Στον αέρα βίζα - συμφωνία

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Φρένο του Ευρωκοινοβουλίου στην ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.

«Στον αέρα» βρίσκεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια μετά τις 20 Μαρτίου 2016, ύστερα από την απόρριψη από την ολομέλεια της Ευρωβουλής της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την άρση της βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες από τον Ιούνιο του 2016.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να ικανοποιήσει και τα 72

προαπαιτούμενα κριτήρια ώστε κατόπιν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του Πολωνού προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στον κανόνα της ισονομίας και της ισότητας που διέπει τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. και τα υπό ένταξη μέλη.

Καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα 66 από τα 72 κριτήρια (μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι τα βιομετρικά διαβατήρια και η έναρξη της επανεισδοχής από την Ελλάδα των προσφύγων και μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο), επικρατούσε η πεποίθηση ότι η Ε.Ε., ύστερα και από τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, θα ικανοποιούσε το αίτημα των Τούρκων σε μια ακόμα κίνηση «καλής θέλησης» - ή κατ’ άλλους γονυκλισία - της Ευρώπης στον «ωμό» εκβιασμό της κυβέρνησης Ερντογάν με αντάλλαγμα τον έλεγχο τον προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Μείωση ροών 85%

Ως εκ... θαύματος τις τελευταίες 40 ημέρες τα δρομολόγια των δουλεμπόρων από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μειώθηκαν κατά 85% συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου. Η κατακόρυφη πτώση οφείλεται στο οριστικό κλείσιμο της βαλκανικής οδού προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και στην καλύτερη αστυνόμευση των ακτών και τουρκικών χωρικών υδάτων από την τουρκική ακτοφυλακή, που έως πρότινος αρκούνταν σε ρόλο «παρατηρητή».

Κανένας όμως δεν είναι σε θέση να προβλέψει την αντίδραση της Τουρκίας, μετά το νέο «πάγωμα» των διαδικασιών για την άρση της βίζας. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τη δημόσια απειλή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πως «θα αφήσει να γεμίσει η Ευρώπη με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες». Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τα δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα κέρδη των Τούρκων δουλεμπόρων από τη διακίνηση των προσφύγων και μεταναστών.

«Πράσινο φως» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατήρηση για άλλους έξι μήνες των εσωτερικών ελέγχων που έχουν επιβάλει Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία για τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.

Παγιώνεται η άρση της Σένγκεν

Η Κομισιόν παρουσίασε την Τετάρτη την πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία περιλαμβάνει μόνιμο μηχανισμό κατανομής προσφύγων με στόχο να αποφορτιστούν χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς και χρηματικά πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα για τις χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με το σχέδιο κατανομής.

Ως προς τη διατήρηση των εσωτερικών ελέγχων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επισήμανε πως παραμένουν σοβαρές ανεπάρκειες ως προς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. εκ μέρους της Ελλάδας, ως εκ τούτου οι εσωτερικοί έλεγχοι θα πρέπει να διατηρηθούν: «Υπάρχει ακόμη σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά μας σύνορα και μεγάλοι αριθμοί μεταναστών παραμένουν στην Ελλάδα. Συνεπώς, από τη στιγμή που παραμένουν σοβαρές ανεπάρκειες στη διαχείριση των συνόρων [εκ μέρους της Ελλάδας], κάποιοι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να διατηρηθούν».

Τα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με την έκθεση των επιτρόπων, παρατηρούνται κυρίως στις διαδικασίες ταυτοποίησης και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα hotspots, καθώς και στην ελλιπή ενημέρωση από την ελληνική πλευρά σχετικά με την ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας.

Από την άλλη, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην πρόοδο που παρατηρείται όσον αφορά τη βελτίωση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και στον περιορισμό των ροών από τα τουρκικά παράλια το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την τελευταία παράμετρο βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξε το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, που έστρεψε τους πρόσφυγες ξανά προς τη Λιβύη και τις ακτές της νότιας Ιταλίας, μετατρέποντας ξανά τη Μεσόγειο σε «υγρό τάφο» για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Φυσικά οι Ευρωπαίοι εταίροι «ποιούν την νήσσαν» σχετικά με την ανύπαρκτη εφαρμογή της συμφωνίας μετεγκατάστασης στα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. τουλάχιστον 60.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Χαρακτηριστικά από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας έως και τα μέσα Απριλίου από την Ελλάδα προς τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είχαν μετεγκατασταθεί μόλις 615 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ακόμη τεράστια κενά παρατηρούνται στις υπηρεσίες ασύλου που λειτουργούν εντός των hotspots με συνέπεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν από εβδομάδες έως και μήνες για την εξέταση των αιτήσεών τους. Σε αυτή τη χαοτική κατάσταση έχει συμβάλει και η Ε.Ε., αφού δεν έχει τηρήσει - και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ούτε πρόκειται - τη συμφωνία με την ελληνική πλευρά για την αποστολή 2.500 υπαλλήλων προς ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.

«Καζάνι» τα hotspots

Εγκλωβισμένοι στα κέντρα κλειστής «φιλοξενίας», που στην ουσία έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, παραμένουν περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες και κανείς από την επίσημη πολιτεία δεν είναι σε θέση να τους πει τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη για τους περισσότερους από αυτούς - οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου - έχει παρέλθει προ πολλού το ανώτατο όριο κράτησης και η πολιτεία υποχρεούται να τους αφήσει ελεύθερους, ενώ τα επεισόδια εντός των προσφυγικών καταυλισμών μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Επιπλέον σε κυβερνητικό φιάσκο κατέληξε η επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού του Πειραιά μέχρι τη Μ. Εβδομάδα. Το Πάσχα ήρθε, πέρασε και κοντεύει το καλοκαιράκι με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πύλη Ε1 και την πέτρινη αποθήκη, υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

ευρωκοινοβούλιοΤουρκίαβίζαΕΕIssue: 1915Issue date: 05-05-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα