Συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Σήμερα αποφασίζει το ΕΣΕΠ

Πολιτική

Το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου. Αν και η Ν.Δ. συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην Πειραιώς έχουν επεξεργαστεί δύο επιμέρους λύσεις, διαφορετικές από αυτή που καταθέτει η κυβέρνηση. Η μια λύση

την οποία προωθεί η Ν.Δ. αφορά τη διεύρυνση του ΚΥΣΕΑ και η δεύτερη οδηγεί στη δημιουργία ενός διακριτού οργάνου, το οποίο, βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις θα αποτελεί εισηγητικό όργανο προς τον πρωθυπουργό. Η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα θα συμπεριλάβει και συζήτηση «γύρω από τα τρέχοντα θέματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και, φυσικά, το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στα τρέχοντα θέματα εντάσσονται οι πρόσφατες επαφές Ελλάδας - Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που εξακολουθεί να οδηγεί σε εντάσεις. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή κινητικότητα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στη διάρκεια περιοδείας του αρχηγού ΓΕΣ Γιώργου Καμπά σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής. Γύρω στις 8.45 το πρωί, την ώρα που το ελικόπτερο Χιούι που μετέφερε τον κ. Καμπά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Ρω, σε απόσταση περίπου ενός μιλίου νότια από το νησί, πέταξε ένα τουρκικό F-16. Παρά το γεγονός ότι το ελικόπτερο δεν παρενοχλήθηκε, συνολικά τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε συνολικά 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων, τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία τρεις φορές με ελληνικά μαχητικά του ίδιου τύπου που είχαν απογειωθεί από το Καστέλλι και τη Σούδα. Αργότερα, το μεσημέρι καταγράφηκαν ακόμα δύο εμπλοκές, ανεβάζοντας σε συνολικά πέντε τον αριθμό τον εικονικών αερομαχιών της χθεσινής ημέρας.

Την κατάσταση στο Αιγαίο και δη τις αλλαγές που επιφέρει στην επιχειρησιακή δράση της Πολεμικής Αεροπορίας η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και drones από τους Τούρκους θίγουν με κοινή ερώτησή τους οι αρμόδιοι υπεύθυνοι των τομέων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, ζητούν να μάθουν τον ακριβή αριθμό παραβιάσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους τελευταίους 12 μήνες και αν η Ελλάδα έχει ενημερώσει εταίρους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για αυτές. Ζητούν, επίσης, να μάθουν για τη νέα διπλωματική και επιχειρησιακή στρατηγική, αλλά και αν η Ελλάδα «πρόκειται να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικότερου και λιγότερου κοστοβόρου τρόπου αντιμετώπισης της νέας αυτής πρακτικής της Τουρκίας, καθώς προς το παρόν για την αναχαίτιση της παραβατικής συμπεριφοράς των UAVs χρησιμοποιούνται από την πλευρά μας επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο καθιστά πολλαπλασίως ακριβότερη την ελληνική αντίδραση».

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ θα συζητηθεί και η έκθεση που κατέθεσε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Ηδη οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές σχολιάζουν την έκθεση, η οποία ουσιαστικά προτείνει μια νέα διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα του Κραν-Μοντανά, που, όπως είναι γνωστό, κατέληξε σε ναυάγιο το καλοκαίρι του 2017.

ΚΥΣΕΑΣυμβούλιο Εθνικής ΑσφαλείαςΕΣΕΠυπουργείο ΕξωτερικώνΓΕΣΑιγαίοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα