσφυγικού αλλά και των κόκκινων δανείων παρείχε ο Ολάντ στις επίσημες δηλώσεις του στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τη διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών αλλά και με την ομιλία του στη Βουλή. Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος διαρκώς στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα και στην ανάγκη να τηρηθούν προκειμένου να

προχωρήσουν άλλα ζητήματα, όπως, πχ η αναδιαπραγμάτευση για το χρέος, έδειξε πέρα από την καταρχήν θετική διάθεση συμβολής στην επίλυση ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί εκκρεμή, να τηρεί και αποστάσεις ασφαλείας.

Πιο τυπικός υπήρξε όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, στο οποίο βεβαίως αναφέρθηκε με έμφαση χθες, σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και πως «οι δεσμεύσεις ισχύουν τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Προειδοποίησε ωστόσο πώς μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση.

Έμφαση έδωσε στο ζήτημα των κόκκινων δανείων σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται την πίεση των δανειστών στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών όπου εμφανίζονται διαφωνίες με το κουαρτέτο να επιθυμεί να μην είναι μεγάλος ο αριθμός των δανείων που θα τύχουν της προστασίας από τους πλειστηριασμούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόσο στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και στη Βουλή αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως «θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δε θα γίνεται κατάσχεση». Σημείωσε πως αυτή είναι μια «θεμιτή συζήτηση» που θα συνεχιστεί και θα κριθεί στο επίπεδο του Eurogroup, ενδεχομένως και σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, έθεσε για μια ακόμη φορά ως προϋπόθεση την επιταγή η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από την άλλη διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της απλώς ζητά «χρονοδιάγραμμα κι ευελιξία».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, όπου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος, προανήγγειλε γαλλική στήριξη στις δομές της Frontex με 60 Γάλλους εμπειρογνώμονες αλλά και προσωπικό για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Σημείωσε ότι πρέπει και η Τουρκία να υλοποιήσει το σχέδιο δράσης όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ δημιουργώντας κέντρα υποδοχής εντός του εδάφους της (κάτι που απηχεί τις ελληνικές θέσεις για την μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές απευθείας στις χώρες υποδοχής στην Ευρώπη).

Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος χρειάζεται επίδειξη αλληλεγγύης. Μάλιστα άφησε αιχμές για βορειοευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αρνητικές απέναντι στην Ελλάδα στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε κάποιες χώρες δεν ξέρουν γεωγραφία και ανακάλυψαν με αφορμή το προσφυγικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο Νότο, έχει νησιά στα σύνορά της και υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά ήταν και τα θέματα που έθεσε στο τραπέζι της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας όπως και το ασφαλιστικό, οι συλλογικές συμβάσεις και ο ΑΔΜΗΕ, ζητήματα, δηλαδή που η ελληνική πλευρά θεωρεί ανοιχτά και άρα προς διαπραγμάτευση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά τη συνάντηση ότι υπάρχει θέμα (παραπέμποντας στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα) και σημείωναν πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτό το θέμα. Στο μεταξύ, ως φιλική αποτιμάται η δήλωση Ολάντ πως «η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών προκειμένου να λυθεί το θέμα».

Διυπουργική συνάντηση

Στο περιθώριο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου διυπουργική συνάντηση των δύο πλευρών με αντικείμενο την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Από γαλλικής πλευράς μετείχαν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης Πιερ Λεβύ και ο Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για της από κοινού συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα. Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Τέλος αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

ΤσίπραςΟλάντΚυβέρνησηπρόγραμμαστήριξηΒουλήομιλίαΜαξίμουHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα