Στοχεία σοκ από τον ΠΟΥ: Μόνο το 2015 αυτοκτόνησαν 788.000 άνθρωποι - 300 εκατ. πάσχουν από κατάθλιψη

ΥΓΕΙΑ

Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των καταθλιπτικών ανθρώπων παγκοσμίως, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα του Π.Ο.Υ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού για το 2015 οι πάσχοντες από καταθλιπτική διαταραχή έχουν φθάσει στα 300 εκατομμύρια κι αντίστοιχος είναι ο αριθμός των πασχόντων από αγχώδη διαταραχή.

Μέσα σε μία δεκαετία (2005-2015) εμφανίζεται ραγδαία αύξηση κατά 18%.

Η κατάθλιψη συγκαταλέγεται από τον ΟΗΕ

ως η βασική αιτία για την αναπηρία.

Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας ο ΠΟΥ έχει εκπονήσει την εκστρατεία «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη» κι έχει αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου στην συγκεκριμένη ασθένεια.

Η κατάθλιψη συγκαταλέγεται από τον ΟΗΕ ως η βασική αιτία για την αναπηρία.

Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας ο ΠΟΥ έχει εκπονήσει την εκστρατεία «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη» κι έχει αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου στην συγκεκριμένη ασθένεια.

Σκοπός είναι να απελευθερωθεί ο κόσμος και να μιλήσει ανοικτά για το πρόβλημα του, αναζητώντας βοήθεια, καθώς πρόκειται για μία πολύ ύπουλη ασθένεια, εμφανίζοντας παραπλανητικά σημάδια.

Αυτοκτονίες

Μόνον το 2015 εκτιμάται ότι 788.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν. Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι, που αποπειράθηκαν, χωρίς να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους.

Οι αυτοκτονίες συνιστούν το 1,5% των θανάτων παγκοσμίως, ένα ποσοστό, που τις κατατάσσει στην κορυφή των 20 επικρατέστερων θανάτων για το 2015.
Στις ηλικίες 15-29 αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου για το 2015 σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα ποσοστά αυτοκτονιών ποικίλλουν ανά κάθε περιοχή του Π.Ο.Υ. , ανά φύλο με λιγότερες από 5 γυναίκες ανά 100.000 στις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της Αμερικής και φθάνει στους 20 ανά 100.000 στους άνδρες στις χώρες υψηλών εισοδημάτων, όπως και στις χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Νοτιοανατολική Ασία.

Το 78% των αυτοκτονιών καταγράφονται στις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα κατά το 2015.

Ορισμοί

Οι καταθλιπτικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από την θλίψη, την απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, αίσθημα ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, αίσθηση κούρασης και έλλειψη συγκέντρωσης. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μακροχρόνια ή περιστασιακή και την ουσιαστική αλλοίωση της ικανότητας ενός ατόμου να λειτουργήσει στην εργασία, στο σχολείο ή την αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής. Στην πλέον σοβαρή της μορφή η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Η καταθλιπτική διαταραχή περιλαμβάνει δύο υποκατηγορίες:

μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή-καταθλιπτικό επεισόδιο, που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η καταθλιπτική διάθεση, η απώλεια ενδιαφέροντος και χαράς και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Αναλόγως του αριθμού και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ήπιο, μεσαίο ή σοβαρό.

Η δυσθυμία είναι μία επίμονη ή χρόνια μορφή ήπιας κατάθλιψης. Τα συμπτώματα της δυσθυμίας είναι παρόμοια με το καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά είναι λιγότερο έντονη και μπορεί να διαρκούν περισσότερο.

Μία επιπλέον σημαντική διάκριση αφορά στην κατάθλιψη ανθρώπων με ή χωρίς ιστορικό μανιακών επεισοδίων.
Η διπολική συναισθηματική διαταραχή συνήθως χαρακτηρίζεται και από μανιακό και από καταθλιπτικό επεισόδιο με περιόδους ομαλής συμπεριφοράς ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

Ένα μανιακό επεισόδιο περιλαμβάνει αυξημένη διάθεση και ενέργεια προκαλώντας υπερδραστηριότητα, ακατανίκητη ανάγκη για διαρκή ομιλία και μειωμένη ανάγκη για ύπνο.
Οι αγχώδεις διαταραχές αναφέρονται σε μία σειρά ψυχικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από την άγχος, φόβο, πανικό, φοβίες, ψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Τα επίπεδα κυμαίνονται επίσης από ήπια, μέτρια έως και πολύ βαριά.
Η διάρκειά τους τις καθιστούν περισσότερο ως χρόνια παρά ως παροδική ή ενός και μόνον επεισοδίου.

Πηγή: euronews

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςαυτοκτονίακατάθλιψηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα