Συμφωνία για δίμηνο διάλογο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού - Αμοιβαίες παραχωρήσεις από Γεννηματά και Θεοδωράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία για τη δημιουργία "επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία", με αμοιβαίες υποχωρήσεις έβγαλε η πάνω από δύο ώρες συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να έκανε ένα βήμα πίσω, αναμένοντας τα αποτελέσματα του διαλόγου, ενώ ο Θεοδωράκης δεν απέκλεισε στο τέλος του διμήνου να υπάρξει μια συμφωνία για πολιτική συνεργασία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη δήλωσή του αμέσως μετά

τη συνάντηση διευκρίνισε ότι η επιτροπή αυτή θα "ξεπερνά τα κόμματα", σημειώνοντας ότι σε αυτήν πλειοψηφία δεν θα έχει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι, επιχειρώντας να κινηθεί στο πλαίσιο της εισήγησης του στο πρόσφατο συνέδριο.

"Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καλούν τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αυτό μας ενδιαφέρει, δεν μας ενδιαφέρει να σώσει ο καθένας τον μηχανισμό του" είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της.

"Το προσκλητήριο αφορά τους προοδευτικούς πολίτες από παντού" είπε ο κ. Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας πάντως -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις- πως δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ένωση Κεντρώων, με την έννοια των κεντρικών μηχανισμών.

Ψύχραιμη και χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση της σχεδόν τρίωρης συνάντησής της με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη ήταν λιτή. Δήλωσε ότι η συνάντηση αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα δυναμικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα απέναντι στο διχαστικό δίπολο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από ότι φαίνεται η υποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να υπάρξει χρονικό πλαίσιο και δια ταύτα στον διάλογο, όπως ζητούσε πιεστικά η Φώφη Γεννηματά, ενώ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται να υποχώρησε αναμένοντας την ολοκλήρωση του διαλόγου προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει ένα οργανωτικό πλαίσιο για την δημιουργία ενός ενίαιου εκλογικού και πολιτικού μετώπου, παρότι ο Θεοδωράκης δεν αρνήθηκε ότι στο βάθος του τούνελ μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για κοινή δράση, σημειώνοντας ότι ο επίλογος του διαλόγου θα είναι μια τέτοια εξέλιξη, αφού προέχει να ακουστεί η κοινωνία.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί.

Οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως έχω ξαναπεί το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν, το θέμα είναι, να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Είπαμε με την κ. Γεννηματά ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής στην οποία δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, όπου οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία και που θα συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος. Να δούμε δηλαδή αν πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε η χώρα. Να δούμε δηλαδή πως μπορεί να συμβεί αυτό πραγματικά σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα."

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πίεση από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή από τους Ευρωσοσιαλιστές ενδεχομένως για συνεργασίες με τον Σύριζα για παράδειγμα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει καμία πίεση -τουλάχιστον εμείς δεν δεχόμαστε καμία- για την οποιαδήποτε συνεργασία. Ότι συνεργασίες κάνουμε είναι γιατί τις θεωρούμε απαραίτητες για την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να ξέρει η κοινωνία ότι υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό, μεσαίο και κεντρώο χώρο - ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό- δυνάμεις φιλελεύθερες και προοδευτικές, αριστερές και μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις της οικολογίας, που βασανίζονται για να βρουν ένα νέο πλαίσιο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος».

Δημοσιογράφος: Είπατε συγκεκριμένα πράγματα σήμερα που συναντηθήκατε;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι τεράστιος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της.

Δημοσιογράφος: Ποια κόμματα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτό το σχήμα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Ας μην φτάνουμε στον επίλογο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ καλούν τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει να σώσει ο καθένας τον μηχανισμό του.

Δημοσιογράφος: Θα συνεργαστείτε και σε επίπεδο βουλής ενδεχομένως το επόμενο διάστημα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργαζόμαστε μαζί τους στη βουλή. Βεβαίως ανάλογα την πορεία της επιτροπής θα υπάρχουν πράγματα και κοινοί βηματισμοί και μέσα στο κοινοβούλιο.

Δημοσιογράφος: Η Ένωση Κεντρώων μπαίνει σε αυτό το σχήμα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Μπαίνουν προοδευτικοί πολίτες από παντού. Αν εννοείται τώρα τον κεντρικό μηχανισμό δεν θεωρούμε ότι υπάγεται σε αυτό που λέμε Ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

Δημοσιογράφος: Η εκτίμηση σας όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του είναι ταυτόσημη;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Έχει μία συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτή την συζήτηση και σε αυτόν τον διάλογο δεν συμμετέχει.

ποτάμιΠΑΣΟΚΘεοδωράκηςΓεννηματάδιάλογοςσυνάντησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα