Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου: Η στάση του Πατριαρχείου, οι αντιδράσεις και ο συσχετισμός δυνάμεων στους κόλπους της Ιεραρχίας

Πολιτική

Πάνω που υπήρχε συζήτηση για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους και αν αυτές θα επηρεαστούν με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε έναν πολιτικό αιφνιδιασμό ανακοινώνοντας τη χθεσινή «ιστορική συμφωνία» με την εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζητούσαν τα θέματα της εκκλησίας εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο κάτω από άκρα μυστικότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν

ότι στο ραντεβού της 3ης Οκτωβρίου - που δεν ανακοινώθηκε - ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Ιερώνυμο, δρομολογήθηκαν οι χθεσινές εξελίξεις και πως ο πρωθυπουργός ήδη είχε αποφασίσει ότι δεν θα άλλαζε το άρθρο 3 του Συντάγματος, πέραν της ασαφούς πρόσθεσης περί «θρησκευτικής ουδετερότητας», κάτι που επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις δηλώσεις του.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατάφερε να φέρει εις πέρας έναν από τους βασικούς στόχους της εκκλησίας που ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας της καθώς πολλές φορές είχε αναφερθεί στην ανεκμετάλλευτη εκκλησιαστική περιουσία.

Πώς θα γίνεται η ετήσια επιδότηση για τους μισθούς

Πάντως, άγνωστο παραμένει προς το παρόν το καθεστώς υπό το οποίο θα εργάζονται και θα πληρώνονται οι περίπου 10.000 κληρικοί, στα χνάρια της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης (2013) με την Εκκλησία, και η ίδρυση της εταιρείας για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα λέει ότι προχωρά σε μία μείζονα μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε επί πολλά χρόνια, την ίδια στιγμή που επί της ουσίας εγκαταλείπει οριστικά τα σχέδια για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, κλείνοντας το μάτι στους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και ψηφοφόρους.

Η Αθήνα τόσο σε πολιτειακό επίπεδο όσο και στους κόλπους της εκκλησίας αναμένει και τη στάση του φαναριού, καθώς υπάρχουν πολλές εκκλησίες οι οποίες υπάγονται στο Πατριαρχείο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκτός από την Αρχιεπισκοπή της Κωνσταντινούπολης έχει επαρχίες και στην Ελλάδα (οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών).

Συζήτηση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα στην Διαρκής Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει από τη Δευτέρα έως και σήμερα για εκκλησιαστικά θέματα. Στη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος θα μετρήσει τις δυνάμεις του γνωρίζοντας βέβαια ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Ιερά Σύνοδος.

Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Μητροπολίτες:

Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. ΝικόλαοςΠατρών κ. ΧρυσόστομοςΚυθήρων κ. ΣεραφείμΑιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚοσμάςΓόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. ΙερεμίαςΚορίνθου κ. ΔιονύσιοςΙερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘεόκλητοςΜαρωνείας και Κομοτηνής κ. ΠαντελεήμωνΚίτρους και Κατερίνης κ. ΓεώργιοςΙωαννίνων κ. ΜάξιμοςΕλασσώνος κ. ΧαρίτωνΓρεβενών κ. Δαβίδ

Αρχιγραμματεύς: Ο Μεθώνης κ. Κλήμης

ΙΣΚΕ: Καλούμε τους Μητροπολίτες να ακυρώσουν τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού

Έκκληση προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού απευθύνει με έκτακτο ανακοινωθέν ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.

«Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία'» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν.

«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα'» τονίζεται σε άλλο σημείο στο ανακοινωθέν.

αρχιεπίσκοποςΙερώνυμοςσυμφωνίαΠολιτεία - ΕκκλησίαΣχέσεις ΕκκλησίαςπαρασκήνιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα