Στο μικροσκόπιο η Αίγυπτος, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Μενέντεζ

Οι κατηγορίες για διαφθορά κατά του πανίσχυρου Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ θα μπορούσαν να είναι σελίδες από σενάριο του Χόλιγουντ, καθώς περιλαμβάνουν πλάκες χρυσού, φακέλους γεμάτους με μετρητά και ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο. Ωστόσο για πολλούς συναδέλφους του Μενέντεζ στο Κογκρέσο, αλλά και για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση έχει περισσότερες συνέπειες, πέραν της ίντριγκας που παράγει και θυμίζει ταινία.

Όπως γράφει το Αl Jazeera, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μενέντεζ, ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση

του προς όφελος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εγείρουν ερωτήματα συνολικά για τις σχέσεις ΗΠΑ- Αιγύπτου, που μπαίνουν στο μικροσκόπιο εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Pelosi: It would probably be a good idea if Senator Menendez did resign pic.twitter.com/ulpKRsFNl6

— Acyn (@Acyn) September 26, 2023

«Δεν είναι μόνο θέμα διαφθοράς ενός ατόμου. Είναι θέμα μιας προβληματικής σχέσης που δεν στηρίζεται σε ιδεώδη και αξίες σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υποστηρίζει η Νάνσι Οκάιλ, πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, που είναι ένα αμερικανικό think tank.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν την αιγυπτιακή κυβέρνηση για φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων και για διώξεις πολιτικών αντιπάλων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, που ανέβηκε στην εξουσία το 2013 μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και τονίζει την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα. Αλλά πολλοί στην Ουάσινγκτον ζητούν επανεξέταση των σχέσεων με το Κάιρο.

Πιέσεις για συνολική επανεξέταση των σχέσεων ΗΠΑ- Αιγύπτου

Η υπόθεση Μενέντεζ «θα έπρεπε να προκαλέσει συνολική επανεξέταση των διμερών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου», λέει στο Αl Jazeera η Νάνσι Οκάιλ.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ασκούσε μεγάλη επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό στις 22 Σεπτεμβρίου, την μέρα που δημοσιοποιήθηκε η δίωξη εναντίον του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μεντέντεζ και η σύζυγός του πήραν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τρεις επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα την δέσμευση ότι θα χρησιμοποιήσει «την επίσημη θέση του για να τους προστατεύσει και να ωφελήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου». Ο Μενέντεζ φέρεται να έχει επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους, στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα διευκολύνει τις πωλήσεις όπλων στο Κάιρο. Επίσης φέρεται να έδωσε «ευαίσθητες» πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και πληροφορίες για προσωπικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο.

Senator Robert Menendez was accused of getting a $60,000 car for his wife as a bribe. She damaged her previous car in a crash that killed a man.https://t.co/dAxlwI6LS6

— The New York Times (@nytimes) October 4, 2023

Ο Μάι Ελ-Σαντάνι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ταχρίρ για την Πολιτική στη Μέση Ανατολή (TIMEP), που είναι think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, λέει ότι οι κατηγορίες «είναι πολύ σοβαρές» και άνευ προηγουμένου.

«Αφήνουν να διαφανεί μία σύγκρουση ανάμεσα στον αιγυπτιακή στρατό και τους αξιωματούχους της ασφάλειας. Διαφαίνεται ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιούσε παράνομες τακτικές για να επηρεάσει την εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ελ-Σαντάνι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τηρούν πολύ προσεκτική στάση, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις κατηγορίες κατά του Μενέντεζ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει μία δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση (Μπάιντεν) θα πρέπει να είναι ενοχλημένη από το αιγυπτιακό καθεστώς. Υποτίθεται ότι είναι στρατηγικός εταίρος, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ», σχολίασε ο Σιθ Μπάιντερ, διευθυντής της ομάδας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Project on Middle East Democracy (POMED).

Ο Σιθ Μπάιντερ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των Αιγύπτιων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην υπόθεση, να περιορίσει την στρατιωτική βοήθεια στο Κάιρο, ή να επιβάλει κυρώσεις κατά της Αιγύπτου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Κρις Μάρφι, δήλωσε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων έχει «ευθύνη» να κατανοήσει τι ακριβώς έχει συμβεί και τον βαθμό εμπλοκής της Αιγύπτου. «Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές για την αμερικανική πολιτική έναντι της Αιγύπτου, αν – όπως αφήνει να εννοηθεί η δίωξη – εκείνοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν παράνομες μεθόδους για να εξασφαλίσουν την εύνοια της επιτροπής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Μάρφι.

Η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Al Jazeera για να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο βάζει η Ευρωβουλή – Τι προβλέπει το ψήφισμα

Μπανγκόκ: «Μια φωνή μου έλεγε να πυροβολήσω» λέει ο 14χρονος δράστης της επίθεσης

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση – Οι διαφωνίες της Ιταλίας και η πίεση της Ευρωβουλής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίγυπτος, Μενέντεζ,aigyptos, menentez