Στο σκαμνί η FIFA για εκμετάλλευση μεταναστών εργατών - Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στο Κατάρ εν όψει Μουντιάλ 2022

ΑΘΛΗΤΙΚA

Για πρώτη φορά η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα βρεθεί απολογούμενη στα ελβετικά δικαστήρια με αφορμή τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών που δουλεύουν στα εργοτάξια του Κατάρ εν όψει του Μουντιάλ 2022

Από τον Δεκέμβριο του 2010 όταν η FIFA του Σεπ Μπλάτερ έχρισε το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η συζήτηση από την πρώτη στιγμή

στις συνθήκες εργασίας των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών που εργάζονται για την κατασκευή των γηπέδων αλλά και όλων των υπολοίπων έργων που αφορούν τη διοργάνωση.

Η κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά και η FIFA βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο διαφόρων οργανώσεων, ωστόσο για πρώτη φορά η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ελβετική δικαιοσύνη (εκεί όπου είναι και η έδρα της) μετά την προσφυγή της Συνομοσπονδίας των Ολλανδικών Συνδικάτων.

Η Συνομοσπονδία FNV εκπροσωπεί τον Ναντίμ Σαραφούλ Αλάμ, εργάτη από το Μπαγκλαντές, ο οποίος διεκδικεί αποζημίωση κι από την FIFA για τα όσα πέρασε τη διετία 2014-2016 όταν έμενε στο Κατάρ και δούλευε στις κατασκευές που αφορούσαν τη διοργάνωση.

Ο Αλάμ δεν διεκδικεί κάποιο τρελό ποσό από τη FIFA (συνολικά 10.000 ελβετικά φράγκα), αλλά αν τυχόν δικαιωθεί τότε θα ανοίξει η κερκόπορτα για να προσφύγουν και πολλοί ακόμη (υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύρια από τους συνολικά 1.7 εκατ. μετανάστες στο Κατάρ, εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα) ανεβάζοντας τον λογαριασμό σε δυσθεώρητα ύψη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου μέχρι πρόσφατα είχε τονίσει αρκετές φορές ότι δεν είναι δική της ευθύνη οι συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια του Κατάρ, εκφράζοντας όμως την ελπίδα πως το Μουντιάλ θα «βοηθήσει στο να επέλθει αλλαγή στα εργασιακά δεδομένα».

Κατάρσυνθήκες εργασίαςFIFAΜουντιάλ 2022Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα