Στον ανακριτή Διαφθοράς εντός Απριλίου στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται για απιστία

ΕΛΛAΔΑ

Το κατώφλι του Ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη θα περάσουν στα μέσα Απριλίου οι πρώτοι κατηγορούμενοι, μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που καλούνται να λογοδοτήσουν για απιστία στην υπόθεση της αξιοποίησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Ο ανακριτής, απέστειλε ήδη κλήσεις σε απολογία σε κατηγορούμενους εμπειρογνώμονες, της περιόδου 2013 - 2014, οι οποίοι έχουν λάβει προθεσμίες για τις απολογίες τους για τα μέσα Απριλίου και μετά.

Ο φάκελος της δικογραφίας που χειρίζεται ο ανακριτής αφορά

τα 28 ακίνητα, πέντε κτήρια των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY, πέντε κτήρια της Αστυνομίας, το κτήριο του Κεράνη κ.α που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Η επίμαχη συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες καλούνται ενώπιον του ανακριτή σε απολογία βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ερεύνησαν την υπόθεση οι οποίοι έκριναν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων "παρ’ ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής". Οι Εισαγγελείς εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ .Αναφέρονται επίσης, σε "επαχθείς μισθωτικούς όρους" που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία της υπεξαίρεσης για την οποία βαρύνονται τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, για την οποία η έρευνα του Κώστα Σαργιώτη συνεχίζεται. Η κατηγορία για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την μη απόδοση τόκων μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες, να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του ΔΣ δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

Ο Κώστας Σαργιώτης χειρίζεται και την δικογραφία για υπεξαίρεση σε βάρος των επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κατηγορία που αφορά την μη απόδοση στο Δημόσιο των τόκων που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ταμείου από το ποσό των περίπου 612 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

ΤΑΙΠΕΔκατηγορούμενοιανακριτής ΔιαφθοράςεμπειρογνώμονεςακίνηταHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα