Στοχευμένα μέτρα για να βγει η οικονομία από τη «διασωλήνωση»

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί «έμφραγμα», όχι μόνο σε άμεσα πληττόμενους κλάδους, αλλά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς.

Σήμερα το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πλέον ορατό, αν και όχι ακόμη τόσο κοντά όσο θα θέλαμε. Η έναρξη των εμβολιασμών στις αρχές του έτους άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, που δεν υπήρχε πριν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η κατάσταση παραμένει αρκετά ευμετάβλητη και αβέβαιη.

Πλέον, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, κινδυνεύουν περισσότερο

από ποτέ. Γιατί σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν έχουν πια «λίπος» να κάψουν. Δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν εξ ιδίων τις υποχρεώσεις τους, την ώρα που οι τζίροι καταρρέουν – και σε ορισμένους κλάδους έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Είναι αλήθεια ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν ληφθεί ήδη γενναία μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα ικανοποιώντας και ορισμένες από τις προτάσεις της επιχειρηματικότητας. Είναι, όμως, απαραίτητο οι παρεμβάσεις αυτές να διατηρηθούν και να ενισχυθούν με στοχευμένο τρόπο, μέχρι να λήξει πανδημία και να μπορέσει η οικονομία να βγει με ασφάλεια από τη σημερινή «διασωλήνωση», ώστε η ζημιά στην πραγματική οικονομία να μη γίνει μη αναστρέψιμη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θεωρήθηκε ως πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, καθυστερεί απελπιστικά καθώς εκκρεμεί η έγκριση των προτάσεων αρκετών χωρών. Έτσι στερείται η δυνατότητα από χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν καταθέσει άρτιες και εμπρόθεσμες προτάσεις, να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Σε πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών – αντί της συνέχισης ανούσιων αντιπαραθέσεων με εταιρίες ή με τρίτες χώρες – καθώς και η έγκαιρη εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια και να στηριχθεί η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης φέτος. Εξίσου επιτακτική είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό για τη στήριξη των οικονομιών.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους των κρατών – μελών της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια πρέπει να έχουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δυστυχώς και στην περίπτωση της πανδημίας δεν επέδειξαν την πρέπουσα στάση, κλείνοντας ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οφείλουν, λοιπόν, οι τράπεζες να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, η αύξηση των επενδύσεων, στη βάση ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου, αποτελεί ζητούμενο ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά την πανδημία. Ακόμη και πριν εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση, γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες, μεγάλες επενδύσεις, με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς και σε νέες υποδομές, που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται επενδύσεις που θα μετασχηματίσουν την παραγωγική βάση της χώρας, θα διαμορφώσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο διαφοροποιημένο, υγιές και ανθεκτικό.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα