Στοματική υγιεινή: Από τι κινδυνεύει ο εγκέφαλος αν αμελείς το βούρτισμα των δοντιών

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που βουρτσίζουν τα δόντια τους όποτε το θυμούνται και όχι με συνέπεια πρωί και βράδυ, ξανασκεφθείτε το.

Ολοένα περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν πως η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε άνοια.

Η άνοια χαρακτηρίζεται από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία αρχίζει πολλά χρόνια πριν από την εκδήλωσή της. Οι πάσχοντες εκδηλώνουν ολοένα εντονότερη διαταραχή στην μνήμη, την σκέψη, την λήψη αποφάσεων.

Οι επιστήμονες δεν

γνωρίζουν πώς ακριβώς οδηγεί στην άνοια η κακή στοματική υγιεινή. Πιστεύουν όμως ότι κάποιο ρόλο παίζει το μικροβίωμα του στόματος, δηλαδή οι αποικίες των στοματικών βακτηρίων που όλοι φέρουμε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Aging Research Reviews. Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Yang-Ming Chiao Tung (NYCU) της Ταϊβάν ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 28 προγενέστερων συνδυασμένων αναλύσεων (μεταναλύσεων) για το θέμα.

Στόχος τους ήταν να αποσαφηνίσουν τους παράγοντες που εξηγούν την σχέση ανάμεσα στα δόντια και την άνοια, ώστε να προχωρήσουν σε ενημερωμένες συστάσεις προς το κοινό.

To συμπέρασμά τους ήταν πως όσοι δεν βουρτσίζουν με συνέπεια τα δόντια τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εκδηλώνουν περιοδοντίτιδα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chia-Shu Lin, καθηγητής στο Τμήμα Οδοντιατρικής και στο Ινστιτούτο Επιστήμης του Εγκεφάλου στο NYCU.

Εισβολή στον εγκέφαλο

Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και των άλλων ιστών γύρω από τα δόντια. Δίχως θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Το πρώτο στάδιό της είναι η ουλίτιδα, η οποία είναι σοβαρή λοίμωξη των ούλων που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα.

Λόγω της γειτνίασης της στοματικής κοιλότητας με τον εγκέφαλο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή αυτή μπορεί να τον επηρεάσει. Όντως, μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας σχετίζεται με την συρρίκνωση του ιπποκάμπου. Ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη.

Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει ίχνη του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, στον εγκέφαλο ασθενών που είχαν χάσει τη ζωή τους από νόσο Αλτσχάιμερ. Το βακτήριο αυτό είναι η πιο συχνή αιτία περιοδοντίτιδας.

«Τα μικρόβια αυτά μπορεί να εισβάλλουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν βλάβες στον νευρικό ιστό», σχολίασε ο Dr. Satoshi Yamaguchi, αναπληρωτής καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν πως μπορεί κάποιος να αποφύγει την άνοια βουρτσίζοντας συχνά τα δόντια του, έσπευσε να διευκρινίσει ο Dr. Lin. Η άνοια είναι πολυπαραγοντική νόσος, τόνισε. Ως φαίνεται, όμως, η κακή στοματική υγιεινή είναι ένας από τους συμβάλλοντες παράγοντες. Επομένως, η φροντίδα των δοντιών μπορεί να αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος: Πότε οφείλεται σε πρόβλημα στον αυχένα

Γρίπη: Οι γιατροί προειδοποιούν για ασυνήθιστα έντονα συμπτώματα

Ιώσεις: Ποιες λοιμώξεις κυκλοφορούν και προσβάλλουν τα παιδιά – Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στοματική,stomatiki