Στρατηγική βήμα βήμα, μέτρα κατόπιν εορτής

Στο έτερο ζήτημα της περιόδου, στην ακρίβεια, μετατοπίζεται σήμερα η συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς διεξάγεται στη Βουλή προ ημερησίας λόγω του σχετικούς αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρα.

Η αντιπαράθεση για την πανδημία, και το τρέχον κύμα με την εκτόξευση κρουσμάτων και θανάτων κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα

μέτρα (κατά κανόνα μέτρα περιορισμών στους ανεμβολίαστους) και τη δήλωση-απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κοινώς, ίσως για λίγες μέρες να υπάρξει ύφεση στον καυγά για την πανδημία του covid-19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά στένεψε λίγο ακόμη τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, με απώτερο στόχο την ώθηση στον εμβολιασμό. Και λέμε «λίγο», διότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιτρέπεται η είσοδος ανεμβολίαστων πολιτών σε βασικές δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, οι Εκκλησίες και τα κομμωτήρια θα επιτρέπεται έστω με την επίδειξη ράπιντ τεστ, ενώ μόνο η χρήση μάσκας θα αρκεί για την είσοδο σε σούπερμαρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και φαρμακεία. Ωστόσο, όχι σε δραματικό βαθμό, τέτοιο που να θεωρείται ανάλογος με το λοκντάουν τύπου Αυστρίας, για το οποίο τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας – η Αυστρία τελικά ανακοίνωσε μια μέρα μετά, καθολικό, οριζόντιο λοκντάουν.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε μια δέσμη άμεσων και επειγόντων μέτρων: επίταξη ιδιωτικών κλινικών, «πόρτα – πόρτα» εκστρατεία ενημέρωσης, με συνδρομή κινητών μονάδων σε συνεργασία με την ΠΦΥ, τεστ για όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, ακύρωση στις μειώσεις δαπανών για την Υγεία το 2022 για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ακύρωση των συγχωνεύσεων σε 1.000 σχολικά τμήματα που προωθεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και παράλληλα, προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να αραιώσουν τα τμήματα, πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΕ με αύξηση λεωφορείων ή και επίταξη οχημάτων.

Επίσης, υπέδειξε μια επαγγελματική κατηγορία, τους αστυνομικούς, για την οποία ζήτησε αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με τους εμβολιασμούς. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας, στην on camera δήλωσή του απέφυγε την λέξη «υποχρεωτικότητα», μια μέρα μετά η θέση αυτή εξειδικεύτηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους αστυνομικούς, μετά από αυτή που επιβλήθηκε στους υγειονομικούς, όχι όμως με δυσανάλογες ποινές όπως η αναστολή στους υγειονομικούς, της όποιας άλλωστε ζητά την ανάκληση, αλλά ελαφρύτερες ή αναλογικές ποινές όπως να πληρώνουν από την τσέπη τους οι αστυνομικοί τα απαιτούμενα τεστ όταν προσέρχονται στην υπηρεσία τους.

Είτε θεωρεί κανείς «λάιτ» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και «αυστηρά» αυτά του Τσίπρα, είτε τα θεωρεί «σκληρά» ενώ θεωρεί ανεφάρμοστα αυτά που ανακοίνωσε ο δεύτερος, το θέμα είναι πως τα μέτρα αυτά που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, έρχονται έτσι κι αλλιώς αργά, και τα μεν και τα δε.

Μια μέρα μετά την «αναμέτρηση» πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από τα ποια μέτρα είναι τα κατάλληλα να αντιμετωπίσουν το τρέχον σκληρό πανδημικό κύμα, με παρέμβασή του ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας υπογράμμισε ότι το 4o κύμα έχει «χαθεί», δεν μπορεί ούτε να μετριαστεί πόσο μάλλον να αναχαιτιστεί, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα έχουν απόδοση σε 1,5 μήνα, επομένως μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή «ενός βίαιου 5ου κύματος». Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί γίνονται μαζικά και όχι με το σταγονόμετρο. Μάλιστα, ανέφερε ότι, αν θέλαμε να έχουμε αποτροπή του 4ου κύματος, τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από τον Ιούνιο! Τότε που η κυβέρνηση καλλιεργούσε κλίμα κανονικότητας ελέω τουρισμού και αρνούνταν να δει πέρα από τη μύτη της.

Όλα δείχνουν ότι θα πορευτούμε με την βήμα βήμα στρατηγική της κυβέρνησης, στρατηγική η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση βασίστηκε μέχρις εδώ πάντα στο αισιόδοξο σενάριο και αρνήθηκε να μπει στη λογική μακροπρόθεσμης πρόβλεψης και στρατηγικής, ουκ ολίγοι της έχουν ασκήσει κριτική το τελευταίο διάστημα ότι κινήθηκε στη λογική η πανδημία τελειώνει, όταν οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το αντίθετο. Προς το παρόν λοιπόν η κυβερνητική στρατηγική ποντάρει σε φυσική ανοσία όσων νοσούν, στην σχετική αύξηση εμβολιασμών με 1η δόση ως απόρροια της πίεσης προς ανεμβολίαστους, στην 3η δόση και τη λήξη του πιστοποιητικού στους 7 μήνες, και την οριακή αντοχή του εξαντλημένου ΕΣΥ.

Σαφώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες ξαναμπαίνουν σε καθολικό λοκντάουν, ωστόσο μέχρις στιγμής αποκλείει μια τέτοια επιλογή λόγω της οικονομικής στήριξης που θα απαιτείτο προς επιχειρήσεις, επαγγελματίες, νοικοκυριά. Προς το παρόν το σχέδιο της κυβέρνησης «για να σωθούν τα Χριστούγεννα» περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Αν σε λίγες μέρες το «να σωθούν τα Χριστούγεννα» απαιτεί και κάτι παραπάνω (ίσως και κάτι πολύ παραπάνω – ο νοών νοείτο) «κοντός ψαλμός αλληλούια».

Διαβάστε επίσης:

Αρνητές παντός καιρού

Πώς να μην «γκετοποιηθεί» το ιστορικό Κέντρο

Το «οξείδιο» του χρόνου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατηγική,stratigiki