Στον… αέρα η Γαλλία: Η νέα πολιτική κρίση, ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος και τα σενάρια για τον προϋπολογισμό του 2025

Προς την πτώση της βαδίζει, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η κυβέρνηση της Γαλλίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να μην αποδεχτεί την αύξηση των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης που ζητούσε η αντιπολίτευση και ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του δίνει τη δυνατότητα να νομοθετεί ερήμην της Εθνοσυνέλευσης.

Όπως, κατόπιν αυτού, ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν

πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, που αν υπερψηφιστεί (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη) θα οδηγήσει στην πτώση της και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό, αφού τα κόμματα της αντιπολιτευσης από κοινού έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχοντας παραμείνει στην εξουσία μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι δυο είναι τα πιθανότερα ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να ορίσει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος Μακρόν έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει,με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.

Background to the political situation in France. There have been 130 votes of no confidence during the 5th Republic, only one got through, in 1962. There may be a coup de théâtre on Wednesday but it looks like Michel Barnier’s government is already history https://t.co/s2ig3ohDHd

— Agnes C. Poirier (@AgnesCPoirier) December 2, 2024

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζόμενη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί το 2025 η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημόριων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης. Στην αντίθετη περίπτωση η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, λαμβανομένου υπόψη πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος.

«Αναλάβετε την ευθύνη» – Ο Μελανσόν καλεί τον Μακρόν να παραιτηθεί

Αφού ο Μισέλ Μπαρνιέ ενεργοποίησε το Άρθρο 49.3, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας υποστήριξε την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αριστερά και κάλεσε για άλλη μια φορά τον Εμανουέλ Μακρόν να «παραιτηθεί» ώστε η Γαλλία να επιστρέψει στην «καθολική ψηφοφορία».

«Πόσα άλλα σκοπεύει να φθείρει ο Μισέλ Μπαρνιέ πριν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και αναλάβει τις ευθύνες του;» ρώτησε ο Ζαν Λικ Μελανσόν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube.

«Επειδή η χώρα δεν ήθελε να δώσει την πλειοψηφία στο κόμμα του κ. Μακρόν, αφού η Βουλή δεν έδωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση που διόρισε, αφού δεν υπάρχει πλειοψηφία για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του, τότε ο υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση πρέπει να λάβει ευθύνη», πρόσθεσε το

Place au peuple

Retrouvez mon intervention sur le 49.3 du gouvernement Barnier, la #MotionDeCensure et #MacronDemission.

https://t.co/3pxyZV9yBQ pic.twitter.com/scTefEMauY

— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) December 2, 2024Χρηματοπιστωτικός κίνδυνος

Η Γαλλία είναι τώρα προετοιμασμένη για μια αντίδραση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η κρίση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να δηλώνουν ότι η Γαλλία αποτελεί χειρότερο πιστωτικό κίνδυνο από την Ελλάδα, το χρέος της οποίας παραλίγο να γονατίσει την ευρωζώνη λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ και το χάος είναι πιθανό να στείλει ωστικά κύματα πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της.

«Οι Γάλλοι ζητούν και περιμένουν σταθερότητα», είπε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και εγώ αναλαμβάνω τη δική μου».

Το κόστος δανεισμού του γαλλικού 10ετούς κρατικού δανεισμού διευρύνθηκε σε σχέση με το κόστος της Γερμανίας τη Δευτέρα, αγγίζοντας νέα υψηλά 12 ετών.

Το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού της Γαλλίας και της Γερμανίας αυξήθηκε απότομα, μετά την ενεργοποίηση του 49,3 και το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων διάρκειας δέκα ετών διαμορφώθηκε στο 2,92% και το γερμανικό του ισοδύναμο, που θεωρείται σημείο αναφοράς σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ήταν στο 2,04%. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο επιτοκίων, που ονομάζεται spread, ανήλθε σε 0,88 ποσοστιαίες μονάδες, επίπεδο συγκρίσιμο με το 2012.

Διαβάστε επίσης:

Ξύπνησε ο εφιάλτης στη Συρία: Λουτρό αίματος από τις επιθέσεις ανταρτών στο βορρά – Ο ρόλος της Τουρκίας

Οι σεξεργάτριες στο Βέλγιο έχουν πλέον άδεια μητρότητας και πληρωμένη αναρρωτική στην πρώτη νίκη για τα εργασιακά δικαιώματα παγκοσμίως

Χάντερ Μπάιντεν: «Ασπίδα» από τον Λευκό Οίκο στον γιο του Αμερικανού προέδρου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στον…, Γαλλία, ϋπολογισμό, 2025,ston…, gallia, ypologismo, 2025