Στο στόχαστρο η Κίνα για απαγωγές εκδοτών και αρχισυντακτών - Μυστηριώδεις εξαφανίσεις μετά από αποκαλύψεις για την ηγεσία

ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι απαγάγει αυτούς που το επικρίνουν και οι περίεργες, όσο και μυστηριώδεις υποθέσεις παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις!

Ο 51χρονος Κινέζος εκδότης Γκουϊ Μινχάι εξαφανίστηκε έξω από την κατοικία του στην Πατάγια της Ταϋλάνδης τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Mighty Current Media ειδικεύεται σε «ζουμερές» πολιτικές ιστορίες, που είναι απαγορευμένες στην Κίνα. Δύο από τα βιβλία που ετοίμαζε θα είχαν τους τίτλους «Η ιστορία της Πρώτης Κυρίας της Κίνας από μέσα»

και «Οι νταβατζήδες του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος».

Ο Μινχάι, που είναι πολιτογραφημένος Σουηδός πολίτης, λέγεται ότι ετοίμαζε κι άλλο ένα "επικίνδυνο" πρότζεκτ. Μια ιστορία για τις φημολογούμενες παλιότερες ερωμένες του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο εκδοτικός του οίκος, εξάλλου, έχει στο παρελθόν κυκλοφορήσει βιβλία όπως «Το μυστήριο της οικογενειακής περιουσίας του Σι Τζινπίνγκ» και «Η σκοτεινή ιστορία του κόκκινου αυτοκράτορα».

Αντίδραση από Βρετανία

Άλλοι τέσσερις άντρες, στελέχη και συνεργάτες του Μινχάι, εξαφανίστηκαν επίσης, οι τρεις ενώ βρίσκονταν στην Ν. Κίνα το φθινόπωρο που μας πέρασε. Ο τελευταίος που απήχθη ήταν ο στενός συνεργάτης του Μινχάι, Λι Μπο. Τον 65χρονο, που είναι κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου, τον είδαν για τελευταία φορά στις 30 Δεκεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Λι Μπο, που ήταν ο αρχισυντάκτης των "πολιτικών" εκδόσεων του εκδοτικού οίκου, μπορεί να βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ όταν εξαφανίστηκε, όμως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή εξόδου του από την πρώην βρετανική αποικία. Στις 18 Ιανουαρίου, και μετά από συνεχιζόμενες ενοχλήσεις από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, οι κινεζικές αρχές απάντησαν γραπτώς ότι o εξαφανισμένος αρχισυντάκτης βρίσκεται στην Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε μυστηριώδεις τις συνθήκες του ταξιδιού του Λι στην Κίνα, ρίχνοντας βέλη για "πρωτοφανή παραβίαση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ".

Δήλωση μεταμέλειας με βίντεο

Το γεγονός ότι πέντε άτομα που σχετίζονται με «ευαίσθητες» πολιτικές αποκαλύψεις για την κυβέρνηση της Κίνας εξαφανίστηκαν, μάλιστα οι δυο εκτός Κίνας, θεωρείται από πολλούς διόλου τυχαίο. Αναπόφευκτα, έχει προκαλέσει την περιέργεια του ξένου Τύπου, των αρχών σε άλλες χώρες αλλά κι έντονες διαμαρτυρίες από Κινέζους που ζουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Πριν από λίγες μέρες, και μετά τον σάλο που έχει προκληθεί, η κρατική τηλεόραση της Κίνας πρόβαλε ένα δεκάλεπτης διάρκειας βίντεο με τον Μινχάι. Στο βίντεο ο εκδότης εμφανίζεται να λέει ότι επέστρεψε οικειοθελώς στην Κίνα για να δικαστεί για ένα σοβαρό τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί, μεθυσμένος, πριν 12 χρόνια. Επέμεινε ιδιαίτερα στο να παραιτηθεί από κάθε δυτική προστασία: "Αν κι έχω σουηδική υπηκοότητα, είμαι Κινέζος και επιθυμώ η σουηδική κυβέρνηση να σεβαστεί την προσωπική μου επιλογή και να με αφήσει να λύσω μόνος μου τα προβλήματά μου».

Δέκα χρόνια φυλακή σε εκδότη

Τα τελευταία δυο χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στην Κίνα. Δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες εκδοτικών οίκων, στελέχη ΜΜΕ, ποιητές, συγγραφείς. Το κοινό στοιχείο είναι ότι όλοι τους έπαιρναν ανοιχτά στάση υπέρ της ελευθεροτυπίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν κριτικοί απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση στην οποία καταλόγιζαν λογοκρισία και αυταρχισμό.

Ο εκδότης Γιάο Γουεντιάν, που είχε σκοπό να βγάλει βιβλίο για τον Σι Τζινπίνγκ, κρατήθηκε για τρεις μήνες από τις κινεζικές αρχές τον Ιανουάριο του 2014. Στην συνέχεια, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για δέκα χρόνια με άλλη πρόφαση, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Το βίντεο του Μινχάι δεν είναι το μόνο τηλεοπτικό ντοκουμέντο «ξαφνικής προσωπικής κρίσης συνειδήσεως» που έχει προβληθεί στην Κίνα.

"Εξομολόγηση" από επικεφαλής ΜΚΟ

Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, bloggers κ.α. έχουν παρελάσει από την κρατική κινεζική τηλεόραση σε «εξομολογητικά» βίντεο

ακόμη και πριν πάει η υπόθεσή τους σε δίκη. Όλα τους βγάζουν μια αίσθηση εξαναγκασμού.

Το πιο πρόσφατο μεταδόθηκε από τα κινεζικά Μέσα στις 19 Ιανουαρίου. Στο βίντεο εμφανίζεται ένας Σουηδός, ονόματι Πίτερ Ντάλιν, ο οποίος ήταν επικεφαλής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πεκίνο και συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Ντάλιν φαίνεται να λέει στο βίντεο: «Παραβίασα τον κινεζικό νόμο με τις δραστηριότητές μου. Έβλαψα την κινεζική κυβέρνηση. Έβλαψα συναισθηματικά τον κινεζικό λαό. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη». Στο βίντεο εμφανίζεται κι ένα άλλο άτομο που, αφού πρώτα λέει ότι στο παρελθόν δούλεψε με τον Ντάλιν, αποκαλεί τον Σουηδό «εκπρόσωπο των ξένων αντι-κινεζικών δυνάμεων στην Κίνα».

Όσον αφορά τον Μινχάι, δεν είχε δώσει κανένα δείγμα ότι σχεδίαζε να επιστρέψει στην Κίνα για να... ελαφρύνει την δική του... συνείδηση. Στις 17 Οκτωβρίου, την ημέρα της εξαφάνισης, επέστρεφε στο σπίτι του μετά τα ψώνια με μια σακούλα τρόφιμα. Κάποιος τον πλησίασε, μπροστά από το θυρωρείο της εισόδου και αφού οι δυο τους συνομίλησαν, ο εκδότης έδωσε τα τρόφιμα στον θυρωρό να τα βάλει στο ψυγείο του διαμερίσματός του. Στην συνέχεια μπήκε σε αυτοκίνητο με τον άγνωστο άνδρα κι εξαφανίστηκε. Στο διαμέρισμά δεν υπήρχε κανένα σημάδι επικείμενης αναχώρησης. Ακόμη και τα φάρμακά του παρέμεναν εκεί.

Τον Νοέμβριο ο Μινχάι τηλεφώνησε στον θυρωρό του και του ζήτησε να ανοίξει το διαμέρισμά του σε κάτι φίλους. Κατόπιν τέσσερα άτομα μπήκαν στο σπίτι του εκδότη, έμειναν μισή ώρα κι έφυγαν με το λάπτοπ του κι άλλα αντικείμενα. Τα άτομα έχουν καταγραφεί στο κλειστό κύκλωμα της πολυκατοικίας.

Φοβούνται για αντίποινα και όσοι έχουν φύγει

Η εξαφάνιση στο διάστημα 22-24 Οκτωβρίου και των Λουϊ Μπο (γενικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου), Λαμ Γουϊνγκ Κέι (διευθυντής καταστήματος στον οίκο του Μινχάι) και Σεούνγκ Ζιπίνγκ (συνεργαζόμενος με τον εκδοτικό οίκο) προκάλεσαν έξαρση σεναρίων και κατηγοριών για το Πεκίνο.

Κινέζοι αντιφρονούντες που ζουν στο εξωτερικό ανησυχούν μήπως πέσουν κι αυτοί θύματα απαγωγής. Ειδικά όσοι έχουν καταφύγει στην Ταϋλάνδη που από το 2014 έχει Χούντα. Η χώρα έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο και ήδη έχει απελάσει Κινέζους αντιφρονούντες στην Κίνα. Κι ας διέθεταν όλα τα επίσημα προσφυγικά πιστοποιητικά. Το αλισβερίσι Ταϋλάνδης - Κίνας προκάλεσε επίσημη επίπληξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κινέζοι που ζουν στην Ευρώπη, αλλά και πολλοί άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από τις πρεσβείες της Κίνας απαιτώντας να γίνει γνωστό το τι ακριβώς έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις «εξαφάνισης» κι αν τελικά γίνονται απαγωγές από το κινεζικό κράτος.

ΚίνααπαγωγέςεξαφανίσειςαυταρχισμόςλογοκρισίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα