Έως τον Ιούλιο ο εμβολιασμός του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ – Στο τραπέζι το εμβόλιο σε παιδιά 12 ετών και άνω

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί. Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη

400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου, σημείωσε.

This week's European Council has just ended.

Key conclusions of today:
We are on track to have enough doses to vaccinate 70% of the adult population in the EU by end of July.
We will soon present the #Fitfor55 package for climate action.#EUCO #StrongerTogether

European Commission (@EU_Commission) May 25, 2021

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

This week over 300 million doses of vaccines will have been delivered in the .

In June, we expect 400 million doses.
We are on track to have enough doses to vaccinate 70% of the adult population by the end of July.

President @vonderleyen #EUCO #SafeVaccines pic.twitter.com/lrZSsBxVQu

European Commission (@EU_Commission) May 25, 2021

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

We made great progress in our fight against #COVID19.

This week over 300 million doses will have been delivered in the .

We are on track to have enough doses delivered to vaccinate 70% of the adult population by end of July. https://t.co/jEx1o1IXTJ

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 25, 2021

Σχετικά με τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει ότι χτίζει μια «καθαρή και ευημερούσα οικονομία». Όπως είπε, σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο για το κλίμα, που είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα ενώ είπε πως είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβόλια εγκρίνονται.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών είπε ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Ο πρωθυπουργός είπε για την πανδημία ότι υπάρχει γενική ικανοποίηση στην ΕΕ ότι πάει καλύτερα αλλά τόνισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.

“Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν”, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Ειδικά για το πιστοποιητικό covid είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες καθώς ανέφερε ότι όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους.

Επιπρόσθετα είπε ότι στην ΕΕ “έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”. Επ’αυτού επισήμανε ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. “Είναι βάση δεδομένων“, συνέχισε προσθέτοντας πως “ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει” και πως “το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων”.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο. “Έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών και αυτό κάτι λέει για τις δυνατότητες του κράτους”, ανέφερε σημειώνοντας πως αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. “Πολλά περισσότερα μπορούν να λειτουργήσουν όπως η επιχείρηση ‘Ελευθερία'”, συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. “Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα”, πρόσθεσε.

Είπε επιπλέον ότι μειώνονται οι νοσηλείες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή“, συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε πως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας δεν σημαίνει ότι κάποιος ευπαθής δεν εξακολουθεί να κινδυνεύει αν δεν εμβολιαστεί. “Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση”, επισήμανε.

Μέρκελ: Έχουμε νομική βάση για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, εξέφρασε και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της διαμόρφωσης του απαιτούμενου νομικού πλαισίου. Αναφερόμενη στην πρόσβαση των φτωχότερων χωρών σε εμβόλια, τόνισε ότι για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο παγκοσμίως, πρέπει όλοι να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 30 εκατομμύρια εμβόλια από τα 100 εκατομμύρια που θα χαρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε φτωχότερες χώρες.

«Χαιρετίσαμε τη συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και ευχαριστήσαμε γι’ αυτό την πορτογαλική προεδρία. Χρειάζεται ασφαλώς λίγη ακόμη δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί. Εργαζόμαστε γι’ αυτό και σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία. Αλλά η νομική βάση για πρώτη φορά υπάρχει κι αυτό είναι σημαντικό», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου στις Βρυξέλλες και επισήμανε ακόμη την ανάγκη να φθάσουν γρήγορα εμβόλια κατά της Covid-19 σε όλον τον κόσμο. «Για να θέσουμε παγκοσμίως την πανδημία υπό έλεγχο πρέπει να έχουν όλοι την ευκαιρία για εμβολιασμό. Η Ευρώπη αποτελεί εδώ καλό παράδειγμα. Ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων που παράγονται εδώ πηγαίνει σε τρίτες χώρες, αλλά αυτό δεν αρκεί», σημείωσε η κυρία Μέρκελ.

Η καγκελάριος έφερε, όπως είπε, στη σημερινή συζήτηση και το θέμα της αντίδρασης της ΕΕ σε ενδεχόμενες παραλλαγές του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «πρέπει στο μέλλον να είμαστε σε θέση να δράσουμε καλύτερα και γρηγορότερα». Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για τον μηχανισμό που συμφωνήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος, όπως είπε, θα επιτρέψει πιο συντονισμένη και πιο άμεση αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Άμεση υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ

Αυτή είναι η 39χρονη που έχασε τη ζωή της από θρόμβωση στην Κύπρο μετά το εμβόλιο (photos)

Κορωνοϊός: H EE αναμένεται να λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα